Ev yaptırmak ya da ev almak isteyenlere kötü haber! Durma noktasına geldi
Türkiye'de yüksek döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle artan maliyetler inşaat sektöründe işlerin durma noktasına gelmesine neden oldu. Sektördeki krizin fotoğrafını çeken Türkiye Müteahhitler Birliği, girdi maliyetlerinin savaşla birlikte kritik bir hal aldığını söyledi.Sektörün takipteki kredi miktarı ise 30 milyar Türk lirası düzeyinde
Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) hazırladığı 2022 yılının ilk yarısına yönelik İnşaat Sektörü Analizi Raporu’na göre, artan girdi maliyetleri sonucunda yüzde 7,2 gerileyen inşaat sektöründe faaliyetler durma noktasına geldi. Sektörün takipteki kredi miktarı ise 30 milyar Türk lirası düzeyinde.
TMB 2022 yılının ilk yarısına yönelik İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu açıkladı. Buna göre, inşaat sektörü, 2022 yılının ilk çeyrek döneminde ekonominin sergilediği yüksek büyüme performansından yararlanamadı. Sektörde yatırımlardaki düşüş ve artan girdi maliyetleri sorunuyla birlikte faaliyetler yeniden durma noktasına geldi. Yılın geri kalanı için enflasyonla mücadele adımlarıyla Rusya-Ukrayna savaşının doğrudan ve dolaylı yansımaları sektörün yurt içi ve yurt dışı projeleri üzerinde belirleyici olacak. 2021 yılında yüzde 5,2 olan sektörün gayri safi yurt içi hasıladan (GSYH) aldığı pay da yüzde 4,4 oranına kadar geriledi.
İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda ayrıca şu değerlendirmeler yapıldı:
"KONUT PİYASASINDA ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ ARTTI"
Yaşanan yüksek maliyet artışlarının ağırlıklı etkisiyle konut fiyatlarında artış ile birlikte yeni konut üretiminde temkinlilik, hatta gerileme izlendi. Olağanüstü bir dönemden geçişin ağırlıklı etkisiyle dengesizliklerin izlendiği piyasa koşullarında orta ve dar gelirli kesim için konut sahibi olmak giderek zorlaştı. İnşaat imalatını finanse edebilecek çözümler gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konut fiyatlarında payı yüksek olan arsa maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışmaları bu açıdan büyük önem taşıyor.
"GİRDİ MALİYETLERİ SORUNU SAVAŞLA KRİTİK BİR HAL ALDI"
Girdi maliyetleri sorunu Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte kritik bir hal aldı. Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) İnşaat Maliyet Endeksi’nde geçen çeyrek dönemde rekor seviyeler izlenmeye devam etti. Söz konusu endeks, nisan 2022’de yıllık bazda yüzde 106,6 ve aylık bazda da yüzde 6,1 yükseldi. Bu dönemde yıllık olarak alt endeksler olan malzeme endeksi yüzde 133,7, işçilik endeksi ise yüzde 43,7 arttı. Bir diğer kırılım olarak yine geçen yılın aynı ayına oranla bina dışı yapıların inşaatında (kamu alt yapı projeleri) malzeme endeksinin yüzde 146’ya varan oranda yükselmesi dikkat çekmişti. Maliyet artışları konut fiyatları üzerinde de yukarı yönlü baskı yaratmaya devam ediyor. Hafta başında açıklanan mayıs ayı verilerine göre de İnşaat Maliyet Endeksi, yıllık bazda yüzde 105,73 ve aylık bazda da yüzde 3,97 oranında yükselişini sürdürdü.
"HAKEDİŞ ÖDEMELERİNDE DİKKAT ÇEKEN GECİKMELER VAR"
Finansal koşullardaki belirsizlikle birlikte sektörde hakediş ödemelerinde dikkat çeken uzun süreli gecikmeler ve artan vergi yüküyle birlikte yüksek borçluluk devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, inşaat sektöründe kullanılan nakdi kredi toplamı 2022 mayıs ayında yıllık yüzde 51 artışla 513,5 milyar TL oldu. Sektörün takipteki kredi oranı 30 milyar TL ile toplam kredi tutarının yaklaşık yüzde 6 seviyesinde. İstihdam potansiyeliyle de öne çıkan inşaat sektöründe TÜİK’in Ücretli Çalışan İstatistikleri kapsamında nisan 2022 itibarıyla mevsim etkisinden arındırıldığında yıllık yüzde 4,4’e çıkan kayıp ayrıca dikkat çekti. Ağırlaşan mali sorunlar inşaat sektöründe yapılanma sürecinin tamamlanması konusunu da gündemin arka sıralarına itti.
Çifçilere kötü haber! Bir yılda rakamlarda oluşan artış belli oldu
TOGG'un piyasaya çıkaracağı ilk model belli oldu! Erdoğan'ın açıkladığı tarih yeniden güncellendi
Milyonlarca asgari ücretliye kötü haber! Para bankaya yatsa bile maaşlardan 1500 lira kesiliyor
Gündeme bomba gibi düşen iddia: Erdoğan sinyali verdi kesin artıracak