Eva Gayrimenkul Periskop'un 30. sayısını yayınladı!
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık'ın her üç ayda bir yayınladığı "PERISKOP" isimli yayınının 30. sayısı yayınlandı. PERISKOP' ta 2016 Nisan-Mayıs-Haziran dönemine ait gayrimenkul sektörü ile ilgili haberler yer alıyor.
2016’yı acısı ile tatlısı ile yarıladık. Konut kredileri yılın başında 144 milyar TL iken Mayıs sonu itibarı ile 149 milyar TL'yi geçti. Bu açıdan bakıldığında beş ayda yaklaşık %4’lük bir büyüme görüyoruz. 2015 yılı aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda %10’luk bir büyüme gerçekleşmiş durumda. Ayrıca geçen yılın aynı dönemi %8 büyümüş sektör,geçen yılın ikinci yarısında birinciye göre %4 büyüme ile daha sakin geçmişti. Bu sene ise yılın ikinci yarısı daha hareketli geçecek gibi görülüyor. İç piyasada satışlar sakin, aylık konut kredi faizleri %1 düzeyinde. Ancak takipteki konut kredilerine baktığımızda %8’lik bir büyüme +görerek üzülüyoruz.
2016 Mayıs sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam konut satışları 524 bin adede ulaşarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi. İlk satışların, toplam konut satışları içerisindeki payı %46 iken, ipotekli satışların toplam konut satışları içerisindeki payı %31. Bu oran 2015 yılında %38’idi. İpotekli satışların, toplam satışlar içerisindeki payının azalmasının nedeni, müşterilerin krediden çok, nakit kullanarak alım gerçekleştirmesi olarak yorumlanabilir. Konut kredi faiz oranlarının önümüzdeki aylarda düşmesiyle birlikte, tüketicinin konut kredisine olan talebi artacak gibi gözüküyor.
Türkiye genelinde ilk satışlar ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık %5 artış gösterdi. Bu da yeni yapılan konutların daha çok tercih edildiğinin göstergesi olabilir.
İstanbul geneli konut satış rakamları incelendiğinde ise Mayıs sonu itibariyle, bir önceki döneme kıyasla %4 azalma görülmekte. İstanbul özelinde de Türkiye’de olduğu gibi, ipotekli konut satışlarında azalma görülmekte. Bu oran yaklaşık %19 civarında. Toplam konut satışlarında İstanbul, yurt genelinin %18,5’ini oluşturuyor. Yani yurt genelinde yaklaşık her 5 daireden biri İstanbul’da satılıyor denebilir.
Nisan Haberleri
Maliyeden Tapuda Yanlış Beyana Ceza
Maliye ev, dükkan alım satımında tapu harcı ödemeleri ve düşük fiyat göstermekten kaynaklanan vergi kaybını önlemek amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. Evini ve dükkanını düşük fiyatta gösterene aradaki vergi ve gecikme zammıyla beraber 2-10 bin lira arasında cezalar kesiliyor. Ceza ödememek için gayrimenkulünüzü nakit ya da banka kredisiyle alsanız da tapu işlemlerinde gerçek alım bedelinin beyan edilmesi gerekli, ev alanların inşaat şirketi, müteahhit ya da aracılık eden komisyonculara ödediği tutarla ilgili fatura alması önemli, eksik ödenen tapu harçlarının maliye tarafından cezalı olarak tahsil edileceğini unutmamalıyız.
Gayrimenkul Çözüm Merkezi Kuruluyor
Gayrimenkul pazarlama ve aracılık sektörünün köklü kuruluşlarından TURYAP tarafından gayrimenkulden doğan uyuşmazlıkları çözmek amacıyla TC Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın resmi arabulucularının katılımı ile Gayrimenkul Çözüm Merkezi oluşturuluyor. Miras, ipotek, icra, boşanma, kiralamadan doğan ihtilaflar, kentsel dönüşüm gibi sebeplerle paylaşılamayan gayrimenkullerin çözümü için Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı resmi arabulucu, akademik danışman, tapu uzmanı, eksper, gayrimenkul uzmanı ve raportörden oluşan ekip, TURYAP Gayrimenkul Çözüm Merkezi çatısı altında birleşecek. Bu sistemle gayrimenkule konu olan hukuk uyuşmazlıklarının hızlı, az masraflı ve objektif bir şekilde çözülmesi hedefleniyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Geliyor
Yapı Sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin geliştirilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları arasında, yapı sektöründe çalışan meslek ustalarının mesleki niteliklerinin geliştirilmesi işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesi planlanıyor. Öncelikle geçici ustalık belgesine sahip yapı ustalarının eğitilmesi, yetkinliklerinin belgelendirilmesi ve kayıt altına alınması hedefleniyor. Bunun sonucunda nitelikli yapıların, güvenli çalışma ortamında, yetkin ustalar tarafından üretilmesi sağlanmış olacak.
Türkiye ile Arabistan Arasında Gayrimenkul Yatırım Fonu Kuruldu
Suudi Arabistanlı yatırımcıların Türkiye’den gayrimenkul alımını kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı amaçlayan ilk “Suudi-Türk Gayrimenkul Yatırım Fonu” kuruldu. Suudi- Türk gayrimenkul yatırım fonu Türkiye'de gayrimenkul sektöründe inşaat ve proje geliştirme konusunda uzun seneler faaliyet gösteren Merosa Uluslararası Gayrimenkul Yatırım ve Gulf Group Yatırım ile Suudi Arabistan'ın yatırım şirketlerinden Nomw Capital’ın iş birliği ile hayata geçirildi. Bu fon ile ilk adımda Türkiye’ye 500 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanmakta. Başbakanlık himayesinde hayata geçirilen projenin imza töreni Türk ve Arap iş adamlarının katılımıyla İstanbul'da yapıldı.
Türkiye’de Konut Satışları Artmaya Devam Ediyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart ayına ait konut satış istatistikleri açıklandı. Buna göre, Şubatta Türkiye genelinde satılan konut sayısı 101 bin 703 iken, Mart ayında 117 bin 205’e yükseldi. İstanbul 21 bin 993 konut satışı ile 1., Ankara 12 bin 730 konut satışı ile 2. , İzmir 7 bin 549 konut satışı ile 3. sırada yer aldı. Konutta satışın düşük olduğu iller ise 10 konut satışı ile Ardahan, 19 konut satışı ile Şırnak ve 20 konut satışı ile Bayburt olarak yer aldı.
Mayıs Haberleri
Binalara Enerji Kimlik Belgesi
Zorunluluğu 2011 yılından itibaren yeni yapılan binalar için zorunlu olarak alınan Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin, mevcut binalar için de 2017 yılına kadar alınma zorunluluğu bulunmakta. Binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma vb ne kadar enerji harcadığı ve atmosfere ne oranda sera gazı yaptığı gibi bilgileri içerecek bu belge, o binanın kimlik belgesi olacak. 2017 yılına kadar belgeyi almayan bina kalmayacak. Enerji Kimlik Belgesi ile binalar A’dan G’ye kadar sınıflandırılmakta. A sınıfı tasarruflu ve sera gazı emisyonu düşük çevreci bina, en kötüsü olan G sınıfı ise enerji israf eden ve sera gazı emisyonu yüksek binayı göstermektedir.
Haliç’e Tramvay Yolda
Eminönü ile Eyüp arasındaki ulaşımı kolaylaştırması hedeflenen tramvay hattının yapımına başlanıyor. Bu yeni hatta Eminönü’nden başlayacak seferler Küçük Pazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüp Sultan, Silahtarağa duraklarından geçecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanlığı tarafından yapılacak 13 kilometre uzunluğundaki raylı sistem, Alibeyköy Otogarı’na kadar uzanacak. Saatte 10 bin 500 yolcu taşıması planlanan yeni hattın 2019’da hizmete girmesi hedefleniyor.
Yabancıya Oturma ve Çalışma İzni Geliyor
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’den belli bir ölçeğin üzerinde ev alan yabancılara oturma ve çalışma izni verileceği belirtildi. Avrupa ülkelerinde başarıyla uygulanmakta olan sistemin yabancıya satışı olumlu etkilemesi düşünülüyor. Ayrıca bu sistemin yabancı yatırımcının ülkemize güvenini ve bunun sonucunda yabancıdan elde edilen geliri artırması bekleniyor.
15. Gayrimenkul Zirvesi Gerçekleşti
15. Gayrimenkul Zirvesi 10 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. Sektörün önde gelen isimlerinin, profesyonellerinin buluşma noktası GYODER Zirvesi bu yıl Raffles Hotel’de yapıldı. “İşimiz Metrekare” teması ile düzenlenen Zirve’de sektöre ilişkin güncel ve önemli konular masaya yatırıldı. 1000’e yakın kişinin katıldığı zirvenin açılış konuşmaları GYODER Başkanı Aziz Torun ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan tarafından yapıldı.
3. Köprü Bağlantı Yolu İhalesi Sonuçlandı
Toplam 169 kilometre uzunlukta, Kurtköy'de başlayıp, Akyazı'da biten, 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, toplam yatırım tutarı 4,5 milyar Türk Lirası olan ihaleyi Limak- Cengiz ortak girişimi kazandı. Kazanan Limak Cengiz Ortak Girişimi'nin verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gün. 3 yıl yapım süresini dışında 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.
Haziran Haberleri
Yapı Ruhsatı Verilen Yapılar Artıyor
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan Mayıs 2016 Sektör raporu verilerine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış olduğu görüldü. Bu artışın, %28’inin bina sayısında, %31,6’nın yüzölçümde, %38,5’inin değerde ve %34,7’sinin daire sayısında olduğu ifade edildi. Yine aynı raporda, 2016 yılı Ocak-Mart aylarında yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 52,1 metrekare olduğu yer alırken, bunun 28,2 milyon metrekaresini konut, 13,0 milyon metrekaresini konut dışı ve 10,8 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanı oluşturduğu görüldü. Raporda daire sayılarına göre verilen yapı ruhsatlarında 67 bin 543 adet ile İstanbul’un en yüksek paya sahip olduğu, bunu 18 bin 160 adet ile Ankara ve 15 bin 129 adet ile İzmir’in takip ettiği yer aldı.
Avrasya Tüneli’nde Son Durum
Deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneli ile Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayacak olan Avrasyol Projesi’nin %82’si tamamlanmış durumda. Sürücülere konforlu, huzurlu, pratik ve güvenli ulaşım imkanı sağlayacak bu proje ile Kazlıçeşme-Göztepe yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya inmesi hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamada Avrasyol’un 2016 Aralık ayında tamamlanarak hizmete açılmasının planlandığı, bunun gerçekleşmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğü ifade edildi. Ayrıca Arslan tarafından aynı konuşmanın devamında, Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretinin 5 dolar + KDV olarak belirlendiği ifade edildi.
Kadıköy’e Yüksek Bina Sınırlaması Geldi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile İstanbul Kadıköy ilçesi binalarına 15 kat sınırı getirildi. Fikirtepe haricindeki tüm semtlerde geçerli olacak kat sınırlamasının fiyat artışına neden olması bekleniyor. Alınan bu karar şehrin siluetine zarar vermemesi açısından önem taşıyor. Öte yandan bakacak olursak 15 kat sınırlamasının yeşil alanların azalmasına neden olacağına ve deprem riski taşıyan 15 kat üstü binaların yenilenmesinde engelleyici olacağı düşünülüyor.
Gayrimenkul Sektöründe Büyüme Devam Ediyor
Türkiye İş Bankası desteği ile hazırlanan REIDIN –GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre, Türkiye’deki 62 şehir içinde geçen aya göre satılık konut fiyatları en çok yükselen şehir %2,33 ile Muğla, bunu takip eden şehirler ise Çanakkale ve Afyonkarahisar oldu. Kiraların aylık olarak en çok yükseldiği şehir ise %2,26 Ordu, bunu takip eden şehirler ise Isparta ve Van oldu. Yine bu endekse göre İstanbul Asya yakasındaki projelerin fiyatları, Avrupa yakasına göre 8,8 daha fazla artış göstermiştir.
Yatırımcılara Emlak Vergisi Kalkıyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada yerli ve yabancı yatırımcının motivasyonunu artırmak ve finans sektörünü canlandırmak amacıyla hükümet tarafından vergi, finans ve yatırım paketi hazırlandığı belirtildi. Bu pakette teşvik belgeli yatırımlarda, yatırım yapılan fabrika binası ve arsadan emlak vergisi alınmayacağına, enerji tasarrufu, ısı yalıtımına dönük işlemlerin kazançtan indirileceğine, harç, damla vergisi alınmayacağına, vergi saklama-işleme hizmetlerinden vergi alınmayacağına ilişkin kalemlerin yer aldığı ifade edildi.Bu tür haberlere sektörümüzü canlandıracağı için seviniyoruz.
İstanbul’a 29 km Uzunluğunda 7 Bağımsız Tünel
İstanbul’un en önemli sorunların biri olan trafiği rahatlamak için şehrin ana arteleri E-5 ve E-6’yı bağlayacak birbirinden bağımsız 6 tünelin yanı sıra, Sarıyer Kilyos karayoluna da bir tünel inşa edilecek. İstanbul Büyük- şehir Belediye Meclisi’nde Büyükçekmece-Esenyurt-Avcılar-Küçükçekmece- Bahçelievler-Bayrampaşa-Kağıthane Karayolu Tünelleri ve Sarıyer Kilyos Karayolu Tüneli Projesine ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. E-5 ve E-6 karayollarını bağlayarak İstanbul trafiğinin rahatlatılmasının amaçlandığı Büyükçekmece-Esenyurt-Avcılar-Küçükcekmece- Bahcelievler-Bayrampasa-Kağıthane Karayolu Tünelleri’nin 23 km uzunluğunda olması ve projenin 2.5 milyar liraya mal olması öngörülüyor.
İzmit Körfez Osman Gazi köprüsü açıldı
"Osman Gazi Köprüsü" olarak adının açıkladığı İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü vatandaşların hizmetine açıldı.Köprü dünyanın en uzun 4. asma köprüsü, Avrupa’nın ise 2. köprüsü, ulaşım alternatiflerine göre körfezi geçiş süreleri değerlendirildiğinde, otomobil ile mevcut yolu kullanarak geçmek 80 dakika, Feribot ile 45-60 dk iken, yeni köprüyle 6 dk’ya düşüyor. Güzergah üzerinde yer alan Balıkesir ve Manisa’nın, İstanbul ve Bursa çevresindeki bölge kapasitesinin üzerine çıkmış olan sanayi yatırımlarının yeni çekim alanı olması bekleniyor. Ayrıca güzergah çevresinde yer alan Eskişehir-Bozüyük-Bilecik bölgesinin gelişmekte olan sanayileşmesine ilave katkı sağlayacak olan otoyol, bu bölgede yeni yatırımların da önünü açacağa benziyor.Tek yön binek araç için geçiş ücreti 89 TL olarak belirlendi.
Raporun tamamı için tıklayın