27 / 04 / 2024

Ev ve kira fiyatları arttı, kaçak yapılaşma başladı!  ‘Tiny house’ alan tarlaya indi!

Ev ve kira fiyatları arttı, kaçak yapılaşma başladı!  ‘Tiny house’ alan tarlaya indi!

Kaçak yapılaşma, ev ve kira fiyatlarının artmasıyla yeniden gündeme geldi. Tiny house alanlar köylere ve tarım alanlarına inerek barınma sorununa çözüm buldu. İşte detaylar... 



Pandemi ile başlayan kırsal bölgelere kaçış eğilimi Türkiye’nin gündemine “tiny house” isimli prefabrik evleri taşıdı. Yükselen konut maliyetleri ise bu evlere ilgiyi daha da artırdı. Fakat kaçak yapılaşma bu kez de “tiny house” adı altında köylere ve tarım alanlarına indi.

Geçtiğimiz dönemde tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgınıyla birlikte yazlıklar ve köy evlerinin önemi arttı. Böylece yazlık bölgelerdeki fiyat artışını da beraberinde getirdi. 

Ayrıca enflasyon ve dövizdeki artış da konut fiyatlarını patlattı. Şehirde konut almaya parası yetmeyenler, arsa ve tarla satın alarak “tiny house” adı verilen prefabrik binalar yapmaya başladı. Fakat bu konutların, kırsal alanlarda tarım bölgelerinde çarpık yapılaşmaya sebep olacağı ve tarım alanları üzerinde olumsuz etki yaratacağı konusunda eleştiriler bulunuyor.

Ev ve kira fiyatları arttı, kaçak yapılaşma başladı!  ‘Tiny house’ alan tarlaya indi!

TEMEL SEBEP PAHALI KONUT

Haber Global'da Ertan Altan'ın haberine göre “Tiny House” denilen yapılaşmanın en başta gelen sebebinin emlak sektöründeki pahalılık olduğunu aktaran Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter, temel bir insan hakkı olan barınma hakkının serbest piyasanın kaderine terk edildiğini ifade etti. 

KONUT YATIRIM ARACI OLDU!

Kentsel alanda konutun barınma ihtiyacını karşılamak üzere üretilen bir birim olmaktan çıkıp yatırım aracı haline gelmesine dikkat çeken ve buna bağlı olarak toprak rantının ve inşaat sektöründeki maliyetlerin artışı piyasayı da yurttaşların taleplerini de ‘düşük maliyetli’ yöntemlere yönlendirdiklerini söyleyen Serter, "‘Tiny house’ uygulamaları elbette barınma amaçlı değildir. Ağırlıkla ikincil konut veya turizm amaçlı kullanıma alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır" diye belirtti.

Yazlık yerine tiny house’ların tercih edildiğini kaydeden Serter, "Orta düzey gelir grubu hafta sonlarını, yazlarını geçirmek üzere bir yazlık yerine tiny house edinme biçiminde eğilim gösterirken; turizm sektörü içerisinde de tiny house’lar turizm amaçlı konaklama amacıyla kullanılmaktadırlar" diye belirtti.

Ev ve kira fiyatları arttı, kaçak yapılaşma başladı!  ‘Tiny house’ alan tarlaya indi!

TARIM ALANLARI TEHLİKEDE

Piyasalaşmış konut sektörü, planlı alanlardaki arsa bedellerini sürekli yükselttiğini ve bununla eşgüdüm içerisinde yatırım ya da ikinci konut talebi olan yurttaşların tarım alanlarında yapılaşma eğilimini arttırdığına vurgu yapan Serter, "Ülkemizde tarım topraklarının hisseli satışı ya da bölünerek kiralanması sonucunda oluşan ve rant temelli inşa edilen hobi bahçeleri ve üzerinde yapılan tiny house benzeri yapılaşmalar verimli tarım arazilerinin bütünlüklü korunmasını ciddi anlamda zedelemekte ve bu tarım alanlarının beslediği su havzalarını ve doğal çevreyi kirletmektedir" diye ifade etti.

DOĞAL ÇEVRE BASKI ALTINDA

Turizm için kullanılan tiny house benzeri yapılaşmaların da doğal çevre üzerinde baskı yarattığını aktaran Serter şunları söyledi: “Kent ve doğa üzerine birçok olumsuz etkisi olmasına rağmen tiny house üreten şirketler piyasanın geniş kitleler için karşılanamaz fiyatlar ürettiği ortamda bu yapıları ‘düşük maliyetli’, ‘ekonomik’, ‘bütçeye uygun’ gibi söylemlerle pazarlamaktadır. Tarım alanlarında tekil uygulamalar olduğu gibi mevzuata aykırı bir şekilde onlarca parçaya bölünen tarım alanlarında tiny house siteleri ile de karşılaşmaktayız.”

Ev ve kira fiyatları arttı, kaçak yapılaşma başladı!  ‘Tiny house’ alan tarlaya indi!

DENETİMLER ARTIRILMALI

Bahsi geçen uygulamaların yapıldığı alanlarda toprak rantının yükselmesi sonucu tarımsal üretimin geri çekildiğini belirten Serter “Nadiren ilgili idarelerin bu duruma müdahale edip ceza ve yıkım uygulamaları yaptığını görsek de bu alanda denetimin artırılması ve mevzuata, planlara aykırı olan uygulamaların durdurulması gerekmektedir” diye ifade etti.

İMAR KONUSUNDA VATANDAŞLAR DA DİKKATLİ OLMALI

Türkiye Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan da vatandaşların tiny house benzeri konut yapmak için satın aldıkları arsa ve arazilerin imar durumu konusunda dikkatli olması gerektiğini aktararak şu konulara dikkat çekti: "İlçelerde tarım arazisi vasfında olan yerlerle ilgili farklı statüler var. Bazı yerlerde bu tarzda yapılaşmaya müsaade ediliyor bazı yerlerde de edilmiyor. Edilmediği halde parçalara bölünerek ya da kooperatif tarzında satılarak tiny house yapılan projeler var. Bunlar çok sağlıklı projeler değil. Vatandaşların böyle bir girişimleri olacaksa ilgili belediyeden bilgi alıp imar durumunu öğrenmeleri gerekiyor. Gerçekten de orada buna uygun bir alt yapı var mı, müsaade ediliyor mu edilmiyor mu araştırması gerekiyor.”

Ev ve kira fiyatları arttı, kaçak yapılaşma başladı!  ‘Tiny house’ alan tarlaya indi!

TARIM ALANLARI BÖLÜNEMEZ

Tarım alanı vasfındaysa bölemediğini belirten Hakan Akdoğan, "Birileri resmi olmayan yollarla sana 100 verdim sana 100 ona 400 şeklinde kâğıt üzerinde bunu yapıyorsa, vatandaş da bu konuda bilgi sahibi değilse bir tarım arazisinin bölünüp parçalamayacağını bilmiyorsa yapılacak bir şey yok" diye kaydetti.

Deprem sigortasında sil baştan düzenleme: Şartlar değişti, fiyat ve teminatlar arttı!

Fahiş kiralar İstanbul dışına sıçradı: Bodrum’da ev kirası 50 bin liraya yaklaştı

Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!


Geri Dön