22 / 12 / 2024

Ev sahiplerinden konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına tepki! Konut piyasasında neler yapılmalı? 

Ev sahiplerinden konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına tepki! Konut piyasasında neler yapılmalı? 

Ev Sahipleri Dayanışması Oluşumu (EVSİAD) tarafından konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada satılık ve kiralık konut piyasasında yapılması gerekenlere de yer verilerek, 'Vurun ev sahiplerine mantığı acilen terk edilmeli' denildi.



Evini kiraya verenlerden sonra şimdi de konutunu satacaklara, birden çok evi olanlara kötü bir haber geldi. Konuyla ilgili verilen bilgilere göre, bütçe harcamalarına kaynak bulmak amacıyla rotanın konut sahiplerine çevrildiğine ve birden çok konutu olanlara katlamalı Emlak Vergisi ve tapu harcı yükünün geleceğine dikkat çekildi. Ayrıca evini 5’inci seneden sonra satanlardan da vergi alınmaya başlanması da çalışmalar arasında yer alıyor. 

Ev Sahipleri Dayanışması Oluşumu (EVSİAD) tarafından konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı. Ev sahipleri duruma tepki gösterdi ve 'Vurun ev sahiplerine mantığı acilen terk edilmeli' dedi. 

EVSİAD tarafından konuya ilişkin yapılan basın açıklaması şu şekilde: 

Ev sahiplerinden konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına tepki! Konut piyasasında neler yapılmalı? 

5 YILDAN SONRAKİ SATIŞLARIN VERGİYE TABİ OLMASI TÜRK BORÇLAR KANUNU 344, 347 ve 352. MADDELER (KİRA KANUNU) HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Medyada gündem olan konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına yönelik basın açıklamamızdır. Konut satışları, 5 yıldan önce gayrimenkul değer artış kazancı üzerinden vergiye tabidir. Bunun amacı gayrimenkul piyasasında kısa vadeli işlem yapılmasını engellemektir. (Ekonomistlerimiz al satı çok sever, hatta alın satın diye kanunu bile bilmeden yorum bile yaparlar.)

Ömeğin 2020 Mayıs ayında Im TL'ye bir konut aldınız. Tapu harcı alıcı ve satıcının her biri için % 2 oranında hesaplanarak toplamda 40.000 TL olarak ödenmiştir. Süregelen 2 yıl içinde emlak vergilerini de belediyelere ödediniz. 4 yıl süresince evi kiraya verdiniz ve hazır beyan yoluyla kira gelirlerinizi de beyan ettiniz. Mayıs 2024'te de evi satmaya karar verdiniz.

Nisan 2024 ÜFE/Mayıs 2020 ÜFE=609.93% olarak 1.000.000+1.000.000*609.93/100-7.099.300TL olarak hesaplanır. Evi 10m TL'ye sattınız. 10.000.000-7.099.300=2.900.700 TL üzerinden gelir vergisi ödemek durumundasınız. 

2025 Mayıs'ta 5 yıl dolduktan sonra evi satarsanız bu vergiden BUGÜNE KADAR muaftınız. Ama bir de ne görelim? 

Sayın Bakanımız kimseden vergi toplayamadığı için, zincirdeki son halka ev sahibinin kulak arkasına kafayı yormuş. Zincir demişken;

OFAC gibi bir kurum kurup İsviçre istifçilerinden, Malta Valettacılardan, Dubai, Londra, Miami, Lisbon, Manhattan hayranlarından vergi almayı düşünüyor musunuz?

Villada otururken babasından şehir merkezinde kalan fabrikayı OSB'ye veya farklı şehre taşıyıp, bu araziye 1550 konut dikip, pastayı müteahhitle paylaşan, her türlü vergi 'optimizasyonunu yapan tüccardan dönme Malta sevdalısı kendi ülkesinde kendisi veya veliahtı kirada oturan sanayicilerimiz ve müteahhitler için bir vergi kanunu öngörmüyor musunuz?

Kira kanuna gelince:

2019 başına kadar, aynı mantıkta, 2020'de 1.000.000 /20 yıl 4.166 TL'ye verdiğiniz kiralık eviniz için bugün almanız gereken bedel, aynı kanun yürürlükte olsa idi, 4.166 + 4.166*609.93/1000= 29.575 TL olacaktı. 

Ancak, önce 12 aylık ortalama TÜFE değişimi, sonrasında %25'ler ile piyasanın kilit hale geldiğiniz zaten BİLİYORSUNUZ.

Merkez Bankası kuru ile piyasadaki kur arasında 1 TL'lik fark için, BDDK tarafından döviz faturaların TL ödenmesi gerekliliği varken birbirine giren CEO, CFO, CHRO, Satın Alma Direktörlerine ve özel sektör çalışanlarına artık kiralık evi maaşa gelince excelde 300 TL hesabı yapan, mala gelince her hafta fiyat kurulu toplayıp fiyat arttıran necip muteber iş insanları verir.

Bir evi olandan şu kadar, iki evi olandan şu kadar vergi alalım, hatta 3 evi olanın malına komple el koyalım gibi düşüncelere sahip olanlara da İngilizce, mevduatçılara, serbest döviz fonculara, borsacılara var da yerli milli evsahibine neden yok diyoruz.

Ev sahiplerinden konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına tepki! Konut piyasasında neler yapılmalı? 

Peki satılık ve kiralık piyasasında neler yapılmalı? Yapıcı olalım!

  1. - Tapu harçları alıcı ve satıcı için binde 5'e düşürülmeli
  2. - Satılacak tüm evlere ekspertiz zorunluluğu getirilmeli ve ekspertiz raporundaki değerin en fazla %20'si oranında düşük işlem yapma şartı getirilmeli, konut sahibi bu orandan daha ucuza da satıyorsa aradaki vergi matrahını ödemeli.
  3. - Tapuda beyan edilen tutarın gerçek işlem tutarı olması sağlanmalı, gerekirse alıcı ve satıcıya cezai yaptırımlar getirilmeli.
  4. - Konut satışları 5 yıldan sonra vergiden muaf olmaya devam etmeli,
  5. - TBK347'deki 12 yıllık zorunlu aynı kiracıya ev tahsis eden süre 3 yıla indirilmeli
  6. - TBK344'teki %25 acilen kaldırılmalı. (Tek başına çözüm olmayacaktır!)
  7. - TBK352'deki tahliye taahhütnamelerini imzaladığı halde inkar edenlere cezai yaptırımlar uygulanmalı.
  8. - Devlet ve belediye vadettiği sosyal konutlara odaklanmalı.

ZİNCİRİN EN ZAYIF HALKASI EV SAHİBİDİR MANTIĞIYLA HERKES PASTADAN KENDİ PAYINA DÜŞENİ FAZLASIYLA ALIRKEN, VURUN EV SAHİBİNE MANTIĞINI ACİLEN TERK ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ."

Uzman isim uyardı: Konut satın alırken sakın tapusuz işlem yapmayın!

Kira tespit davası sonuçlanan ev sahibi: Kiracım 8 ayda beni 69 bin TL dolandırmış!

Evini 5 seneden sonra satana yüzde 40’a varan, birden fazla konutu olana katlamalı vergi geliyor!


Geri Dön