Ekonomi

Ev sahiplerinden yeni oyunlar! Kiracıları evden çıkartmak için buna da başvurdular!

Ev sahipleri, evlerini daha yüksek bir fiyata kiralamak için yeni bir yola başvurdular. İşte detaylar!

Kira fiyatlarında meydana gelen artıştan sonra İstanbul'da ev sahipleri, evlerini daha yüksek bir meblağdan kiraya vermek için mevcut kiracılarının evi boşaltmaları için yeni bir yönteme başvurdu.

İşte haberin ayrıntıları…

EV SAHİPLERİNDEN YENİ YÖNTEMLER!

Ev sahibi ve kiracılar yeni bir döneme giriyor. Evini mevcut fiyattan daha fazla bir fiyat ile kiralamayı düşünen ev sahipleri, şu anda var olan kiracılarına evlerini boşaltmaları için para teklifinde bulunuyor.

Uzmanlar geçtiğimiz sene kira artışına dair kanunla getirilen yüzde 25'lik sınırın konut fiyatlarındaki artışı önlemediğini dile getiriyor. İşte detaylar!

EV SAHİPLERİ DAHA YÜKSEK KİRA ALABİLMEK İÇİN ESKİ KİRACISINA PARA TEKLİF EDİYOR!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı olan Aydın Ağaoğlu, "Son yıllarda ülkemizde oldukça büyümekte olan bir konut açığı bulunmakta. Bu da ev kiralarını ve konut fiyatlarını bir hayli arttırdı. Bakın Kanada'da yabancıya konut satışı yasak. Hollanda'da kiralara bir üst sınır geldi.

Son zamanlarda kira fiyatları öyle bir arttı ki 8 bin 500 lira asgari ücret alan vatandaş, 10 bin liradan aşağı kiralık ev bulamaz halde. Geçtiğimiz sene hükümetin kararı ile kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlandırdı. Hal böyle olunca da bazı ev sahipleri kendi evinde 3 bin liraya oturan kiracıyı çıkartamadığı zaman yandaki 10 bin TL’ye oturuyor ben bunu çıkarayım demeye başladı.

Ayda 7 bin lira ekstra para elde ederim. Bu kazancı da kolaylıkla 12 ayda 140 bin TL’ye çıkarırım. Bu nokta da belli bir miktar parayı kiracıya teklif etmeye başladı. Ev sahibinin isteği de o verdiği parayı birkaç ay içerisinde yeni kiracıdan almak. Emlakçılarda bu konuyu irite diyor. Ev malikleri diyor ki sen üç bin liraya oturttuğun kiracıyı evden çıkart. Ben sana bir haftaya kalmaz, onun 4 katı fiyattan kiracı getiririm. Bu noktada kiralarda bir alt sınır var.

Türkiye’de yasal mevzuat alt sınır belirlemiş. Belediyelerin de emlak vergilerine emsal teşkil etmekte olan matrahın senelik kira tutarının yüzde 5'inden aşağı olmamalıdır diye düşünüyorum. Bir de üst sınır getirilsin. Hollanda'da yaptılar bunu, birtakım kriterler belirlediler. Semte bağlı olarak, kaç odalı, kaç metrekare olduğuna göre, kiralara üst sınır getirildi" diye konuştu.