Genel

Ev satılınca kiracı çıkmak zorunda mı? Ev kira kontratı kaç yıl geçerli?

Kiracıların ve ev sahiplerinin bilmesi gereken birtakım hususlar vardır. İşte o hususlara dair merak edilen detaylar! İhtarname gönderilmesinin ardından eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evin boşaltılması gerekir

EV SAHİBİ EVİ SATARSA KİRACI KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Kanun uyarınca yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına bağlı olarak tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan hemen sonra bir ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekir. İhtarname gönderilmesinin ardından eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evin boşaltılması gerekir.

Peki “Ev satılınca kiracı çıkmak zorunda mı? Ev kira kontratı kaç yıl geçerli?” İşte kiracı ve ev sahiplerinin merakla sorduğu sorular ve yanıtları…

EV SAHİBİ KAÇ YIL SONRA KİRACISINI ÇIKARABİLİR?

Aynı yıl içerisinde kiracı kirayı ödemeyi 2 kere geciktirir ise ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderilmiş ise de kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açılabilir. Davayı kazanmanız halinde kiracının tahliyesi gerçekleşebilir. 10 senelik sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir.

KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN NOTER ONAYI GEREKİR Mİ?

Kira sözleşmesinin noterde yapılmış olmasa bile geçerli olur. Ama pek çok kişi kendini garantiye almak için sözleşmeyi noterde yapmayı tercih eder. Bu yolla ispat yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Noterde kira sözleşmesi yapmak istenirse öncesinde yazılı bir sözleşme hazırlaman gerekmektedir.

EV KİRA KONTRATI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Kanunda kira sözleşmesinin süresi ile ilgili bir kısıtlama bulunmuyor. Ama konut kira sözleşmesi genel olarak yıllık yapılıyor. İş yerlerinde ise dekorasyon gibi değişiklikler yapıldığı için uzun süreli sözleşmeler tercih ediliyor.

EV SATILINCA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MI?

Kira sözleşmesi hala devam ederken, satılan evin devir ile birlikte yeni malikle birlikte kiralanan mülkün kullanımını kiracıya bırakma yükümlülüğü bulunur. Türk Borçlar Kanunu 310 ve 311 hükümleri gereği kiracının yasal haklarını korumak ile yükümlüdür.

EVDEN ÇIKAN KİRACI EVİ BOYATMAK ZORUNDA MIDIR?

Kiracı, konutu yapılan kira sözleşmesine uygun şekilde kullanmasına rağmen normal kullanımdan dolayı bozulmalar meydana gelmiş ise bundan sorumlu tutulmamaktadır. Bu yüzden de kiracı, sözleşmeye uygun kullanmışsa evi boyatmak zorunda değildir.