Ev satışlarında 1 milyon sınırı aşıldı!
İNŞAAT sektörü 2014’ü zorluklara rağmen iyi bir tablo ile kapattı. 2013’te rekor kırarak 1 milyon 157 bin konut satan sektör, yılın bitmesine bir ay kala 1 milyon 30 bin konut satışı gerçekleştirdi.
TÜRKİYE ekonomisinin ‘yavaş’ yılı olarak tarihe geçecek 2014 geride kalıyor. Büyümenin yüzde 3 seviyelerinde yılı tamamlaması hem işsizliğe, hem gelir dağılımı adaletsizliğine, hem de yoksulluğa çözüm üretmede yetersiz kaldı. İşsizlik yüzde 10.5 seviyelerinde. Hükümetin yılın başından itibaren aldığı tüketim harcamalarını kısma tedbirleri bankacılık sektörünü, ithalatı, cari açığı kontrol altına aldı. Mali disiplin bütçe performansının oldukça iyi gerçekleşmesini sağladı. Kuraklığın etkisinin azalması, dolar/TL’nin sancılı bir seyir izlemesine rağmen petrol fiyatlarındaki büyük düşüş enflasyonu da bir derece kontrol altına almayı başardı. Ama tüm bunlar ekonominin diğer yüzü için sıkıntılara neden oldu. İhracat herşeye rağmen rekorlarını sürdürse de tüketim kısılıp, özel sektör yatırımları bıçak gibi kesilince büyüme ancak yüzde 3 seviyelerinde kaldı.
2015’TE NE BEKLİYORUZ?
Hükümetin 2015 için büyüme hedefi yüzde 4. Petroldeki düşüş, Avrupa’daki durgunluğun yavaş yavaş aşılmaya başlaması bizim için iyi haber. Ancak hala başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerimizdeki sıkıntılar, yapısal reformların bir türlü hayata geçirilmemesi, Amerikan merkez bankası’nın (Fed) faiz artıracak olması ve yapılacak genel seçim bazı riskleri beraberinde yeni yıla taşıyor. Özel yatırımlara özel bir pencere açmak lazım. Uluslararası doğrudan yatırımlar 10 ayda 9.7 milyar dolar oldu. Ancak bunun 3.5 milyar doları gayrimenkule geldi. Yani net sermaye girişi sadece 6.2 milyar dolar ve bu 2013’ün ilk on ayına göre yüzde 9 daha düşük bir rakam. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de yılın ilk 9 ayında özel sektör yatırımlarında 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 1.6’lık gerileme yaşandı. Tüketimin kısılmasıyla da ilgili bu durum ithalatın gerilemesiyle. 2015’te ithalat ve tüketimde hareketlenme yaşanması özel yatırım ve büyümede de hareket sağlayacak. Petroldeki düşüş cari açığı da tutacağı için bu iki kalemdeki artış o kadar da tehlikeli olmayacak.
EMLAK
‘Ev’de 1 milyon sınırı aşıldı
İNŞAAT sektörü 2014’ü zorluklara rağmen iyi bir tablo ile kapattı. 2013’te rekor kırarak 1 milyon 157 bin konut satan sektör, yılın bitmesine bir ay kala 1 milyon 30 bin konut satışı gerçekleştirdi. İnşaat sektörü için yıl içinde atılan en önemli adımlar Tüketici Kanunu ve ‘rant vergisi’ uygulaması oldu. Sektörü disiplin altına almak için yapılan düzenleme ile ruhsatsız konut satışı yasaklandı, inşaatlara tamamlama sigortası getirildi. 2015’te ise en çok konuşulacak konunun kentsel dönüşüm ve altyapı projeleri olması bekleniyor. Gayrimenkul firmaları arsa arzının sınırlı olması nedeniyle 2015’te ağırlıklı kentsel dönüşüm projelerine soyunacak. Yapılan düzenlemelerin süreci hızlandırması bekleniyor.
TURİZM
Rus turist sınavı ile yüz yüzeyiz
2014’te 37 milyon 300 bin turistin geldiği ve yaklaşık 34 milyar dolarlık gelirin elde edildiği Türkiye’de, 2015 için tahmin edilen turist sayısı ise 39 milyon 200 bin. Gelen turist sayısında yüzde 5.3’lük bir artış beklenirken, turizm gelirinin ise 36.5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin 2023’te 50 milyar dolarlık turizm gelirlerini yakalaması için en önemli pazarlardan biri olan Rusya’da yaşanan ekonomik kriz ise 2014’ün son aylarında turizm sektöründe moralleri bozdu. Sektör, 2015’te ‘Rus turist sınavına’ hazırlanrken, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sektöre her türlü desteğin verileceğini söyledi.
PERAKENDE
Anadolu’daki AVM’lerle büyüme
TÜRKİYE’de perakende sektörü toplamda 300 milyar dolara ulaşırken, orgenize perakendenin payı da artıyor. Son yıllarda çift haneli büyüme rakamlarına ulaşan organize perakende sektörü 2014’ü 120 milyar dolar ciro ile kapattı. Yeni yılda Anadolu illerinde açılacak 30’a yakın alışveriş merkezi (AVM) ve turist sayısının artmasıyla sektörün 2015’te yüzde 12 büyüyerek 130 milyar doları aşması bekleniyor. 2014’te 80 bin yeni istihdam sağlayan sektörün 2015’te 100 bin kişiye daha iş vermesi bekleniyor. 2009 sonunda 450 bin kişi olan perakende sektörü istihdamı, 2015’te 900 bine yükselecek.
Hürriyet