27 / 06 / 2024

Ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay ödemek zorunda! Kiranın yüzde 20'si vergiye kesilecek! İşte yeni sistem!

Ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay ödemek zorunda! Kiranın yüzde 20'si vergiye kesilecek! İşte yeni sistem!

Yeni vergi düzenlemesiyle ev sahipleri artık yıllık kira vergisini her ay peşin ödemek zorunda kalabilir. İşte yeni vergi sisteminin ayrıntıları...



Yeni vergi düzenlemesi ev sahipleri tarafından yakından takip ediliyor. Buna göre yeni vergiyle birlikte  evini kiraya verenlerin yılda bir defa beyanname vererek ödedikleri kira vergisi otomatik olarak vergiye dönüşebilir.

KİRANIN YÜZDE 20'Sİ HER AY VERGİ OLARAK ALINACAK!

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer’in haberine göre kiracılar kira bedelini her ay bankaya yatıracak ve banka, hesaba düşen kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye gönderecek.

Vergi alındıktan sonra geriye kalan tutar ise ev sahibinin hesabında kalacak. Bu değişiklikle, örneğin evini 10 bin TL'ye kiraya veren bir ev sahibinin aylık kira geliri 8 bin liraya düşecek. 

Mevcut yasaya göre, bir yıl boyunca kazanılan kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname verilerek ödeniyor. Beyan sırasında her sene tekrar değerleme oranında artan istisna tutarı toplam gelirden düşülüyor ve kalan kısım üzerinden yüzde 15’ten başlayarak vergi alınıyor.

Ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay ödemek zorunda! Kiranın yüzde 20 si vergiye kesilecek! İşte yeni sistem!

KİRANIN YÜZDE 20'Sİ VERGİYE GİDECEK!

Yeni sisteme göre kira gelirleri, çalışanların maaşlarından yapılan vergi kesintisi gibi kesintiye uğrayabilir. Tüm kira ödemeleri bankalar tarafından yapılacak ve banka, ev sahibinin hesabına yatan kira parasından yüzde 20 oranında stopaj kesilebilecek.

Kalan tutar ise vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına geçecek. Bu yöntemle, normalde yüzde 15’ten başlayan kira vergisi yüzde 20’ye kadar yükselmiş olacak.

YENİ SİSTEM 2025'TE BAŞLAYACAK!

Ev sahipleri daha sonra giderlerini beyan edip ödedikleri vergiden iade talep edebilecek. Uygulama, 2025 yılından itibaren elde edilecek kira gelirlerinde geçerli olacak.

EV SAHİPLERİ DİKKAT...

Kirada stopaj uygulamasına geçilmesi ile devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil etmesi bekleniyor.

Bu veriler de 200 milyar lira olması beklenen kira gelirinden ev sahiplerine kalacak tutarın 160 milyar lira olacağını gösteriyor.

Ev sahipleri, 12 aylık kira gelirlerinin 1 aylık tutarını devlete vergi olarak öderken yeni düzenleme ile 2 aylık kirayı devlete vermek zorunda kalabilir.

Hükümet düğmeye bastı! Çalışan anneye kira desteği müjdesi!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Elden kira alan da, veren de yanacak! Yeni cezalar geliyor!

Geri Dön