Genel

Ev satın alırken vergiyi kim öder?

Ev alırken hem satan kişinin hem de alan kişinin kafasına bazı sorular takılmaktadır. Onlardan biri de “Ev satın alırken vergiyi kim öder?” sorusudur. İşte bu konuya dair merak edilen detaylar!Arsa, arazi, ev, işyeri gibi gayrimenkul sahibi olan vatandaşların ödemek zorunda oldukları emlak vergisinden bazı durumlarda muafiyet de söz konusu olmaktadır

EV VERGİSİ ZORUNLU MU?

Bina ya da arazi sahibi, varsa intifa hakkı sahibi gibi tasarruf edenler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Arsa, arazi, ev, işyeri gibi gayrimenkul sahibi olan vatandaşların ödemek zorunda oldukları emlak vergisinden bazı durumlarda muafiyet de söz konusu olmaktadır.

İşte “Ev satın alırken vergiyi kim öder?” sorusunun detaylı yanıtı…

EV SATIN ALIRKEN VERGİYİ KİM ÖDER?

Tapu harcı, hem alıcı kişi tarafından hem de satıcı tarafından farklı bir karar vermediği sürece, ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gereken bir miktardır. Yani taşınmazın ortaya konulan satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenmesi gerekmektedir.

EV GELİR VERGİSİNDEN KİMLER MUAFTIR?

Emlak vergisi, gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Belediyelere yılda iki taksit halinde veyahut tek seferde bu miktar ödenir. Ama gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Onlarda şunlardır; ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur.

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Hisseli tapunun satışa dair herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış noterde yapılan sözleşme ile veya tapu sicilinde gerçekleşir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım ya da şufa hakkına sahip olduğu da unutulmamalıdır.

HİSSELİ TAPU AYIRMA NASIL OLUR?

Hisseli arsa, ev ya da tarlalar olabilir. Bu malların sahipleri yani hissedarları arasında birtakım anlaşmazlıklar çıkabilir. Nedeni ise hisseli tapuda kullanım hakları gibi detaylara yer verilmez. Miras yolu ile kalan gayrimenkullerde de hissedarlardan bir kısmı, payını kendi isteği doğrultusunda rehin göstermek isteyebilir. Hissedarı olduğunuz gayrimenkuller üzerindeki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için ve istediğiniz tasarrufu yapabilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölerek ayırma işlemi yapabilirsiniz.

10 YILLIK TAPU BOZULUR MU? 

Tescil işleminden sonraki 10 yıl boyunca, elinizde bulunan taşınmazın tapusunu herhangi bir özel ya da tüzel kişiye devretmeden kesintisiz olacak şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük yapılır ve bu durum tespit edilse dahi iptal davası açılma olanağı bulunmamaktadır.

Hisseli tapu satışı için ne gerekli?

Tapu durumu nasıl sorgulanır?

Hisseli tapuya haciz gelirse ne olur?