28 / 04 / 2024

Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?

Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?

Ev sahipleri ile kiracıların arasında son zamanlarda anlaşmazlığa sebep olan kira zammında yüzde 25’in üstünde bir rakam yapılabilir mi?? Kira zammında yüzde 25 uygulaması nasıl aşılır? İşte ayrıntılar...



Son zamanlarda gündemi en çok meşgül eden konular arasında kira zammı, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar yer alıyor. Buna göre ev sahipleri ile kiracılar kira zammı konusunda sık sık anlaşmazlığa düşüyorlar. Bu anlaşmazsızlık durumuda toplumsal barışı maalesef tehdit etmeye başladı. Sık sık ev sahibi kiracı kavgaları yaşanırken yüzde 25 kira zammı sınırlaması da duruma çözüm olmad. Bu kapsamda yüzde 25’i az bulan ev sahipleri daha yüksek bir oranda zam uygulaması yapmak istiyorlar. Peki ev sahipleri istedikleri bu zam oranın üzerinde zam yapabilirler mi?

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI AŞILABİLİR Mİ?

Bu duruam göre bir ev sahibi kiracısının kira fiyatına 1 Temmuz 2024’e kadar en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecektir. Fakat bu oran eğer kiracının onayı varsa değişebilir. Bu durumda yüzde 25 sınırlamasının herhangi bir işlevi olmayacaktır. Ancak kiracının yüksek oranda bir zamma onay vermesi hayatın olağan dışı gözüküyor. Bunun için de diğer farklı yöntemler aranıyor.

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Ev sahipleri ile kiracılar kira zammında anlaşamaması sonucunda arabulucu yoluna başvurabilirler.Ancak arabulucu tarafları bir ortak noktada buluşturmaya gayret sağlayacaktır. Kiracı mecbur olmadığı durumda arabulucu ile kira zammı konusunda anlaşma sağlayabilir. Fakat burada kiracıya ek bazı imkanların sağlanması gerekiyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması hakkı varken kiracılar kolay kolay bu oranın üzerinde bir zamma ikna olmayacaklardır.

Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?

Öte yandan ev sahiplerinin kira zammı konusunda tek etkili yolları kira tespit davaları olmaktadır. Bu süreçte kira tespit davası açılması durumunda evin kirası mahkemece yeniden belirlenecektir. Bu yolla yüzde yirm beş oranındaki sınırlamasını aşmak mümkün olabilir. Ancak kira tespit davaları da 5 yılı dolduran kiracılar için açılabiliyor. 5 yıllık kira süresini doldurmayanlar için ev sahipleri kira tespit davası açamıyorlar.

Kiracı ve ev sahiplerinin en çok merak ettiği konu, yüzde 25 kira zammı sınırlaması ne zaman kaldırılacak?

İstanbul'da kiralar 20 bin lirayı geçti!

Kiracılar dikkat! Kira zammı enflasyonun üzerine çıktı! Kira fiyatlarını duyanlar adeta çıldırdı!

 


Geri Dön