Ev sahiplerinden ara zam talebi! Kiraya ara zam yapılır mı? Hemen bu detaylara bakın!
Asgari ücretlilere, memurlara ve özel sektör çalışanlarına yapılan maaş düzenlemeleri sonrasında, ev sahiplerinden kiralar için ara zam talepleri gelmeye başladı. Peki kiraya ara zam yapılır mı?
Son günlerde konut sahipleri ve kiracılar arasında artan anlaşmazlıklar gündem olmaya devam ediyor. Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı fahiş yükseliş taleplerini engellemede yeterli olmuyor.
Konut sahipleri geçtiğimiz sene olduğu gibi, bu sene de ara zam baskısı yapmaya başladı. Asgari ücretlilere, memurlara ve özel sektör çalışanlarına yapılan maaş düzenlemelerinin ardından, kira bedellerine de ara dönem artışı isteyenler çoğaldı.
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; konut sahipleri kiraların piyasa şartlarının altında kaldığına dikkat çekerken, kiracılar çoğu zaman maaşlarını dahi aşan kira fiyatları sebebiyle zorluklarla karşılaşıyor.
EV SAHİPLERİ ARA ZAM YAPABİLİR Mİ?
Hukukçuların verdiği bilgiye göre 'kiraya zam senede bir defa ve sözleşme yenileme döneminde yapılabiliyor'. Ayrı bir ara zam istenemiyor.
Yükseliş oranı da konutlar için, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 oranında sınırlandırıldı. Yani konutt sahibi kiracısına ‘maaşın arttı, kirayı da arttır’ veya ‘artık senede iki kez artış yapacağım’ deme hakkına sahip. Ara zam talebi kabul görmediği için de hiçbir kiracının tahliye edilmesi mümkün değil.
EV SAHİBİ HANGİ ŞARTLARDA YÜZDE 25'TEN FAZLA ZAM İSTEYEBİLİR?
Gayrimenkul hukuku uzmanlarının verdiği bilgiye göre belirli koşullarda konut sahibi yüzde 25’ten fazla artış talep edebilir ya da kiracının tahliyesini isteyebilir. İşte o detaylar:
- Konut sahibi 5 seneyi dolduran kiracısı için ‘kira tespit davası’ açabilir. ‘Kira bedeli çok düşük kaldı, rakamın yeniden belirlenmesini istiyorum’ der. Bu dava, konut sahibinin talebinin aynen kabul edileceği anlamı taşımaz. Bilirkişi incelemede bulunur, bölge ortalaması ve örnek kira sözleşmeleri üzerinden tarafları koruyan yeni bir kira fiyatı tespit edilir.
- ‘Ya bu rakamı öde, ya da evimden çık’ söylemi de son zamanlarda sık sık gündeme geliyor. Ancak konut sahipleri istediği zammı yapamadığı sebebiyle tahliye talep edemez. Fakat konut sahibi kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini talep edebilir.
Son dönemde ‘ben oturacağım’ ya da ‘çocuğum gelecek’ bahanesi ile tahliye isteyenlerin sayısı da çoğaldı. Yasalara göre, ihtiyacım var dedikten sonra, aynı konut bir başkasına üç sene süreyle kiralanamıyor, kiralanırsa eski kiracıya tazminat ödeniyor.
Eğer kiracılı bir konut ev satılırsa da, mülkü alan kişi yine kendisi ya da ailesi yaşayacaksa tahliye talep eder. Tüm bunlara ek olarak, 10 sene sözleşme uzama süresi sona eren kiracılar için gerekçesiz tahliye talep edilebiliyor.
Müjde, Bakan Göktaş son dakika açıkladı! Aile Destek ödemeleri bugün hesaplara yatacak!
Benzine bu gece yeni zam geliyor! Litresi 38 TL'yi aşacak! Sürücüler dikkat!