Ekonomi

Evde bakım maaşı şartları! Evde bakım maaşı ne kadar 2023?

Evde bakım maaşı alan kişiler ya da evde bakım maaşı başvuru yapacak vatandaşlar, yeni yılda evde bakım maaşının ne kadar olacağı sorgulanıyor. İşte bu konuya dair araştırılan detaylar!

EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

Evde bakım aylığı, ağır engelli raporundan dolayı hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merpen inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına gerçekleştiremeyen vatandaşlara verilmektedir.

İşte evde bakım maaşı konusuna dair merak edilen diğer detaylar…

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR 2023?

Evde bakım maaşı için 2023 Ocak’ta açıklanacak enflasyon verileri kapsamında belli olacak asgari ücretin netliğe kavuşması gerekiyor. Asgari ücret belirlenirken 6 aylık enflasyon rakamları göz önüne alınıyor. İlk 5 aylık enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte gözler, ocak ayında açıklanacak olan aralık ayı enflasyon oranlarına çevrildi.  Evde bakım maaşı ödemeleri aylık olarak 3 bin 336 TL olarak ödemeler gerçekleştiriliyor. Evde bakım maaşına yüzde 10 zam yapılırsa, 3699 TL, yüzde 20 zam verilirse, 4 bin 3 TL, yüzde 30 zam yapılırsa, 4 bin 336 TL, yüzde 40 zam gelirse de 4 bin 670 TL olacağı hesaplandı.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı engelli kişinin ikametgahının bulunduğu, oturduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl ya da varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılabilir bu şekilde başvuru alınıyor.

Evde bakım maaşını almak isteyen vatandaşlar, gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaçlık kriteri, ağır engelli olduğunu duyuran sağlık kurulu raporu gibi bilgilere bakılmaktadır.

EVİ ARABASI OLAN ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Engelli bireyin kendisine ait ev, arsa, araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir.

SOSYAL HİZMETLER BANKA HESAPLARINI KONTROL EDER Mİ?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın araştırmayı istediği kişilerin hesap bilgilerini talep etmesi ile ilgili tebliğ 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe sokuldu. Bu yeni uygulama ile SGK, bankalardan istediği kişilerin hesap bilgilerini, iş ve ev adreslerini öğrenebilir.

ARABA ALIRSAM EVDE BAKIM MAAŞI KESİLİR Mİ?

ÖTV istisnalı olan, alınan araçların, alım ve satımı hakkında bildirim yapılmalıdır. Bu otomobiller, evde bakım maaşının kesilmesine sebep olmaz ama alınan araç muhtaçlığın değerlendirilmesinde dikkate alınır.

Doları olanlar yeni yıla doğru bunları yapmalı! İslam Memiş: Önümüzde riskler var!

Cumhurbaşkanı yetkisini kullandı! 2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi belli oldu! 2023 MTV ne kadar oldu?

TOKİ 21 Aralık-13 Ocak il il kura takvimi! Çekilişler son sürat devam ediyor! İşte gün gün çekiliş tarihleri!