Emlak Terimleri

Ev sahiplerinin ödeyeceği vergiler hangileridir?

Türkiye sınırları içerisinde evi olan kimseler bazı vergileri ödemekle mükellef oluyor. Peki, ev sahiplerinin ödeyeceği vergiler hangileridir? Her ay ödenmesi gereken vergiler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi takvimi kapsamında açıklanıyor

Ev sahipleri, her sene, yılın belli dönemlerinde vergi ödemekle yükümlü oluyor. Her ay ödenmesi gereken vergiler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi takvimi kapsamında açıklanıyor.

Ev sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, değer artış kazancı vergisi, kira gelir vergisi ve veraset ve intikal vergisi geliyor. Bu vergiler senede iki taksitte ödenebiliyor.

Vergi miktarları, vergi şartları ve ödeme tarihleri farklılık gösterebiliyor. Peki, ev sahiplerinin ödeyeceği vergiler hangileridir? Ev sahipleri hangi vergiyi ne zaman öder?

EMLAK VERGİSİ 2022

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Ödemeler taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. 

Emlak vergisi için ödenecek bedel, evin malın değeri ile emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor. Ev emlak vergisi oranları normal yörelerde; binde 1 iken; Büyükşehir belediyesinde ise binde 2 oranı ile hesaplanıyor. Meskenler için yasada sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor.

EV SAHİBİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

1319 sayılı kanun gereğince geliri olmayan tek ev sahipleri aranan diğer koşulları da taşımaları halinde emlak vergisi ödemesinden muaf olabiliyor. Muafiyet için yine belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor.

- 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak

- Gelir sahibi olmamak

- Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak

- Bir başka meskende hisse sahibi olmamak

- Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emeklilerden biri olmak

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2022

Çevre temizlik vergisi meskenlerde vergi su faturasına yansıtılıyor. 

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 68 kuruş, diğer belediyelerde 50 kuruş olarak hesaplanacak.

Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ 2022

Veraset ve intikal vergisi, evin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette kalması halinde ödeniyor. 3 sene boyunca yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.

Veraset ve intikal vergisinin ilk taksiti Mayıs'ta, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


 
KİRA GELİR VERGİSİ 2022

Ev sahibi, evini kiraya vermişse ve belirlenen istisna sınırının üzerinde bir gelir elde etmişse kira gelir vergisi ödemekle mükellef oluyor. Kira gelir vergisi için de öncelikle beyanname veriliyor. Beyanname Mart ayının 25'ine kadar veriliyor. İlk taksit ise 31 Mart'a kadar, ikinci taksit ise Temmuz ayı içerisine ödeniyor.

 

2022 yılı kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Emlak vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Çevre temizlik vergisi sorgulama 2022!