27 / 04 / 2024

Ev sahiplerinden tarifeli kira modeli: Yıllık mı, aylık mı ödeme yapacaksınız?

Ev sahiplerinden tarifeli kira modeli: Yıllık mı, aylık mı ödeme yapacaksınız?

Ev sahipleri, kiralık evler için şimdi de tarifeli kira modeli geliştirdi. Bu yöntem sayesinde ev sahipleri, hem peşin hem de aylık ödeme için tarife oluşturulabiliyor. İşte ayrıntılar...



Kiralık konut piyasasında sorunlar devam ederken ortaya bambaşka yöntemler çıkmaya başladı.  Şimdi de ev sahiplerinden tarifeli kira modeli geldi. Bu yöntemle, kiracılar kiralarını ister peşin isterse aylık ödeme için tarife oluşturabilecek. 

EV SAHİPLERİ DÜZENLİ ÖDEME ALMAK İSTİYOR

Son zamanlarda ev sahipleri kiralarını düzenli alamamaya başladı. Bu nedenle kirayı 6 aylık ya da yıllık isteyenler her geçen gün arttı. Bir yılı aşkın süredir kira piyasasının gerçeği haline gelen bu durum öyle yaygınlaştı ki, artık emlak ofisleri kiracıya ödeme şekline göre tarife sunuyor.

CNNTÜRK'te yer alan habere göre; hatta kimi kiracılarda ise ‘Yıllık peşin ödenirse ev sahibi tekliflere açık’ denilerek pazarlık süreci başlatılıyor. Bu durumda ev sahibinin ihtiyacına göre yüzde 15-20 bandında, kimi zaman bunun da üzerinde düşüşler gerçekleşiyor.

Ev sahiplerinden tarifeli kira modeli: Yıllık mı, aylık mı ödeme yapacaksınız?

PEŞİN KİRA TALEPLERİ ARTTI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, peşin kira taleplerinin giderek arttığını dile getirdi. Bunun nedenlerini ise  Akdoğan şöyle sıraladı: “Geçmişte de peşin kira ev sahibi için cazipti ama hiçbir zaman bugünkü kadar olmadı.

Bu talepte en önemli neden ‘Kiram ödenir mi’ kaygısı. Ev sahipleri de kiralardaki hızlı artışın farkında. Ekonomik şartlar nedeniyle kirasını zamanında alamama ihtimali olduğunu biliyor. Kira geliri ile geçinen ya da aldığı kira ile borç ödeyen insanlar daha da temkinli.''dedi.

Öte yandan 12 aylık kira bedelinin önemli olduğunu belirten Akdoğan, bu parayla mevduata yönelen ya da başka yatırım yapmak isteyenlerin de olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:'' Kiracının da bu talebe sıcak bakması için toplu ödemede indirimler devreye giriyor. Bu oranlarda da artış görüyoruz. Yüzde 15-20 indirim kimi zaman kiracı açısından da avantajlı oluyor.'' ifadesini kullandı.

Ev sahiplerinden tarifeli kira modeli: Yıllık mı, aylık mı ödeme yapacaksınız?

TİCARİ GAYRİMENKULLERDE DE GÖRÜLÜYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Sühran Aras, yıllık peşin kira taleplerinin ticari gayrimenkullerde de görüldüğünü söyledi.

Aras, geçmişte kira alamama korkusunun olduğunu  bugün ise ev sahibi mevduat gibi farklı alanda kullanmak için toplu ödeme istediğinden bahsetti.

TEK ŞART: PEŞİN ÖDEME!

Aras, ödeme şekline göre fiyat belirleyenlerin yanında peşin ödemeyi tek seçenek olarak sunanların da olduğunu söyledi.

Aras ilanlarda özellikle ‘Yıllık peşin ödeme şart’ yazdığından bahsederek ev sahibi bu yolla hem kirasını garanti altına almak istiyor hem de toplu parayı farklı yatırımlarla değerlendirmek istediğini belirtti.

Kiracıların kimi zaman yapılan indirimleri ve çok da seçeneğin olmaması nedeniyle bu talepleri kabul ettiğinden bahseden Aras: ''Belirlenen rakamın düşük olması zam döneminde avantaj olacağı için indirimi cazip bulanlar da var. Ancak bütçesi sınırlı olanlar bitmek bilmeyen talepler nedeniyle her geçen gün daha da zorlanıyor. '' dedi.

Ev sahipler ile kiracılar arasında tahliye taahhütnamesi krizi... 

İyi kiracıların evden tahliye edilmesi mümkün mü? Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat!

Geri Dön