Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! Kira sözleşmelerinde 'tahkim' şartına dikkat!
Avukat Öztürk Yazıcı, Eko Haber'de kaleme aldığı yazısında, kira sözleşmelerinde tahkim şartını anlattı. İşte Öztürk Yazıcı'nın o yazısı...
Ev sahipleri ve kiracıların yaşadığı anlaşmazlıklar gündemi meşgul ederken, adliyeler de ev sahibi-kiracı davalarıyla dolup taşıyor.
Avukat Öztürk Yazıcı, Eko Haber'de kaleme aldığı yazısında, kira sözleşmelerinde tahkim şartını anlattı.
Yazısında geçtiğimiz Adliyede hafta kira uyuşmazlıklarını yaşandığı Sulh Hukuk mahkemelerinin koridorlarında cüppsini mesleğini bir yana bırakıp adeta bir sosyal gözlemci edasıyla dolaştığını söyleyen Avukat Öztürk Yazıcı,
mahkeme kapılarının koltuk değenekleriyle, kucağında bebeklerle dolup taşan yaşlı amcalarla, teyzelerle adeta devlet hastanelerinin acil servislerini andırdığını belirtti.
Yazısında görüntü bu yönüyle sanayici, tüccar ve avukatlarının rol aldığı iki üst kattaki Ticaret Mahkemelerinin koridorlarından çok farklı olduğunu belirten Avukat Öztürk Yazıcı, "Bu yönüyle Ekonomik sosyal şartlar mahkeme koridorlarının da görüntüsünü değiştirebiliyor, yansıtabiliyor. Amcalar ve teyzeler birbiriyle dertleşiyor, kimi çıkmayan düşük kira ödeyen kiracısını eriyor, eleştiriyor, kimi zalim ! konut sahibine verip veriştiriyor." ifadelerini kullandı.
Avukat Öztürk Yazıcı'nın yazısının devamı şu şekilde:
Mahkemeye çağrılmış olan şahitler saatlerce mahkeme kapısında beklediklerinden dert yanarak 100-200 lira gibi yol giderlerini mesailerini karşılamayan tanık ücretlerine veryansın ediyor. Mübaşir hâkim ,kalemler bu ağır yük altında bir davaya 5 dakika bile ayıramayacak durumda ve pek çoğu de bu hallerinden bıkkın. Duruşma salonu kapılarındaki metreleri bulan duruşma sayısı aslında fotoğrafı da özetliyor.
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira ihtilafları, uyuşmazlıkları , davaları malum son birkaç senedir patladı. Temelinde Türkiye'ye ülkemize özgü yüksek enflasyon, tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin maliyet ekonomisine yansıtmış olduğu ekonomik neticeler, özellikle büyük kentlere göçmen nüfus akışının yaratmış olduğu konut açığı gibi etkenler var.
Fakat bu depremin ! sonuçlarına karşı bir o kuvvette hukuk, Adalet, çare üretememe de bizim zayıflığımız olmalı. Mahkeme sayısını bir miktar artırmak ve Kira ihtilaflarında mahkemeden önce Arabulucuya başvuru yapma şartının bu yükü arzu edilenin çok altında azalttığını sonuçlar söylüyor.
Ekonomiyi düzeltmek, yeterli konut üretmek dışında, adli alanda başka neler yapılabilirdi. ? Benim sorum bu. İncelemiş olduğumz pek çok çağdaş hukuk sistemleri Mahkemelerin yüklerini azaltmak için arabuluculuk şartı dışında “Tahkim” müessesesine önem ve ağırlık veriyor. Misalen Medeni Kanunu pek çok özel mevzuatı almış olduğumuz İsviçre yargı sistemi ve mevzuatı da.
Bizde mahkemelerin iş yoğunluk ve sayısı gelişmiş ülkelere kıyasla gerçekten çok daha fazla ve diğer bize özgü kronik sebeplerle, yargılama süresi de oldukça uzun.
Söz konusu bu durumun aksine de bazı yazılarımızda da ısrarla üzerinde durmuş olduğumuz “tahkim” usulü , çabuk ve pratik bir yargılama usulünü gerçekleştirmek için idealdir.
Halihazırda kira bedelleri tespit ihtilaflarında tahkim usulü kabul edilmiyor. Üzerinde serbestçe tasarruf edilmiş olan alanlar için geçerli ve kamu düzeni gibi endişeler hakim tahkimde. Fakat Taşınır, taşınmaz ( konut işyeri vb) kiralarında kira sözleşmesine konulacak hükümlerle, veya tahkim anlaşmasıyla yine de tahkimin avantajlarından faydalanmak, doğabilecek olan ihtilafları daha ucuz süratli biçimde neticelendirmek mümkün ki bu da siz okurlar için önemli bir not olsun.
Yönetenlerimiz, Adalet bakanlığı ve hukuk çevreleri gelişmiş sistemlerde daha fazla alan bulmaya başlamış olan Tahkim müessesesinin ağırlığını yoğunluğunu sağlayarak tahkim usulünü yalnızca kira uyuşmazlıklarında değil, mahkemeleri ve insanları daraltan, psikolojilerini bozan tüm hukuki uyuşmazlıklarda mümkün olduğunca hayata geçirmek için çaba harcamalı.
Neden mi? Mahkeme duvarında da yazıyor, “Adalet Mülkün temelidir” ve “Geciken Adalet, Adalet değildir.”
Saygılarımla.
30 bin TL'nin banka banka aylık getirisi ne kadar? Bankalardan kazandıran mevduat faizleri!