Ekonomi

Evcil hayvanına çip taktıramayanlar dikkat! Bakanlıktan yeni açıklama geldi

Evcil hayvanına çok taktıramayanlar bu haber sizi ilgilendiriyor. Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar için getirilen mikroçip uygulamasıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı önemli bir açıklama yaptı.

Evcil hayvanına çip taktıramayanlar dikkat! Bakanlıktan yeni açıklama geldi

Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar için getirilen mikroçip uygulamasıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı önemli bir açıklama yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, kedi, köpek gibi evcil hayvanı bulunanlar için çok önemli bir açıklama daha geldi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla zorunlu hale getirilen evcil hayvanlara çip uygulamasında son tarih olan 31 Aralık’a yaklaşılırken bakanlık yaptığı açıklamada yaşanan yoğunluk göz önüne alınarak, ‘beyanname’ verilmesi gerektiğini duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu konuda bazı zorlukların yaşanmasından dolayı, evcil hayvan sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine "Beyanname" ile müracaat etmeleri halinde, mikroçip uygulaması ve kayıt işlemi takip eden süreçte herhangi bir cezai işleme maruz kalmayacaklarını bildirdi.

2023 yılının 1 Ocak tarihinde başlayacak çip sistemiyle ilgili şimdiye kadar 550 bine yakın kedi, 400 binden köpek çip takılmak suretiyle kimliklendirildi.

Ancak uygulamada birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Bazı veterinerler çip tedarikinde sorun yaşarken, bazı şehirlerde ise yoğunluk nedeniyle hayvan sahipleri sıkıntı yaşıyor.

 

ÇİPİ TAKTIRAMAYAN BAŞVURU YAPARSA CEZA VERİLMEYECEK

İşte yaşanan bu sıkıntılardan kaynaklı şikayetlerin yoğunlaşması üzerine konuyla ilgili yeni bir karar alan Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili yeni bir açıklama daha yaptı.

Bakanlık açıklamasında, kendilerinden kaynaklanmayan sıkıntılar nedeniyle çip taktıramayan hayvan sahiplerinin, 31 Aralık 2022 tarihine kadar bulundukları il ya da ilçe Tarım Müdürlükleri’ne müracaat ederek, beyanname vermeleri halinde cezai işleme maruz kalmayacaklarını bildirdi.

6 AYDAN KÜÇÜK HAYVANLAR İÇİN 31 ARALIK ŞARTI GEÇERLİ DEĞİL

Bakanlık açıklamasında, ayrıca, henüz 6 aydan küçük olan hayvanların ise 31 Aralık sonrası kimliklendirilerek kayıt altına alınabileceğini bildirdi.

Karar gereği, 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası uygulanacağı bildirilmişti.

Uygulanacak para cezası ise 3 bin 642 lira olarak belirlenmişti.

Hayvan sahiplerinin yaşadığı bir diğer sıkıntı ise çip fiyatlarının değişkenliği.

Büyük şehirlerdeki veterinerlerde çip ücreti 300 liradan başlarken, özellikle birden fazla hayvanı olanlar için bu rakamlar sorun teşkil ediyor.