27 / 08 / 2024

Ev sahiplerine kötü haber geldi! Artık kiraya veremeyecekler!

Ev sahiplerine kötü haber geldi! Artık kiraya veremeyecekler!

Turistik bölgelerde konutları olan vatandaşlar, artık konutlarını kiraya veremeyecek. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, konutların kiralaması yönetim şirketleri tarafından gerçekleştirilecek. 



Resmi Gazete'de yayımlanmış olan son karara göre, turistik bölgelerde konutları olan vatandaşlar konutlarını kiraya veremeyecek. Söz konusu bu yeni düzenleme ile konutların kiralaması sadece yönetim şirketleri aracılığıyla yapılacak. Söz konusu bu düzenlemenin amacı kayıt dışı kiralama faaliyetlerinin önüne geçebilmek. Alınan bu karar tartışma yaratsa da konut sahiplerinin bu süreçte bir temsilci atamaları da zorunlu hale getirildi. 


TEMSİLCİ SEÇECEKLER

Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere turistik bölgelerde yeni dönem başlarken anımsanacağı üzere sene başında çıkartılmış olan yönetmelikle de kısa zamanlı kiralamalar için izin belgesi şartı getirilmişti. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, konut sahiplerinin kayıt dışı kiralamalarının önüne geçilebilmesi için bu kararın alındığını dile getirerek, "Konut ya da  devre mülk sahipleri kendilerine temsilci seçecek. Seçmiş oldukları bu temsilcilere ise kiralama yapabilmeleri için noterden onay verecek. Söz konusu bu onay sonrasında yönetim şirketleri tarafından kiralama işlemleri gerçekleştirilecek” dedi.

Ev sahiplerine kötü haber geldi! Artık kiraya veremeyecekler!


TURİZME ZARAR VERİR Mİ?

Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu kararın konut sahiplerinin bireysel verebilecekleri bir hizmet olmadığını dile getirerek, “Konut sahiplerine giriş, çıkış, temizlik, konaklama döneminde destek, güvenlik de sağlanması gerekli. Aksi durumda söz konusu karar turizme zarar verebilir. Profesyonel şirketlerin de belli turizm lisansları ve faturalar karşılığı bu hizmeti vermeleri gerekli” ifadelerini kullandı

MÜSTAKİL VİLLALARIN DURUMU NE OLACAK?

Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik de pek çok kişiyi yakından ilgilendiren konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “2024 yılının Ocak ayı itibarıyla airbnb kanununda buna yönelik bazı düzenlemeler olmuştu fakat toplu konutların içerisindeki airbnblerin kiralanmasının önüne geçilmiş olsa da müstakil villaların önüne geçilmesi pek de mümkün olmamıştı. Tam da bu noktada aracı kurum kavramı biraz muallakta. Çünkü bunu normalde emlakçılar yapıyordu fakat turizm acenteleri de yapabilir. Bunun kararının resmi şekilde netleşmesi de gerekiyor. Söz konusu bu konu, güvenlik açısındaki soruşturuluyor ve vergisel anlamda yüksek kazançlar da var."

Ev sahiplerine kötü haber geldi! Artık kiraya veremeyecekler!


100 GÜN DETAYINA DİKKAT


Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı Genel Müdürü Özkan Yalaza da 100 günün altında gerçekleştirilecek olan kiralamalarda TÜRSAB belgeli firmaların yetkilendirildiğini dile getirdi. Açıklamasında sahil bölgelerinde günlük, haftalık ve aylık şekilde gerçekleştirilen kiralamalarda gayrimenkul firmalarının devre dışı bırakıldığına değinen Yalaza, ev sahiplerinin bu süreçte bir temsilci atamalarının da zorunlu duruma geldiğini kaydetti.

Açıklamasında turistik bölgelerde özellikle apartmanlarda kiralama gerçekleştirilebilmek için mal sahiplerinden muvafakatname alınması gerektiğine de değinen Yalaza, “Daha yaygın olan müstakil konutlarda da  yine kontroller söz konusuydu. 100 gün altında mülkünü kiraya vermek isteyenler artık TÜRSAB belgeli acenteler ve firmalar aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirebilecek. Söz konusu bu belge Turizm Bakanlığı'nın sitesindeki belgeler ve yönergeler tamamlanınca alınabiliyor. Gayrimenkul firmalarının söz konusu bu belgeyi alması da mümkün görünmüyor. Yaşanan bu durum turizm bölgesinde gayrimenkul işleri yapan firmalar için pazarın daralması anlamı taşıyor” dedi.

SİSTEMDE OLMALI

Söz konusu bu uygulama sebebiyle konutlarını kiraya veremeyen pek çok konut sahibi olduğuna da değinen Yalaza, şunları dile getirdi: “Söz konusu sistem aslında iyi bir amaca hizmet ediyor. Kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve güvenlik açısından da oldukça önemli. Ancak bu uygulama sebebiyle sezonda pek çok konu kiralanamadı ve boş kaldı. Çünkü eğer sisteme uyulmazsa konut sahipleri yüksek cezalarla karşı karşıya kalacak. Bu işi profesyonel olarak gerçekleştiren, bölgesine hakim olan gayrimenkul ofisleri sistemin dışında bırakıldığı için birtakım sorunlar da oluştu. Bu konuda TÜRSAB belgesi olan acentelerin kiralama konusunda tek yetkili olması yerine, gayrimenkul firmalarının da sisteme dahil edileceği bir düzenlemenin yapılması gerekli.”

 

Türkiye’de arsa fiyatlarının yüzde 30’u balon…

Resmen açıklandı! Ocak'a kadar ikinci el araçlar, sıfır araçlardan pahalıya ilana çıkmayacak!

Cumhuriyet altını ne kadar? Kapalıçarşı ata altın fiyatları kaç lira? Harem altın fiyatları son dakika!


Geri Dön