Ev sahipleri ve kiracılara şok! Bu detaylara dikkat edin!
Yeni mal sahibi olanların, kiracısını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin ve mağdur durumda olan kiracıların hakları merak ediliyor. Avukat Zuhal Akbel, konuyla ilgili konuştu. İşte ev sahipleri ve kiracıların dikkat etmesi gerekenler... Konut arzının azalması sebebiyle kiralık konut fiyatları fahiş rakamlara ulaştı
Son dönemde yeni kiralanan konutlar için talep edilen kira bedelleri ile mevcut kiracıların oturduğu gayrimenkullerdeki kira tutarları arasında ciddi bir uçurum yaşanıyor.
Konut arzının azalması sebebiyle kiralık konut fiyatları fahiş rakamlara ulaştı. Bu durum hem ev sahiplerini hem de kiracıları zor duruma sokuyor. Yalnızca kira ile geçinen konut sahipleri, piyasa şartlarının altında kalan kira tutarları sebebiyle geçinmekte zoruluk çekerken, yeni kiracılar ise fahiş kira bedelleri yüzünden bütçelerine uygun konut bulamıyor.
Yalnızca kiracıların değil, ev sahiplerinin de mağdur olduğu bu süreçte mal sahipleri ve kiracıların büyük çoğunluğu ise devlet tarafından sağlanan desteklerden habersiz durumda. Posta'dan Serpil Dokurel'in haberine göre; avukat Zuhal Akbel, yeni mal sahibi olanların, kiracısını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin ve mağdur durumda olan kiracıların haklarını anlattı.
İşte yeni mal sahibi olanların, kiracısını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin ve mağdur durumda olan kiracıların hakları...
EV SAHİPLERİ KİRA TUTARININ YENİDEN TESPİT EDİLMESİNİ TALEP EDEBİLİR
"Ev sahibi hakkaniyete ve mevcut değişen piyasa ve enflasyon şartlarına göre kira bedelinin yeniden tespit edilmesini isteyebilir" açıklamasında bulunan Avukat Zuhal Akbel, Ancak bunun da kanunda belli şartları var. Örneğin, 5 yılını dolduran kira sözleşmeleri için ev sahiplerinin kira bedelinin yeniden belirlenmesini isteyerek kira tespit davası açabiliyor" dedi ve yeni kira bedelinin mahkemece belirlenmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.
"Ev sahiplerinin doğabilecek herhangi bir mağduriyetleri kapsamında kanunda çeşitli düzenlemeler mevcut" ifadelerini kullanan Zuhal akbel, ürk Borçlar Kanunu'nda madde 350’de yer alan madde kapsamında ev sahibinin, bazı durumlarda kira sözleşmesini sonlandırma hakkına sahip olduğunun altını çizdi.
Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. MADDE: Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya iş yeri gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu bulunuyorsa,
2. MADDE: Kiralananın yeniden inşası ya da imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi veya değiştirilmesi gerekli ve bu işler esnasında kiralananın kullanımı mümkün değilse,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda; belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyum sağlanarak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.
KİRACI, EVDE 10 SENESİNİ DOLDURMUŞSA SÖZLEŞME NASIL SONLANDIRILIR?
10 yılı doldurmuş kira sözleşmelerinin nasıl sonlandırılacağının da kanunda düzenlenmiş olduğuna dikkat çeken Zuhal Akbel, "Kira sözleşmesinin uzama yılının bitimine en az üç ay kala ev sahibinin kiracıya kira sözleşmesini yenilemeyeceği ve sözleşmeyi sonlandırdığı hususunda bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeden sözleşmeye son verebilir" açıklamasında bulundu ve kanunun hem ev sahiplerini hem de kiracıları koruduğunu dile getirdi.
"Kanun, uzun süreli kiralamalarda ortaya çıkacak uyuşmazlıklar ve doğabilecek mağduriyetler halinde ev sahiplerinin haklarını aramasını sağlar nitelikte düzenlemelere haizdir" diyen Akbel, son dönemde ülkedeki ekonomik değişimler ile yaşanan süreçte, mağdur olan kiracıların da haklarının olduğuna vurgu yaptı.
"Ev sahibinin değişmesi yani taşınmazın el değiştirilmesi durumlarında, evin yeni sahibi evi satın aldığı tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya evi aldığını ve sözleşmeyi sonlandırdığını ve kira sözleşmesini yenilemediğini yazılı bir bildirimde bulunmak şartıyla 6 ay sonrası için kiracının tahliye edilmesi için dava açabilir" açıklamasında bulunan Akbel, son zamanlarda hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen kiracıların ev sahiplerinden taşınma bedeli istediğini belirtti. Akbel, konuyla ilgili olarak "Konut sahiplerinin böyle bir yasal yükümlülüğü kesinlikle yoktur. Ev sahipleri, kiracılarını tahliye edebilmek için taşınma bedeli adı altında herhangi bir bedel ödemek yerine tahliye gerekçeleri ile hukuki yollara başvurması daha doğrudur" şeklinde konuştu.
"Kanunlar ev sahiplerini de kiracıları da, değişen piyasa koşullarında ve değişen sosyo ekonomik yapıda maruz kalabilecekleri herhangi bir uyuşmazlığa karşı haklarını arayabilecek düzeyde her iki tarafa da hak tanıyor." ifadelerini kullanan Akbel, "Kira tespit davalarının ve tahliye davalarının açılması demek ev ve ya iş yerinin hemen tahliye edileceği veya kira bedelinin hemen arttırılacağı anlamını taşımamaktadır" dedi ve davaların açılmasının sadece yargılama sürecini başlattığını vurguladı.
Kesinleşen mahkeme kararıyla yeni kira bedelinin belirleneceğinin altını çizen Akbel, "Bu nedenle ev sahipleri de kiracılar da hakkını aramak konusunda gönül rahatlığı ile kanun yollarına başvurabilir" diyerek açıklamasını tamamladı.
TOKİ 500 bin sosyal konut başvurularında son hafta! Ev sahibi olmak isteyenler kaçırmayın!
Asgari ücret 8 bin 690 lira mı oluyor? Flaş açıklama! Yüzde 58 artış!
Memur Ocak zammında son dakika depremi! Yeni memur maaşı kaç lira olacak? Hemen yeni zamlı maaşlara bakın! |