Emlak Terimleri

Ev tapusu 3 kişi üzerine olur mu?

Taşınmaz malların tapu kayıtları ilgili tapu dairelerinde tutuluyor. Devir işlemleri de burada gerçekleşiyor. Peki, tapu birden fazla kişinin olur mu? Ev tapusu 3 kişi üzerine olur mu?Taşınmazın sahipleri sahip olduğu konut, işyeri, arsa veya arazi üzerinde istediği tasarruf işleminde bulunabiliyor

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmazların kayıtları Tapu dairelerinde tutuluyor. Taşınmazın sahipleri sahip olduğu konut, işyeri, arsa veya arazi üzerinde istediği tasarruf işleminde bulunabiliyor.

Gayrimenkul devir işlemleri de tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Satıcı ile alıcı tapudan aldığı randevu günü ve saatinde gerekli belgelerle hazır bulunduğunda işlemler başlatılıyor. Karşılıklı imzaların atılması ve satış bedelinin ödenmesi ile birlikte devir işlemi de gerçekleşmiş oluyor.

Kimi zaman satışa konu olan gayrimenkulün tek sahibi olmayabiliyor. Tapunun birden fazla da sahibi olabiliyor. Peki, ev tapusu 3 kişi üzerine olur mu?

TAPU DEVRİ İÇİN GEREKEN BELGELER

Tapu aslı ya da fotokopisi.
Nüfus cüzdanı tarafları temsil eden kişilerin temsil belgesi.
1 adet vesikalık fotoğraf.
Vergi borcu yoktur yazısı
Bina vasfı özelliğindeki taşınmazların Zorunlu Deprem Sigortası
Bağlı bulunulan belediyen alınan Emlak Vergisi değerinin bulunduğu belge.

 

TAPU HARCI NE KADAR?

Tapu harcı, gayrimenkullerin gerçek satış değeri üzerinden alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor. Ayrıca tapu döner sermaye bedeli için 233 TL, İlave Hizmet Bedeli için ise 32 TL olarak ödenmesi gerekiyor.

EV TAPUSU 3 KİŞİ ÜZERİNE OLUR MU?

Ev tapusu 3 kişi üzerine olabiliyor. Tapu mülkiyeti tek bir kişi ile sınırlandırılmıyor. Tapunun ortak edinilmesi, miras kalması veya hissesinin satılması gibi durumlarda tapudaki malik sayısı artabiliyor.

Dolayısı ile ev tapusu 3 kişi üzerine olabildiği gibi, 2 kişi üzerine de 5 kişi üzerine de olabiliyor. Bu tür tapulara hisseli tapu veya ortak tapu deniyor. Hisseli/ortak tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge oluyor.

 

Bu tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak insanların kişinin dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği konusu oluyor. 

 

Tapu satış işlemlerinde DASK zorunlu mu?

5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?

Tapudan cayma hakkı var mı?