Ev ve iş yeri kiralarken neye dikkat etmeli?
Gayrimenkul alırken nelere dikkat edilmeli? Ev ve iş yeri kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar nelerdir?
Konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle emlak piyasası yeniden canlandı. Samsun'da faaliyet gösteren Atasam Emlak arsa, konut kiralama konusunda vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Peki gayrimenkul alırken nelere dikkat edilmelidir?
Kapsam Haber'de yer alan habere göre, Atasam Emlak önemli tavsiyelerde bulunuyor. Yeni çıkan yasa ve kanunlarla arsa ve konut almak isteyenlerin dikkatli olması gerekiyor.
Ruhsat varmı?
Sizde konut zadelerden olmamanız için ruhsat olmayan projelere yaklaşmayın. Size aracılık eden firmaların daha sonra "hallederiz" sözlerine kanarak kaparo vermeyin. Mayıs 2014’de yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanuna göre ruhsatı olmayan binaların satışı yasaktır.
Zemin etüdü
Zemin Etüt Raporu’nun bir kopyası müteahhitten istenmelidir. Deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı denetim raporu ve belgesi istenmeli ve bu belge görüldükten sonra satın alınma gerçekleştirilmelidir. Net-brüt metrekare farkına dikkat. Maket üzerinden yapılan satışlarda, satış ofisinde tercihini yapan alıcı teslimde bambaşka metre karede bir evle karşılaşabilir. Net-brüt farkının yüzde 50’leri bulduğu projeler bulunmaktadır.
Net metrekare ne demek?
Net metrekare halı alanı ya da süpürülebilir alanı temsil etmektedir.
Bürü talan ne demek?
Brüt alan, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanıyla ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alan demek oluyor. Bunlara özellikle dikkat edilmelidir. Bu konuda bir çok aldatmacalar olabilmektedir.Hatta bizzat daire veya bina ölçülerek gerçek metre kare bulunmalıdır.
Enerji kimlik belgesi
Enerji kimlik belgesi satıcıdan mutlaka istenmelidir. Enerji kimlik belgesi binanın enerji tüketimi ve sera gazı salınımı A ila G arasında sınıflandırmaktadır. Buna göre, A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı belirtir.
Bina yalıtımına dikkat!
“Binaların inşası sırasında bina yüksekliğine göre cephelerin yönetmelikte belirtilen yangın dayanım sınıflarına sahip olması gerekmektedir. Çatılar, cepheler, tabanlar, kapılar gibi çeşitli yapı kesitleri yönetmeliğe göre yapılırlar. Tüm bu konularda yapı sahipleri, mimarlar ve uygulamacılar sorumlu tutulmaktadır.
Elden ödeme
Satın alınan konut ve arsalar için kesinlikle elden ödeme yapılmamalıdır. Ödeme, banka aracılığı ile yapılmalıdır ve dekonta ödeme nedeni ile alınan evin hangisi olduğunu belirtilmelidir. Sözleşmelerin ise noterden yapılması gerekmektedir.
Aidatlara dikkat
Ev alırken sadece evin fiyatı ve taksitleri değil eve yerleştikten sonra aidat bedellerine de dikkat edilmelidir. Konuyla ilgili yöneticiden bilgi alınmalı ve aidat sorulmalıdır.
Konutu almaktan Cayma ve İade Hakkı
28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, konutta sözleşmeden cayma hakkı 14 gün olarak geçerlidir. 14 günde alımdan vazgeçen tüketici herhangi bir ceza ödemez. Ayrıca tüketici teslim tarihine kadar konutunu herhangi bir gerekçe göstermeden iade edebiliyordu ancak, daha sonra yapılan düzenleme satıştan dönme hakkı 36 aydan 24 aya gediletildi.
Bunun için Satıcı, satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3 ila 6 ay arası için yüzde 4’üne, 6 ila 12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminat isteyebilir. Tüketici ise 180 günde geri alabilmektedir.
Daire alırken devir işlemi nasıl yapılır?
Daire alırken devir işlemlerini yapmadan, tapu ve belediyeye giderek dairenin bir resmi sorunu olup olmadığını öğrenilmelidir. Dairenin iskanı alınmamışsa iskanın müteahhit tarafından alınacağına dair sözleşme yapılmalıdır. Yukarıda belirtildiği gibi Evin tam olarak metrekaresini belirlenmelidir. Dairedeki ince işçilik kontrol edilmeli, Sorunları tutanak altına alınmalıdır. Bütün bu sorunların giderileceğine dair sözleşme yapılmalıdır. Şifaen yapılan sözlere itibar edilmemelidir.
Ev kiralarken dikkat
Genelde ev sahibi kiracıyı araştırır. Bu ne kadar normalse kiracının da ev sahibi ve evi araştırması o kadar doğrudur. Bunun için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:
1.Kişi gerçekten evin sahibi midir? Veya gerçekten evi kiraya verebilecek yetki ve vekalete sahip midir?
2.Kiraladığınız ev ile tapuda görülen yer aynı mıdır?
3.Apartmanın ortak kullanım alanları ve aidatı ile ilgili mutlaka apartman yöneticisi ile görüşün.
4.Kiralayacağınız dairenin hasarlarını tutanak altına alın hatta resimleyin.
5.Kira sözleşmesinde kira artırımlarına dikkat edin.
Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?