Ev sahiplerinden Bakanlıklara, TBMM'ye dilekçe gidiyor: Borçlar Kanunu kira hükümleri değişmeli! EVSİAD duyurdu!
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Ev sahipleri Bakanlıklara ve Meclis'e 'Borçlar Kanunu kira hükümleri değişmeli' diyerek dilekçe yolluyor. İşte ayrıntılar...
Haziran 2022 tarihinde konut kiraları için başlatılan yüzde 25 zam sınırlaması, 1 Temmuz 2024'te sona erdi ancak ev sahiplerinin mağduriyetleri çözülemedi.
Ev sahipleri, geçmiş yılların düşük kira bedelleri ve Borçlar Kanunu kira hükümlerinde yer alan 12 yıllık kira süresi sebebiyle hala mağdur olduklarını belirtiyor. Ayrıca, ev sahipleri, uzun süren kira davaları ve kasıtlı istinafa giden davalar sebebiyle de zor durumda olduklarını dile getiriyor.
Mağdur ev sahipleri, sık sık sosyal medya hesapları üzerinden ve X platformundan yetkilileri etiketleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor ve düzenleme talep ediyor. Şimdi de Bakanlıklara ve Meclis'e dilekçeler gitmeye başladı.
Mağdur ev sahiplerini temsil eden EVSİAD (Ev Sahipleri Dayanışması) Oluşumu tarafından, https://x.com/evsiad X sosyal medya hesabından geçtiğimiz günlerde dilekçeler ile ilgili bir paylaşım yapıldı.
Söz konusu paylaşımda "Hedef Cimer üzerinden ilgili Bakanlıklara, TBMM'ye en az 5000 dilekçe. Haydi #YerliMilliEvSahibi . Biz yazdık, göndermesi sizden. Yarın geç olmadan dilekçeler en az 5000 olmalı! Haber yapacak cesur medya da aradığımızı belirtelim!" ifadeleri yer aldı ve dilekçe örneği paylaşıldı. Söz konusu dilekçe de şu ifadeler yer aldı:
"T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
T.C. Adalet Bakanlığı
T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Birikimini ülkesine yatırmış yerli ve milli bir ev sahibiyim. 2019 seçimleri öncesine kadar geçerli olan kira artış oranı yıldan yıla yurtiçi ÜFE oranı iken, üretici fiyat endeksindeki yüksek oran beklentisi sebebiyle seçim öncesinde 12 aylık ortalama TÜFE olarak değiştirilmişti. Takip eden dönemde pandemi başlangıcıyla sadece 1 yıl yapılacak söylemiyle %25 narhı uygulanmış, 2. Yılda da siyası kaygılar sebebiyle aynı sınır devam ettirilmiştir. Bu değişiklikler ev sahiplerinin malının değerini neredeyse sıfıra indirmiş, piyasada tüm ekonomik aktörler mallarının değerini alabilirken ev sahipleri mülkiyet haklarından kaynaklanan bu tasarruflarından mahrum bırakılmıştır.
Geçtiğimiz temmuz ayında sınır uygulaması kaldırılmış olmasına rağmen ev sahipleri geçmiş yılların etkisiyle ve Borçlar Kanunu Kıra hükümlerinde özellikle Madde 347'deki 12 yıllık zorunlu kira süresi sebebiyle hala hazırda mağdur edilmeye devam edilmektedir. Borçlar Kanunu kira hükümleri günümüz kiracı ev sahipleri problemlerine çözüm bulmak şöyle dursun, problemin sebebi haline gelmiştir. Tahliye taahhütnameleri neredeyse işe yaramamakta, uzun süren davalar, kasıtlı istinafa götürülen vakalar ev sahibini fazlasıyla mağdur etmeye devam etmektedir.
Sırtını kanuna dayayan nice gelir seviyesi iyi insanlar yürürlükteki kanunu çıkarlarına kullanmaktadır ve maalesef siyaset dünyası da bazı medya, akademisyenler, yazarlar, trol unsurlar ile hareket ederek çözümsüzlüğü ön plana çıkarmaktadır. Tüm ekonomik aktörler fiyatlamalarını diledikleri gibi yapabilirken ev sahibinin malına bağışlanması gereken ürün ve hizmet muamelesi yapmak kabul edilemez.
Tüm bunlarla beraber 2025 yılından itibaren sözleşmelerin e-devlete geçirilmesi, kaynağında peşin stopaj uygulaması gibi konular gündeme getirilmekte ev sahiplerine vergi kaçakçısı muamelesi yapılmaktadır. Ev sahiplerinin birinci problemi evinin malının değerini alabilmek, ihtiyacı olduğunda evine taşınabilmek, mahkemelerde sürünmemektir. Taslak vergi çalışmaları Borçlar Kanunu Kıra hükümlerindeki yapılması gereken değişiklikler ile değerlendirilmelidir.
Kurumlar Vergisi, diğer gelir vergisi mükelleflerinin beyan ettikleri ve ödedikleri vergiler ortada iken, emlakçılar, şarkıcılar, türkücüler, Dubai, Lizbon, Miami, Manchester, Manhattan konut projelerini 5 yıldızlı otellerde pazarlarken, kendi ülkesinde kirada oturanlar yerel sermayeyi bu ülkelere çıkarırken, Malta Valetta pasaportunu cebine koyan iş dünyasının ödediği vergiler tartışılmalı iken ömrünü evini satın almaya adamış yerli milli ev sahibine uygulanması düşünülen şartlar Borçlar Kanunu kira hükümlerinde ev sahiplerinin haklarını dengeleyecek şekilde gerekli değişiklikler yapılmadan gündeme getirilmemelidir.
Gereğini bilgilerinize rica ederim.
Saygılarımla."
Peki ev sahipleri kanunun değişmesi ve dilekçeler ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...
Patronlardan asgari ücret için ilk teklif geldi! Zam oranını duyanlar inanamadı!
Kendi evinde oturanların oranı 2023'te 0,5 puan azaldı ve yüzde 56,2 oldu!
Londra konut piyasasında Türk öğrenci rüzgarı! Aileler çocukları için emlak yatırımı yapıyor!