27 / 04 / 2024

Ev sahiplerinden 1 yıllık peşin kiraya yüzde 20 indirim!

Ev sahiplerinden 1 yıllık peşin kiraya yüzde 20 indirim!

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklardan biri de konut kiraları. Ev sahipleri daireleri için 6 aylık ya da 1 yıllık peşin ödeme talep ediyor. Peşin ödemelerde ise yüzde 20 indirim yapılıyor.



Kirayı yıllık isteyen ev sahipleri peşin ve aylık ödeme için 2 farklı tarife oluşturmaya başladı. Hızla yükselen ‘tarifeli kira modelinde’ 12 ay peşin ödeme ile aylık ödeme arasındaki fiyat farkı yüzde 20’lere çıktı.

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklardan biri de konut kiraları. Ev sahipleri daireleri için 6 aylık ya da 1 yıllık peşin ödeme talep ediyor.

NTV'de yer alan habere göre, kiralık konut piyasasında hak sahipleri artık 12 ay peşin kira istemeye başladı. 

YÜZDE 20 İNDİRİM

Bunun karşılığında da yüzde 20'ye varan indirim yapıyorlar. Aldıkları toplu parayı da borsada yatırım için kullanıyorlar. 

Ev sahiplerinden 1 yıllık peşin kiraya yüzde 20 indirim!

KONUT KİRA ZAMMI ORANI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını yayımladı. Kasım ayında TÜFE yüzde 3,28 yükselirken, yıllık bazda yüzde 61,98 olarak gerçekleşti.

Normal koşullarda kira artış oranı TÜFE'nin 12 aylık ortalaması dikkate alınarak belirlenirken hükümet tarafından getirilen kira zammı sınırlandırmasıyla hesaplar değişti. 

Yüzde 25'lik zam sınırı yalnızca konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır yok.

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI DEVAM EDİYOR MU?

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla beraber kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıklamıştı.

Bakanlık, kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 1 sene süre ile geçerli olacak" dedi. 

Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar sürecek. Böylelikle kontrat süresi tamamlanan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine yüzde 25 zam yapacak.

Ev sahiplerinden 1 yıllık peşin kiraya yüzde 20 indirim!

ARALIK AYI KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU MU?

Normal koşullarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.

Bu kapsamda, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25 oranının üzerinde zam yapılamayacak.

İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmazken, yüzde 25'lik zam sınırı yalnızca konut için geçerli olacak. 

İş yerlerine gerçekleştirilecek kira zammı oranında ise sınırlama bulunmuyor. Geçtiğimiz ay kira artış oranı yüzde 54,26 olarak açıklanmıştı. Böylece kira kontrat süresi kasım ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 54,26 olarak gerçekleşti.

Aralık ayında iş yerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53.40 olarak kaydedildi.

Kira hukukumuza göre kiracıyı tahliye edebilmek için haklı sebepler!

İstanbul afet dirençli bir şehir yapılabilir mi? Nasuh Mahruki 8 maddede sıraladı!


Geri Dön