Genel

Ev yada ofisinizdeki pratik dekorasyon önerileri!

Konutların inlas hayatındaki önemi yadsınamaz... Bununla birlikte kullanılan eşyalar artık inhitiyaçları karşılamaktan öte anlamlarda taşıyor. O zaman en üst seviyede rahat edeceğiniz ödüllü tasarımlar pratik yönleriyle öne çıkıyor

Oturduğunuz yerde stres atın
Polonyalı tasarımcı Bashko Trybek'in tasarımında bir çok stres topu kullanılıyor. Fikir çok basit. Stres toplarını sıkıştırarak tellerin arasına yerleştiriyorsunuz. 2 modeli var, birinde 240 top, diğerinde 128 top kullanılıyor. İstenen şekil verilebiliyor ya da renk seçilebiliyor. Pembe, sarı, siyah ve beyaz renklerde toplar kullanılabiliyor. Sandalyenin üretimini Paris merkezli Outdoorz Gallery yapıyor.

Saydam Duvarlar
Rus kapı üreticileri Mauer Buro'nun tasarımı (Mauer Büro, Türkçe'de duvar ofis" anlamına geliyor), hem kapı hem de paravan olarak kullanılabiliyor. 2 cam arasında sıvı kristal polimerden bir zar var. Uzaktan kumandayla ya da ışıklarda kullanılan düğmelerle kontrol edilebiliyor. Bu sayede rengi koyulaştırılarak paravan gibi kullanılabiliyor. Yada cam yerine dışarı konularak da perde ihtiyacını giderebiliyor. Her birim, çekirdeğindeki sentetikle beraber prefabrike olarak üretiliyor. Birimler, 3'er metre yükseklikte ve ende üretilebiliyor. Bu sayede yerden tavana kadar kullanılabildiği gibi, daha küçük uygulamalarla kapı yerine de geçebiliyor.

Syn-Kraft mobilya
Taze mezun Alman tasarımcı Christian Kayser, bu tasarımında "sinerji" kavramından hareket ettiğini belirtiyor. Syn-Kraft adı verilen tabureler, çelik halatlarla birbirine bağlanan iki ahşap
plakadan oluşuyor. Biri üstüne oturduğunda çelik halatlar oturanın dengede kalmasını sağlıyor, böylece kimse düşmüyor.

Gece kayıp düşmemek için
Uykunuzdan kalkıp bir bardak su içmek istediniz. Işıkları yakarsanız uykunuz kaçacak, ya da eşinizi uyandıracaksınız; yakmazsanız da ayağınızı bir yerlere çarpmanız ya da kayıp düşmeniz mümkün. İşte bu sistem sizi düşünerek yapıldı. Hareket algılayıcılara sahip LED ışıklı sistem, Alman tasarıma Edo Kriegsmann'ın tasarımı.' 16 tane LED ışıktan oluşan sistemde, merdivene yaklaşıldığında ışıklar otomatik olarak yanıyor.

Yumart kabuğundan dinlence
"Eggshell Bath" isimli küvet, Toby Nowland'in tasanmı. Henüz öğrenciyken bu tasarımla 2011'deki Reece Bathroom Innovation Award'u (Banyo İnovasyonu Ödülleri) kazanmıştı. Fetüs pozisyonunda durmak, popüler kültürde duygusal olarak güvensiz olmanın görüntüsü olarak resmediliyor. Travmatik bir olay yaşayanlar ya da stresten kurtulmak isteyenler içgüdüsel olarak bu pozisyonu alırlarmış gibi gösteriliyor. İnsanın evrimi açısından ele alındığında, beyin etrafındaki piskolojik ya da fiziksel stres unsurlarıyla baş edemeyince, vücut içgüdüsel bir pozisyona bürünüyor. Zaten pek çoğumuz da uzun uzun küvette yıkanmanın, zorlu bir iş gününün izlerini sileceğine inanırız. Bu yüzden, fetüs pozisyonunda durmayı kolaylaştıran bu küvet tasarımı, içindekinin daha kolay rahatlamasını sağlamayı amaçlıyor.

Kütüpnane mi yaşam birimi mi
Kent yaşamım benimseyen insanların hem evlerinde hem ofislerinde kullandıkları bu ürünler, Türk markası Derin Design'ın tasarımları. Face l, Face2, Igloo ve Zigzag, Aziz Sarıyer tasarımı. Face 1 ve Face 2 fiberglas konstrüksiyon üzeri lake, diğer ürünler mdf üzeri lake veya ahşap kaplama olarak üretiliyor. Hepsi farklı yönlere bakan raflardan oluşan Face serisi 2004'te, Eskimo'ların buzdan evleri şeklinde yapılan Igloo da 2007'de International Design Yearbook'ta yayınlanmış. Igloo birimi ise başlıbaşına bir tasarım harikası. İçinde ufak çalışma masaları bulunan İgloo biriminin, geri kalan bütün bölümleri kitaplık şeklinde tasarlanmış. Bu sayede kitapları raflara dizerek ufak bir çalışma alanı yaratabiliyorsunuz.

Yün kazaklardan sandalyeler
İrlandalı Claire-Anne O'Brien, aslında bir tekstil tasarımcısı. 2010'da İngiltere'deki Royal College of Art'taki tekstil bölümünden mezun olmuş. Uzmanlık alam örgü örmek. Genellikle elle örse de, bazen makineyle örülmüş malzemeler de kullanıyor. Ama bildiğimiz anlamda eldiven, bere ya da atkı örmek değil söz konusu olan. Bunları yapmaktansa koyun yününden ördüğü, düğmeli yelekler yaparak, sandalyeleri giydiriyor. Hem de kuşağına, ponponuna, düğme deliklerine kadar her şeyiyle...

Esnek ışıklar
Kırılmayan özelliği ile Flexible Neon LED, standart aletlerle istenilen boyutlarda kesilebiliyor ve el ile eğilerek kolayca şekil verilebiliyor. Geleneksel neon aydınlatma sistemleri, özellikle lineer dış uygulamalarda uzun süredir kullanılsa da bazı zayıflıklar gösteriyor. Montaj zorluğu, kırılgan yapı, elektrik çarpma riski, yüksek bakım maliyeti ve elektrik sarfiyatı, zor hava şartlarında başarısızlık bu olumsuzlukların başında geliyor. Flexible Neon LED, bütün bu sorunları gideriyor. Neon Flex sistemi suyu da geçirmiyor. Ürün AC ve DC sistemler ile beslenebiliyor. Çinli aydınlatma firması Neo-Neon'un tasarımı bu ışıklar Türkiye'de de satılıyor.

S ya da yuvarlak
Ersa'nın, Ece Yalım Design Studio tarafından tasarlanan bekleme ünitesi Mag, misafirlere sunduğu okuma keyfiyle, bekleme alanlarının tekdüzeliğine meydan okuyor. Mag, çalışanlara da ofislerin temposundan uzaklaşarak, eğlenceli bir kahve molası verme şansı tamyor. Dergi ünitesi aynı zamanda, bekleme alanında kurum yayınlarının sergilenmesine de fırsat sağlıyor. Mag yuvarlak olarak kullanılabildiği gibi "s" şeklinde de kullanılabiliyor.

Bağış kaygılı tabureler
Raw Studio'dan Nick Rawcliffe'in "Ribbon Stool" (kurdeleli tabureler) isimli tasarımı, ilk kez İngiltere'nin Newcastle şehrinde, Ekim'de yapılacak Design Event 2011 'de gösterildi. İngiliz mobilya markası Deadgood için tasarlanan taburelerde, bağış derneklerinin kullandığı kurdele formu kullanılmış. Alüminyumdan yapılan taburelerin üzerinde de geri dönüşümlü plastik kaplama var. Tahmin edileceği gibi, her taburenin satışından elde edilen gelir, ilgili derneklere bağışlanacak.

Duvarlar için kütüphane sistemi
Poliform'un "Wall System" isimli kütüphane Tasarımı, Roberto Lazzeroni, CarlaColombo. PaoloPiva imzasını taşıyor. Duvar sistemleri ahşap kaplama olmakla birlikte parlak lake ve mat seçenekleri de bulunuyor. Ebatları mekana göre değişebilen sistemler, 28 renk mat ve 28 renk parlak lake seçeneğiyle sunuluyor. 6 metre tavan yüksekliğine kadar monte edilebilen kütüphaneye, isteğe göre kayar kapak veya menteşeli kapak takılabiliyor. Tasarımlar Iteldeko mağazasında görülebiliyor.

Eda Utku/Hürriyet