Genel

Ev tekstilcileri tasarım yaptı Avrupa’yı yeniden fethetti!

Ev tekstili sektörü 2013 yılının ilk 10 ayında Avrupa ’daki en büyük 5 pazara ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 16 artırmayı başardı.


Türkiye’nin geleceğinin katma değeri yüksek ürünler ihraç etmekte olduğundan yola çıkan ev tekstili sektörü, Ar-Ge ve tasarıma ağırlık vererek AB pazarında yerini sağlamlaştırdı. Sektör 2013 yılının ilk 10 ayında Avrupa’daki en büyük 5 pazara ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 16 artırmayı başardı.


AB ülkelerinin ev tekstili ithalatı yüzde 4 gibi sınırlı bir artış gösterirken, Türkiye bu pazardaki payını büyütmeye devam ediyor. Özellikle 5 büyük ülkeye yönelik yüzde 16’lık ihracat artışının arkasında Ar-Ge ve tasarım olduğunu belirten Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin güçlü markaları ve tasarımlarıyla Avrupa’yı tekrar fethetmekte olduğunu söyledi.

Burkay’ın verdiği bilgiye göre; Ocak-Ekim 2013 tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine göre, Almanya’ya ihracat yüzde 15 artışla 475 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 26 artışla 150 milyon dolar, İngiltere’ye yüzde 13 artışla 123 milyon dolar ve İtalya’ya ihracat da yüzde 15 artışla 100 milyon dolar seviyesine yükseldi.  

 

Yeni tasarımcılar hünerlerini ihracat için gösterecek

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliği her yıl düzenlediği “Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’’nın hem tasarımcılar hem de sektör tarafından büyük ilgi gördüğünü vurgulayan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, şunları söyledi:

“4. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması”, hem uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilecek Türkiye Ev Tekstili Sektörünün özgün tasarımlarının ortaya çıkmasına, hem de Ev Tekstili sektöründe yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Yarışma, sektörel motivasyon, işbirliği ve dayanışmaya katkı sağlayacağı gibi, Türkiye ev tekstili sektörü ihracatının artırılmasını da amaçlamaktadır.”

 

En inovatif tasarıma 10 bin TL ödül...

Öğrenci ve profesyonel yarışmacıların, yatak, perde, koltuk ve banyo olmak üzere 4 kategoride katılabileceği yarışmada her bir kategorinin birincileri 7 bin 500, ikincileri 4 bin ve üçüncüleri de 3 bin Türk Lirası para ödülü kazanacaklar.  Yarışmada ayrıca tüm kategoriler içerisinden seçilen en inovatif  tasarım sahibi de 10 bin lira ödül kazanacak. Para ödüllerinin yanı sıra Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle öğrenci kategorisinin özel ödülü olarak iki yıl yurt dışında tasarım eğitimi imkanı sağlanacak.

 

 

Üniversiteler de öğrencilere

Tasarım öğrencilerini yarışma hakkında bilgilendirmek üzere üniversitelerde toplantılar düzenleniyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Aydın Üniversitesi,  Haliç Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tasarım öğrencileri ile buluşan yarışma heyeti sırasıyla, Uludağ Üniversitesi (13 Kasım), Yeditepe Üniversitesi (14 Kasım), Dokuz Eylül Üniversitesi (18 Kasım), Ege Üniversitesi (19 Kasım), İstanbul Teknik Üniversitesi (22 Kasım), Gazi Üniversitesi (27 Kasım), Hacettepe Üniversitesi (28 Kasım) ve Anadolu Üniversitesi’nde yarışmaya katılım şartlarını öğrencilere anlatacak.

 

Son başvuru tarihi 14 Şubat 2014 olarak belirlenirken, yarışmanın finali 3 Nisan 2014 günü gerçekleştirilecek. Yarışma ile ilgili detaylı bilgilere ‘www.evtekstiliyarismasi.com’ adresinden ulaşılabilecek.