Sektörel

Ev sahipliği oranı düşüyor, kiralık konutta alarm zilleri çalıyor! 

Açıklanan rakamlara göre son dönemlerde konut sahipliği oranı yüzde 61’den yüzde 55’lere kadar inerken, kiralık ihtiyacı ise yüzde 27’ye çıktı. Kiralık konuta olan ihtiyacın artması, kira bedellerinin artışlarında da en önemli etken olarak ‘alarm zilleri’ çaldırıyor...

Türkiye’de enflasyona paralel olarak sürekli yükseliş gösteren faiz oranları, konut kredisi kullanımlarını da dibe çekti. Açıklanan rakamlara göre bir dönem yüzde 50’lerin üzerinde olan ‘kredi kullanarak konut edinme’ oranı son dönemlerde yüzde 10’lara kadar düştü. Söz konusu bu durum da konut sahipliği-kiracı dengesini derinden sarstı ve kira bedelleri katlandı. Türkiye gazetesinden Önder Çelik imzalı habere göre bunun üzerine devlet geçtiğimiz iki sene boyunca kira artışına yüzde 25 sınırını getirdi fakat bu da hem kavgaları artırdı hem de kira davalarının patlama yaşamasına neden oldu. 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kira artış oranında yüzde 25 sınırı kalkıyor. Söz konusu artış oranı önceki uygulamada olduğu gibi, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması kadar olacak. Fakat konut sahipliği oranının düşük olması, kiralık konuta talebin artmasını ve bu nedenle de kira bedellerinin hızlı artışını gündeme getiriyor. 

EN ÇOK KİRACI ALMANYA’DA

OECD tarafından açıklanan verilere göre Avrupa’da en fazla ev sahipliği, Rusya ve eski Sovyet ülkelerinde. Yine açıklanan rakamlara göre en çok kiracı da Almanya’da. Almanya’da ev sahipliği oranı 2022'de yüzde 49’dan yüzde 47’ye geriledi. Almanya söz konusu bu rakamla, konut sahibi oranının yüzde 50’nin altından olduğu tek Avrupa Birliği üyesi ülke konumunda. Türkiye’de ise 2019’da ev sahipliği yüzde 61,1 seviyesindeydi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 verileri bu oranın yüzde 56,2’ye gerilediğini ortaya çıkarıyor. 2024 rakamlarında ise söz konusu bu oran yüzde 55’e gerilemiş görünüyor.

AVRUPA'DA EV SAHİPLİĞİ ORANLARI

Almanya’da ev sahipliği oranı yüzde 47 olurken, Almanya'yı yüzde 51’lik oranla Avusturya takip ediyor. Yine açıklanan rakamlara göre Danimarka’da yüzde 60, Fransa’da yüzde 63 ev sahipliği oranı bulunuyor.

Eurostat tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılında Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 69’u kendi konutunda yaşıyor. Yüzde 31’lik kısmı da kirada oturuyor. Yine paylaşılan detaylara göre Eski Sovyetler Birliği üyesi olanlarda konut sahipliği yüksekken, Romanya’da yüzde 95, Slovakya’da yüzde 93, Hırvatistan’da yüzde 91 ve Macaristan’da ise yüzde 90 şeklinde.

Ülkemizde ev sahipliği oranı yüzde 55’lerde bulunurken, nüfusun yüzde 27’lik kısmı kirada, yüzde 1,6’lık kısmı lojman ve benzeri sosyal konutlarda oturuyor. Geriye kalan nüfus ise aile ile beraber veya aile konutunda ikamet ediyor. İstanbul’da kiracı oranı da yüzde 37’lerde.

3 MİLYAR DOLARLIK KAÇIŞ KİRALARI DA YÜKSELTİYOR

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ülkemizde kiralık konut arzının, bireysel yatırımcıların yaptıkları yatırımlar aracılığı ile sağlandığını, ancak son iki senedir getirilen yeni düzenlemeler nedeniyle yatırımcıların bir kısmının yurt dışına yöneldiğini dile getirdi. Açıklamasında ayrıca bunun dışında konutun yatırım aracı olmaktan çıktığını dile getiren Ramadan Kumova “2022 yılında 790 milyon dolar olan yurt dışı gayrimenkul yatırımı 2023 yılında 2,5 kattan fazla artış göstererek, 2 milyar 86 milyon dolara yükseldi. Sene sonunda yurt dışından alımlar 3 milyar doları geçecek gibi görünüyor. Yaşanan süreç önümüzdeki dönemde kiralık konut arzında sıkıntının büyüyerek kiralarda ekstra artışları gündeme getirecek” diye konuştu.

2024'te yabancıya konut satışının zirve yaptığı 10 şehir! 

Çanakkale'de 4,4 büyüklüğünde deprem oldu!

Volkswagen Golf’den güncel fiyat listesi! Volkswagen Golf'den beklenmeyen bir kampanya!