02 / 05 / 2024

Ev vergisi peşin ödenir mi?

Ev vergisi peşin ödenir mi?

Arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkuller için bu gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmek zorunda olunan vergiye ev vergisi deniyor. Peki, ev vergisi peşin ödenir mi?



Ev vergisi peşin ödenir mi?

Arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkuller için bu gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmek zorunda olunan vergiye ev vergisi deniyor. 


Ev vergisi ödeme dönemleri için, öncelikle sorumlu komisyon tarafından dört yılda bir matrah tespiti yapılıyor. Takdir komisyonları tarafından belirlenen bu matrahın birinci taksiti Mart – Nisan – Mayıs aylarında ödeniyor ikinci taksit ise Kasım ayında olarak eşit taksitlerle ödeniyor. 


2014 Vergi takvimine göre ikinci taksitlerin Kasım ayı içerisinde ödenmesi gerekiyor. Ev vergisi ödemeleri, söz konusu gayrimenkullerin resmi olarak bağlı bulundukları belediyelere yapılıyor.


Ödeme yapılırken kişilerin yanlarında söz konusu taşınmazların tapusu ya da tapu örneği bulundurmaları gerekiyor. 


Ev vergisi ödememenin bazı yaptırımları söz konusu oluyor. 6183 sayılı kanun hükümlerine göre Emlak vergisini zamanında ödemeyen vergi mükellefleri tespit edilen oranda gecikme cezası ödüyor.  


Ev vergisi peşin ödenir mi?

Ev vergisi iki eşit taksitle ödenebildiği gibi peşin olarak da ödenebiliyor. Ev vergisi ödemesi yapılabilmesi için ilk olarak ilgili belediyeye beyanda bulunulması gerekiyor.


Emlak Vergisi ödeneceği zaman vergi mükelleflerinin her bir taşınmaz için ilgili belediyelerde doldurmuş olduğu forma emlak vergisi beyannamesi deniyor. 


Ev emlak vergisi ödeme tarihleri!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön