28 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar merakla araştırıyor: İşte 7 soruda arabuluculuk ile ilgili bilinmesi gerekenler!

Ev sahipleri ve kiracılar merakla araştırıyor: İşte 7 soruda arabuluculuk ile ilgili bilinmesi gerekenler!

Geçtiğimiz 1 Eylül'den beri ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar önce arabuluculuk aracılığıyla çözülmesi gerekiyor. İşte 7 soruda arabuluculuk ile ilgili bilinmesi gerekenler!



Son zamanlarda ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz 1 Eylül'den beri yaşanan bu uyuşmazlıklar davadan önce arabuluculara gidiyor. 

Sakarya Haber'den Av. Begüm Gencer Aytaç, ev sahibine ya da kiracıya dava açmak isteyenlerin arabuluculukla ilgili bilmesi gerekenleri 7 soruda açıkladı. 

Ev sahipleri ve kiracılar merakla araştırıyor: İşte 7 soruda arabuluculuk ile ilgili bilinmesi gerekenler!

1. Kira anlaşmazlıklarında arabulucuya başvurmak şart mı? 

Kira uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk dönemi başladı. Artık yeni düzenleme ile kira uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesi hale geldi. Arabuluculukta anlaşma yapılamazsa dava açılabilecek. 

2. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk başvurusu yapmanın ücreti var mı? 

Arabulucuya başvuru yapmak ücretsiz. Fakat anlaşmaya varılırsa, Adalet Bakanlığı arabuluculuk Ücret Tarifesine göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca yarı yarıya ödeniyor. 

3. Hangi kira anlaşmazlıkları için arabulucuya gidilmeli?

İlamsız icra yoluyla tahliye davaları hariç kiralananın tahliyesi, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları, kiracı ile kiralayan arasındaki her türlü alacak ve tazminat talepli davalar için arabuluculuya başvuru yapılabilir. 

Ev sahipleri ve kiracılar merakla araştırıyor: İşte 7 soruda arabuluculuk ile ilgili bilinmesi gerekenler!

4. Arabulucu başvurusunu sadece ev sahipleri mi yapabilir? 

Hem ev sahipleri hem kiracılar, anlaşmazlık yaşanması halinde arabulucuya başvuru yapabiliyor. 

5. Arabuluculuk başvurusu olmadan dava açılırsa ne olur?

Dava şartı arabuluculuk, demek uyuşmazlığa ilişkin dava açılmadan önce arabuluculuğa başvuru yapılmış olması ve arabuluculuk sürecinin tamamlanmış olmasını ifade eder. Dava şartı arabuluculuk demek aslında zorunlu arabuluculuk anlamına gelir. Zira; arabuluculuğa başvuru yapılmadan dava açılırsa Mahkeme tarafından açılan davanın usulden reddine karar verilir. Bu da davayı açan kişinin yargılama gideri ve karşı taraf kendisini vekil ile temsil ettirirse vekalet ücreti ödemesine sebep olur. 

6. Arabuluculuk görüşmeleri nasıl yapılır? 

Taraflar bizzat kendileri ya da vekilleri yani avukatları aracılığıyla toplantılara katılabiliyor. Arabuluculuk sürecinin avukatla takip edilmesi kişinin hak kaybı yaşamasına engel olur. Zira; arabulucu taraflara hukuki bilgilendirme ve değerlendirme de bulunamaz. Arabuluculuk sürecinin yürüteni de arabulucudur. Arabulucu sistematik teknikler uygulayarak, görüşme ve müzakereler yapmak amacıyla tarafları toplantıya davet eder, tarafların birbirlerini anlamasını ve çözümü kendilerinin üretmesini sağlar, aralarındaki iletişim sürecini yönetir ve, tutanakların düzenlenler.

Hatta arabulucu taraflar için çözüm önerisinde bulunabilir. Ancak taraflara çözüm önerisi veremez. Tarafsızlığını ve bağımsızlığını koruması gerekir. Arabuluculuk sürecinde kontrol tarafların elinde bulunur. Kimse istemediği anlaşmayı imzalamaya zorlanamaz. Arabuluculuk görüşmeleri gizli tutulur. Bu sebeple taraflar çekinmeden her türlü konuyu konuşabilir. Arabuluculuk hızlı ve ekonomik bir süreçtir. Yaşanan uyuşmazlığın kısa sürede ve makul ücretlerle çözülmesine imkan sunar. 

7. Ev sahibi ya da kiracı veya iki taraf da arabuluculuk görüşmesine katılmazsa ne olur?

Taraflar arabulucu tarafından belirlenen ve kendilerine bir şekilde iletilen toplantıya mazeretsiz bir şekilde katılım sağlamamaları durumunda dava sonunda kısmen veya tamamen haklı olsa dahi yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutuluyor. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez. Görüldüğü üzere dava koşulu olan arabuluculuk sürecine katılmamanın deyim yerindeyse cezası kanun maddesi ile hüküm altına alınmış durumda.

İmarda yeni dönem resmen başlıyor: Artık arsa bazlı değil ada bazlı dönüşüm yapılacak!

AFAD depremin birinci yıl raporunu açıkladı!

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Büyük İstanbul depremi için 3-4 senemiz kaldı!


Geri Dön