26 / 06 / 2024

Ev sahiplerinin 'çifte zam' planı ortaya çıktı! Kiracılar bu tuzağa düşmeyin! 

Ev sahiplerinin 'çifte zam' planı ortaya çıktı! Kiracılar bu tuzağa düşmeyin! 

Konut kira bedellerindeki yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılıyor olması bazı ev sahiplerini mutlu etmedi. Şimdiden bazı ev sahipleri çeşitli yöntemlere başvurmaya başladı. Kiracılardan çifte zam almak isteyen ev sahiplerinin yeni oyunu ortaya çıktı. 



Ülke genelinde ev sahibi ve kiracı arasındaki kriz büyüyor.  Ev sahipleri son 2 senedir yüzde 25 kira zammı sınırlamasına tabi tutulmuş ve zarar etmişlerdi. 1 Temmuz 2024 tarihinde bu uygulama artık sona erecek.  Bunun üzerine hem ev sahipleri hem de kiracılar yeni dönemin hesaplarını yapmaya başladı. 

KİRACILAR KİRA ARTIŞLARININ  NASIL OLACAĞINI MERAK EDİYOR 

Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının ardından kiraya nasıl zam yapılacağı merak konusu oldu. Bu konuda tamamen geçmişteki uygulamaya dönülecek.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden kira zammı hesaplaması yapılacak. Son 12 ayın TÜFE oranı kira zammının üst seviyesi olacak.

Uşakgündem'de yer alan habere göre; Ev sahipleri kiracının onayı olmadan bu çıkan rakamın üzerinde kira zammı yapamayacaklar. Temmuz ayında yeni döneme giriş yapıldığında kira zammı sınırı yüzde 60’ı bulacak. Kiracılar 10.000 TL’lik kiralarını bu durumda 16.000 TL’ye yükseltmek zorunda kalacaklar.

 Ev sahiplerinin çifte zam planı ortaya çıktı! Kiracılar bu tuzağa düşmeyin! 

EV SAHİPLERİNDEN ÇİFTE ZAM PLANI

Kira zammı konusunda ev sahipleri kolay kolay mutlu olmayacağı görünüyor. Özellikle fırsatçı ev sahipleri henüz yeni dönem başlamadan o dönemin uyanıklıklarını şimdiden planladı. 

Bu ev sahipleri iki yıldır yüzde 25 kira zammndan dolayı zararlarının büyük olduğunu ve bunun telafi edilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Bu telafi için de bir formül de buldular.

Ev sahipleri kiracılardan çifte zam talep ediyor.  Bunu da yasal bir kılıf bulmuş durumdalar. Kiracılar ile 6 aylık kira sözleşmeleri yapan ev sahipleri böylece kiraya 6 ayda bir zam uyguluyorlar. Böylece yılda 2 defa kira zammı uygulanabiliyor. Ocak ayında kirası zamlanan bir ev sahibi Temmuz ayında da bu şekilde kiraya zam yapabiliyor.

KİRACILAR DİKKAT EDİN!

Ev sahiplerinin 6 aylık kira sözleşmeleri ile çifte kira zammı yapmalarının yasal bir geçerliliği bulunmuyor. Kira zammı senede bir defa yapılır. Bu konuda kiracılar yasal yollarla itirazlarını yapmalılar. Bu şekilde ev sahiplerinin çifte kira zammı oyunu bozulabilir.

Düşük kira ödeyen kiracılar 'Devlet beni korur, mahkemeye ver beni, diyor!': Ev sahipleri tepkili!

Kiracısını 1 milyon TL finanse eden mağdur ev sahibi diyanete sordu: Kiracımı fonlamam fitre zekat yerine geçer mi?

Geri Dön