Ekonomi

Evde bakım maaşı alan biri çalışabilir mi?

Evde bakım maaşı şu sıralarda gündemde yer almaktadır. Evde bakım maaşına başvuruda bulunacak kişiler, “Evde bakım maaşı alan biri çalışabilir mi?” sorusunun da yanıtını araştırmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!Ancak evde bakım yardımı alan engelliler de bu elektrik desteğinden faydalanabilir

EVDE BAKIM MAAŞI ALAN ELEKTRİK İNDİRİMİ VAR MI?

Eskiden evde bakım yardımı alan vatandaşlar, bu elektrik desteğinden faydalanma olanağı bulunmuyordu. Ancak evde bakım yardımı alan engelliler de bu elektrik desteğinden faydalanabilir. Her hasta için verilen elektrik tüketim ödeneğine dair ek aylık 150 kilovatsaatin karşılığı olan tutarda destek sağlanıyor.

İşte evde bakım maaşına dair vatandaşların sorduğu birtakım sorular ve yanıtları…

EVDE BAKIM MAAŞI ALAN BİRİ ÇALIŞABİLİR Mİ?

Evde bakım maaşını alan bir vatandaş çalışır mı sorusunun yanıtını şöyle verebiliriz; Örneğin yaşlı anne ya da babanıza evinizde bakıyorsanız, onların bakımını siz üstlendiyseniz, kendinizi bakıcı olarak göstererek devletten evde bakım maaşı alma imkanınız vardır. Devletten böyle bir para alanlar, sigortalı olarak çalışmaya devam edebilirler.

SSK’DAN BAĞ-KUR’A GEÇTİM NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Bir sigortalının çalışma hayatı içerisinde hem SSK hem de Bağ-Kur prim ödemesi yapılmış ise emeklilikte son yedi yılın yani en sonuncu 2520 günün priminin durumuna bakılır. Hangi konumun primi fazla ise sigortalı fazla olan sigortanın şartlarından emekli olma durumu bulunmaktadır. Bağ-Kur şartlarına göre 9000 gün primle 55 yaş şartına tabisiniz. Bu durumda 55 yaşınız tamamlanmışsa Bağ-Kur statüsünden emekli olabilirsiniz. SSK şartlarına göre ise 5600 gün primle 53 yaş şartından emekli olunabilme ihtimali yüksektir. Ancak an itibariyle son yedi yıl priminin fazlası SSK olmadığı için SSK emeklisi olmanız mümkün olmayacak. Bağ-Kur sonrası 1260 gün SSK priminizin oluşması halinde 53 yaşını da tamamlamak şartı ile SSK emeklilik hakkı oluşmaktadır.

DİLEKÇE İLE BAŞVURU YAPARAK EMEKLİ OLMA OLANAĞINIZ VAR!

Emekli olmak için yıllardır çalışıp bekleyen pek çok kişiyi yakından ilgilendiren önemli açıklamalar yapıldı. SGK tarafından yapılan açıklama doğrultusunda dilekçe ile başvuru yapıp, emekli olabileceği duyuruldu. EYT düzenlemesi de bir yandan heyecanla bekleyen binlerce vatandaş erken emekli olabilmek için artık neredeyse gün sayıyor. SGK tarafından yapılan yazılı açıklama doğrultusunda 2000 yılı öncesinde kendine ait bir iş yeri açan kişilerin 8 yıl erken emekli olabileceği belirtildi. Bu haktan yararlanmak için belirtilen sürede başvuru yapılması isteniyor.

Ziraat hesabı olanlara büyük müjde! Nakit ihtiyacı olan Ziraat bankasına koşuyor! İşte detaylar!

Kredi çekmeye dair merak edilenler! En kolay krediyi hangi banka veriyor?

Kredi çekecekler bakmadan geçmeyin! En ucuz kredi faizi hangi bankada?