Vergi

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! Kira geliri beyanında son 5 gün kaldı! Bu tarihe kadar beyanname vermeyene ceza var!

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren ve 1 Mart'ta başlayan beyan döneminde son 5 güne girildi. Peki kira geliri beyannamesi nasıl verilir?  Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin lira,  iş yerinden ise 70 bin liradan fazla kira geliri elde ediyorsa; gelir vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor

1 Ocak-31 Aralık 2022 döneminde kiraladığı konuttan 9 bin 500 lira, iş yerinden ise 70 bin liradan çok gelir elde eden mükellefler için beyanname süresi 31 Mart tarihinde doluyor.

Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin lira,  iş yerinden ise 70 bin liradan fazla kira geliri elde ediyorsa; gelir vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor. 

Konutta yalnızca tek mesken için istisna uygulanıyor. Ancak kira gelirini beyan etmeyen ya da eksik beyan eden mükellefler istisnadan yararlanamıyor. 

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! Kira geliri beyanında son 5 gün kaldı! Bu tarihe kadar beyanname vermeyene ceza var!

Kira geliri kapsamında; istisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyannamelerini veriyor. 

İstisna oranı yalnızca bir konutta kullanılabildiği için birden çok konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Diğer taraftan  iş yeri kira gelirinde beyan sınırının aşılması halinde istisna oranı düşülmeyecek.

Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi aracılığıyla, "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yaparak, hazırlanan beyanları onaylayarak ya da üzerinde gereken değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor. Ayrıca ikametgahın yer aldığı bölgedeki  vergi dairesinde de bu işlem gerçekleştirilebiliyor. 

Hazır Beyan Sistemi'ne 7 gün 24 saat erişim sağlanabiliyor. 

İki eşit taksitle ödeme fırsatı 

Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksit şeklinde ödenebiliyor. 

İlk taksidin damga vergisi ile beraber 31 Mart'a, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekli. 

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması aracılığıyla, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeme imkanına sahip. 

İnternet kullanamayan ya da vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri mükellefler, okuma yazma bilmeyenler ile engelli ve hastalar "444 0 189" numaralı Vergi İletişim Merkezi'nden yardım talep edebilecek ve bu vatandaşlar ile randevu sistemine göre Hazine ve Maliye Bakanlığından bir memur ilgilenecek. 

Yıllık beyanname verme konusunda mükellefler GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) aramaları halinde her türlü bilgiyi alabilecekler. 

Kahramanmaraş merkezli depremler  sebebiyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefler tarafından verilmesi gereken beyannameler, 15 Ağustos tarihine kadar ertelendi ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Ağustos tarihine kadar ödenebiliyor. 

Mücbir sebep hali çerçevesinde yer alan mükellefler, bu tarihlerden önce de vergi beyannamelerini vererek ödeme yapabilecek. 

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, konu ile ilgili açıklamasında, gayrimenkul sahiplerinin istisnadan yararlanabilmeleri için zamanında beyan vermeleri gerektiğine dikkat çekti. 

Açıklamsında "Gelir beyanını zamanında vermeyenler, beyan edilmeyen kira geliri tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanmak suretiyle verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası ile karşılaşacakları gibi istisnadan da faydalanamayacak" ifadelerine yer veren Ali Yüksel, zamanında beyan edilmeyen ve ödenmeyen vergi için aylık gecikme faizi ödeneceğine de vurgu yaptı. 

Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat ve birinci derecede usulsüzlük cezası uygulanacağına ilişkin de uyarılarda bulunan Yüksel, Türkiye'de meskenini ve iş yerini kiraya veren mükellef sayısının 13 milyon civarında olduğunun öngörüldüğünü aktardı ve "Konutta hissedar olanlar da kişi başına 9 bin 500 TL'den fazla kira geliri elde ediyorsa beyanname vermeli" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Selçuk Geçer’den dolar için yeni tahmin geldi! Tek tek açıklanan bu rakamı görenlerin resmen nefesi kesildi! Hemen bakın

Çiftçiler dikkat! Gübre fiyatlarında son dakika! Zam üstüne zam geliyor! Hangi gübre kaç lira oldu?

Borsada tepki alımları ne zaman başlayacak? BIST 100 endeksinde kritik seviyeler neresi?