Kira

Ev sahiplerinin kira oyunu! Kendi evlerini yüksek fiyatla kiraya veriyor, daha ucuz eve taşınıyorlar!

Ev sahiplerinin kira oyunu gündeme geldi. Buna göre, lüks semtte konutu bulunanlar, kendi evlerini yüksek fiyatla kiraya veriyor, daha ucuz eve taşınıyorlar... Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye’de yaşamaya yönelen bu iki ülke vatandaşlarına ek olarak, konut satın alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayı isteyen yabancıların yoğun talebi kısa zamanda bazı şehirlerdeki kiralık ve satılık ev ile gayrimenkul fiyatlarının fahiş oranlarda yükselmesine sebep oldu

Kovid-19 salgını sürecinde düşük faizli kredi imkanının sunulmasının ardından vatandaşların ev almaya yönelmesi, son iki senedir de inşaat girdi maliyetlerinin artması ve müteahhitlerin işleri durdurması gibi sebeplerden Antalya ve İstanbul gibi büyük kentlerde konut stokunun tükendiği belirtiliyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye’de yaşamaya yönelen bu iki ülke vatandaşlarına ek olarak, konut satın alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayı isteyen yabancıların yoğun talebi kısa zamanda bazı şehirlerdeki kiralık ve satılık ev ile gayrimenkul fiyatlarının fahiş oranlarda yükselmesine sebep oldu.

İşte son zamanlarda gündemden düşmeyen ev kiralarıyla ilgili yaşanan son gelişmeler...
 

Konut stokunun yeterli olmaması sebebiyle Antalya şehir merkezinde tek konutu bulunan emekli veya iş sahibi ya da memur olan bazı Türk vatandaşları ilk sırada Rus ve Ukraynalı olacak şekilde evlerini eşyalı veya eşyasız olarak yüksek rakamlarla kiraya vermeye başladı. Kendileri de şehir merkezine uzak mahallelerde daha ucuza ev kiralıyor ya da yazlıklarında ikamet ediyor. Megakent İstanbul’da da benzerineredeyse benzer bir durum yaşanıyor. Merkezi semtlerde konutu bulunanlar, bu konutlarını kiraya veriyor ve kentin çeper semtlerine taşınıyor.

40 bin TL'ye eşyalı daire

Emlak sektöründe faaliyet gösteren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ayanoğlu, salgın sürecinde konut kredisi faizlerinin düşük olması sebebiyle turizmin cenneti Antalya'da ev stokunun tükendiğine, yeni arz olmadığına fakat talebin oldukça yoğun olduğuna dikkat çekti. Ayanoğlu, konuyla ilgili açıklamasında, "Ülkelerindeki savaş nedeniyle bazı Rus ve Ukraynalı vatandaşlar Antalya’yı tercih etmeye başlayınca gayrimenkul ve konutlarda satış ve kiralama fiyatlarında fahiş artışlar oldu. Çok ciddi bir talep var" ifadelerini kullandı. 

Savaştan önce Antalya'da eşyasız 2.500 lira olan kiralık evlerin 7.500 ile 10 bin TL'ye, eşyalı evler ise 15-20 bin liraya kiralanırken şimdi 40 bin TL'ye kadar yükseldiğine dikkat çekti. "Ülkelerindeki savaştan dolayı Antalya’ya gelenlerin ekonomik durumları da bozuldu. İlerleyen dönemde bu büyük sorun haline gelecek. Düzenli geliri olmayınca düzenli ödeme yapamayınca ev sahibi ile kiracı arasında sıkıntı yaşanacak" diye konuşan Ayanoğlu, Türk vatandaşı olan dar gelirlilerin ve emeklilerin Antalya'da yaşama şansı kalmayacağının altını çizdi ve bu durumun sosyal bir yara oluşturacağını belirtti.

Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar da konuyla ilgili açıklamasında, Muratpaşa, Lara ile Liman bölgelerinde konutu bulunanların yüzde 20-30'luk kısmının evlerini tahliye ederek yabancılara yksek rakamlarla kiraya verdiklerini, kendilerinin de daha uygun fiyatlı evlere kiraya çıktıklarını aktardı. 

KİRALAR DENETLENİYOR 

Vergi Dairesi ekipleri tarafından Antalya'daki ev ve gayrimenkul fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatlar sebebiyle denetleniyor. Antalya Emlakçılar Odası ile işbirliğine imza atan Vergi Dairesi denetim ekiplerinin, ilgili kurumlardan da gereken bilgileri alarak hem alım satım ya da kiralama yapan yerli ve yabancı vatandaşların hesap hareketlerini hem de emlakçıları inceleme aldığı belirtildi. 

Vergi Dairesi ekiplerinin tapu ile satış rakamları arasındaki farka ve kira vergisine odaklandığı belirtildi.

İstanbul merkezde evini kiraya verenler artıyor

Dünya'dan Fikri Cinokur'un haberine göre; İstanbul’da özellikle geçen yıl yazlıkları olanların buralara yerleşmesi ve İstanbul’daki evlerini kiraya vermesiyle sürecin başladığını aktaran Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, “Bunun dışında Bağdat Caddesi gibi merkezi yerlerde evini kiraya verip, çeper yerlerde daha ucuza oturan çok insan var. Bu durum eskiden beri vardı. Ancak şu anda artış var. Çünkü kiralık fiyatları hızlı arttı.” İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise kira artışından kaynaklanan bu fırsattan yazlık evi olanlar ile İstanbul’da ikinci evi olanların yararlanmaya çalıştığını söyledi. Aşa, buna karşın merkezi yerlerden çeperlere kayışın pek yaşanmadığını ifade etti.

İstanbul'da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

Ev arayanlara kötü haber! Konut kiraları asgari ücretle yarışıyor!

Konut kiralarındaki fahiş artışlar engellenecek! Araştırma önergesi verildi!