Turizm

Ev turizmine yasal düzenleme geliyor!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, Türkiye'de "turizmin kayıp hazinesi" olarak değerlendirdikleri ev turizminin altyapısını oluşturmak için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini belirtti.


 Ev turizmi pazarında kayıt dışı kiralanarak önemli miktarda vergi kaybına yol açtığı iddia edilen tatil yörelerindeki konutlar kayıt altına alınacak. 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, Türkiye'de "turizmin kayıp hazinesi" olarak değerlendirdikleri ev turizminin altyapısını oluşturmak için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini, bakanlığın bu alandaki kayıt dişiliği önlemek için birtakım tedbirler aldığını belirtti. 

Ev turizmiyle ilgili yasal zemini oluşturma çalışmalarının devam ettiğini belirten Tarhan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüklerini, bakanın bu konuyla ilgili vergi mevzuatının düzenlenmesi için Gelir İdaresi Başkanlığıyla ortak çalışma yaptığını söyledi. Tarhan, "Hatta bakan, yaz mevsiminin başından itibaren 15 bin müfettişin, başta yabancılar olmak üzere Türkiye'de ikinci konut sahiplerinin kısa dönemdeki kiralamalarını takibe almak üzere görevlendirildiğini aktardı" dedi. 

Tarhan, ev turizmine açüacak konutlar için bazı öneriler sunduklarını kaydederek, "Hangi evin turizme açılıp, hangilerinin açılamayacağı konusunda niteliklerin belirlenmesini önerdik. 1774 No'lu Kimlik Bildirme Kanunu gereği, gelen konuğun 3'üncü günün ardından kaldığı mahallenin muhtarına bildirilme zorunluluğu var. Bu yasada da bazı düzenlemeler yapılarak ev turizmine uygun hale getirilmesini talep ettik" dedi. 


8-10 MİLYON DOLAR ZARAR VAR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de Türkiye'deki kayıt dışı konutların yaklaşık 1 müyon 500 bin yatak kapasitesinin olduğunu savunarak, "Bu konutlar turistik işletmelerle haksız rekabete giriyor. Türkiye'nin bu kayıt dışüıktan 8-10 milyon dolar arasmda turizm geliri zararı var" dedi. 

Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bu konutların kapanmadan turizme kazandırılması yönünde görüş bildirdiklerini söyleyen Mehmet İşler, "Kayıt altma alınsın, vergilerini versinler ve standartlara uysunlar. Özellikle Türkiye'deki yabancı uyruklu konut sahipleri bu oıtamı suistimal ediyor. Yabancı bir iş adamı Türkiye'den 8-10 yazlık satın alıp, bunu ülkesinde internet üzerinden günlük ya da haftalık kiralıyor. 

Bu kiraladığı kişileri de akrabasıymış gibi Türkiye'ye gönderiyor. Bu yabancılar, bir tur operatörü gibi buranın imkânlarıyla hiçbir vergi ödemeden kendi ülkesinde geçimini sürdürüyor. Yabancılar evleri 7, 10 ve 15 günlük paketler halinde satıyor. Fiyatlar, elektrik, su, temizlik ve ulaşım giderleri dahil 500-1500 sterlin arasında değişiyor" dedi. 


Yeni Dönem