Kent Haberleri

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! Kira geliri beyannamesinde süre uzatıldı! Bu güne kadar beyan etmezseniz, cezası var! 

Geçtiğimiz sene konut ve iş yerlerinden kira geliri elde eden vatandaşlar için de beyan dönemi 5 Nisan'a kadar uzatıldı. Peki kira beyannamesi nasıl verilir?   Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden yapılan duyuruya göre; Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 5 Nisan Çarşamba günü sonu olarak değiştirildi

Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi bugün sona eriyordu. 

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden yapılan duyuruya göre; Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 5 Nisan Çarşamba günü sonu olarak değiştirildi. 

Bu kapsamda, geçtiğimiz sene konut ve iş yerlerinden kira geliri elde eden vatandaşlar için de beyan dönemi 5 Nisan'a kadar uzatıldı. 

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! Kira geliri beyannamesinde süre uzatıldı! Bu güne kadar beyan etmezseniz, cezası var! 

Gerçek kişiler tarafından 2022'de elde edilen ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, ücret geliri, gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar (değer artışı kazancı ve arızi kazançlar) için yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 5 Nisan Çarşamba günü saat 23:59'a kadar verilmesi gerekiyor. 

Aynı zamanda 31 Mart tarihine kadar verilmesi gereken 2023/Şubat dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresinin de 7 Nisan Cuma günü sonuna kadar uzatılması kararı verildi. 

Elektronik defter uygulamasına dahil olanlar tarafından hazırlanması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemi'ne yüklenmesi gerekli olan Elektronik Defter Beratlarının yüklenme süresi de 7 Nisan Cuma olarak belirlendi.

KİMLER KİRA BEYANNAMESİ VERİYOR? 

Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 Türk Lirası, iş yerinden ise 70 bin Türk Lirası'ndan fazla kira getirisi elde etmesi halinde gelir vergisi ödüyor. 

Konutta yalnızca tek mesken için istisna uygulanıyor. Bu kapsamda geliri 9 bin 500 liradan az olanlar beyanname vermiyor. Kira gelirini beyan etmeyen ya da eksik beyanda bulunanlar istisnadan yararlanamıyor.

İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranının düşülmesinin ardından beyanname veriyor. İstisna oranı yalnızca bir konut için geçerli olduğundan, birden çok konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Diğer taraftan iş yeri kira gelirinde beyan sınırının aşılması halinde istisna oranı düşülmüyor. 

Vatandaşlar internette “www.gib.gov.tr” adresinden, “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yaparak, hazırlanan beyanları onaylayarak ya da üzerinde gerekli değişiklikleri uygulayarak kira beyanlarını verebiliyor. Aynı zamanda ikametgahın yer aldığı bölgedeki vergi dairesinde de kira beyanı verilebiliyor. 

Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında olacak şekilde, 2 eşit taksitte ödeniyor. 

Birinci taksitin damga vergisi ile beraber 5 Nisan, ikinci taksitin 31 Temmuz tarihine kadar ödenmesi gerekli. 

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması aracılığıyla, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeme yapabilecek. 

BEYANNAME VERMEYENE CEZA VAR 

Zamanında beyan edilmeyen ve ödenmeyen vergi için aylık gecikme faizi ödeniyor. Beyanname verilmemesi sebebiyle iki kat ve birinci derecede usulsüzlük cezası uygulanıyor. 

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, konu ile ilgili açıklamasında gayrimenkul sahiplerinin istisnadan yararlanabilmeleri için zamanında beyan vermeleri gerektiğine dikkat çekerek, "Konutta hissedar olanlar da kişi başına 9 bin 500 TL’den fazla kira geliri elde ediyorsa beyanname vermeli" ifadelerini kullandı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralarda 2 Temmuz hazırlığı başladı! Zam oranı yüzde 100'ü bulabilir!

Bunu yapmayan tapu sahiplerine büyük ceza geliyor! Son tarih tek tek açıklandı! Sakın kaçırmayın!

Depremden etkilenen 11 ilde 67 bin konutun yapımı başladı!