Ekonomi

Ev ve araç kredilerinde 'sigortasız' dönem başlıyor! Faiz oranları düşecek mi?

Yapılan yönetmelik değişikliğiyle bankalar artık tüketici ve konut kredilerinde zorunlu sigorta yapamayacak.  Peki yeni uygulamanın vatandaşa faydası ne olacak? Taşıt ve konut kredilerindeki faiz oranı değişecek mi? Bankaların kredi faiz oranları bu uygulamadan sonra düşer mi?  İşte detaylar...Artık bankalar tüketici ve konut kredilerinde sigortayı zorunlu tutamayacak

Tüketici kredi sözleşmelerinde Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile değişikliğe gidildi. Artık bankalar tüketici ve konut kredilerinde sigortayı zorunlu tutamayacak. Peki bu uygulama vatandaşlara ne yarar sağlayacak? İşte detaylar..

 milliyet.com.tr'ye konuşan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram  konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

“Konut kredilerinde devletimizin ve Merkez Bankası’nın aldığı bazı kararlar var" diye söze başlayan Bayram, "Hem ev fiyatlarında yaşanan fahiş artışın önüne geçilmesi hem de vatandaşlara kolay bir şekilde krediye erişim olanağı sağlanması için bazı düzenlemeler yapıldı. Her ne kadar inşaatçımızın maliyet artışlarından dolayı fiyat artışları olsa da Merkez Bankası’nın almış olduğu önlemlere göre konut kredisine ulaşım kolaylaştırılmıştır" dedi.

Geçtiğimiz günlerde konut kredilerine uygulanan sigorta oranları için yapılan düzenlemeden de bahseden Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, "Bununla birlikte sosyal konut projesiyle beraber de ev fiyatlarında düşüş olacaktır. Kısa zamanda sigortaya ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"15 Ekim'de temelleri atılacak sosyal konut projesinin başlamasıyla birlikte gelecek yıl başı söz konusu sigorta bedellerinde düşme sağlanacak" diyen Bayram sözlerini şöyle sürdürdü:

İŞTE YENİ DÜZENLEMENİN TÜKETİCİLERE AVANTAJI!

"Şu an bireysel kredilerde de  konut kredilerinde de sigorta zorunlu tutuluyor. Bilindiği gibi hayat sigortası kişinin ölümü halinde bankanın alacağının sigorta tarafından karşılanmasını sağlıyor. Bu tüketici açısından yararlı bir düzenleme olsa da ev kredilerindeki maliyetleri yükseltiyor.

Aynı şekilde ikinci el ve sıfır araç kredilerinde tüketiciye bankadan sigorta ve kasko yaptırması talep ediliyor. Bu uygulama tüketici kanuna da aykırı bir durumdur. O yüzden düzenleme tüketicinin lehine olacaktır.

BANKANIN TÜKETİCİYİ RİSKLİ GÖREREK DAHA AĞIR KREDİ ŞARTLARI SUNMA HAKKI VAR. BU DURUMU NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Kişilerin ve şirketlerin önceki dönemlerde borç ödeme alışkanlığı ve gelirine göre hem bireysel hem ticari kredilerde puanlaması yapılıyor.  Buna dayanarak bankalar bir puanlama da bulunuyor ve buna göre de bir risk belirleniyor.

Her bankanın bu puanlaması farklı olduğu için kişiler ve şirketler şartların ağır olduğu bankalar değil diğer bankaları tercih etmelidirler.

SİGORTALI KREDİ TEKLİFİ İLE SİGORTASIZ KREDİ TEKLİFİ ARASINDA FAİZ FARKI OLABİLİR DENİLİYOR. BANKA KREDİ VERİRKEN SİGORTAYI KENDİ YAPARSA DAHA DÜŞÜK KREDİ TEKLİFİNDE BULUNABİLİR Mİ?

Bu bankalar tarafından verilebilecek ticari bir karardır. Şu anda TL mevduatları bankalar için çok önemli bir hale gelmiş durumda. Çünkü döviz mevduatı yüksekse buna ilişkin Merkez Bankası’na karşılığı daha fazla koyacaklar.

Kredi kullandıran kişiler ve ticari şirketlerde kredi haricinde farklı enstrümanları da müşterilerine sunacağı için sigortalı veya sigortasız kredi konusunda seçici davranacaklardır ve sigortasız olsa bile bankaların kredi faizlerini en azından önümüzdeki dönem için artıracağını düşünmüyorum.”

Bankaların kredi faiz oranları düştü mü? İşte 7 bankanın konut, taşıt ve ihtiyaç kredi faiz oranları

Akaryakıt fiyatlarında flaş gelişme! İndirim geliyor! Mazot 7 TL, Benzin 9 TL olabilir!

Amerika'dan Türk kamu bankalarına yaptırım tehdidi!