Kent Haberleri

Evde bakım parası alacaklar hemen bakın! Başvuranın hesabına 4 bin 337 TL yatacak! İşte şartlar...

Evde bakım parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi binlerce kişinin hesaplarına bir bir ödeniyor. Evde bakım parası alacaklar hemen bakın! Başvuranın hesabına 4 bin 337 TL yatacak! İşte şartlar... Evde bakım maaşı engelli bireylerin kendisine değil, bakımını üstlenen ailesi, akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında yapılan maddi sosyal yardım desteği şeklinde belirtiliyor

Evde bakım maaşı binlerce vatandaş tarafından merakla araştırılıyor. Evde bakım maaşı engelli bireylerin kendisine değil, bakımını üstlenen ailesi, akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında yapılan maddi sosyal yardım desteği şeklinde belirtiliyor. 

Ekonomimcom köşe yazarı SGK E Başmüfettişi Ahmet Metin Aysoy, bugünkü köşesinde Soru ve cevaplar ile 2023 yılı evde bakım aylığını anlattı. 

Evde bakım parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi binlerce kişinin hesaplarına bir bir ödeniyor. 

Evde bakım parası alacaklar hemen bakın! Başvuranın hesabına 4 bin 337 TL yatacak! İşte şartlar...

Ekonomimcom köşe yazarı SGK E Başmüfettişi Ahmet Metin Aysoy, konu ile ilgili yazısına "Engelli bireylerin hayatlarının idamesini evde sürdürecek olan kişilere, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ödenen evde bakım maaşında artış yapıldı" ifadelerini kullanarak başladı. Aysos, evde bakım parasının yeni zamla 4 bin 337 liraya yükselttiğini belirtti. 

Evde bakım maaşından yararlanmak için bazı şartlar bulunuyor. Evde bakım maaşı bağlanması için gereken 3 şart şu şekilde: 

1- Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli’’ kısmının işaretli olması gerekiyor.

2- Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olması gerekli. Bu miktar 2023 yılı için 5 bin 671 Türk Lirası oldu. Bu miktarın eşiti ya da üzerinde rakam çıktığında evde bakım maaşı alınamıyor. 

3- Sosyal hizmetler yetkililerinin yaptığı sosyal incelemede, engelli kişinin bakıma ihtiyacının olduğu tespit edilmiş olması gerekiyor. 

Bakıma ihtiyacı olan engelli ile akrabanın aynı adreste ikamet etmesinin de esas olduğunu vurgulayan Ahmet Metin Aysoy, "Ancak, bakıma ihtiyacı olan engelliye bakacak başka kişinin bulunamaması durumunda bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin de bakım hizmetinin verilmesinde sorun veya yetersizlik olmayacağına kanaat getirmesi şartıyla, bakım hizmeti her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adresteki akraba tarafından da verilebilir" açıklamasında bulundu. 

Bu durumda, bakıma ihtiyacı olan engellinin yirmi dört saat içindeki tüm bakım ihtiyacının karşılanması ve fiilen en az sekiz saat bakıma ihtiyacı olan engelli ile beraber olunması ve bakım raporunda sekiz saatten az olmamak üzere kaç saat birlikte olunacağının belirtilmesi gerekiyor. 

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR 2023? 

Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezleri’ne gerçekleştiriliyor. 

Engelli bireyin yakını evde bakım parası için başvuruda bulunur. Başvuru için gerekli belgeler şu şekilde:

 Başvuru dilekçesi,

- Engelli kişinin engelli raporu,

- Engelli kişinin ve bakım verecek kişinin kimlik fotokopisi ve aslı, adrese dayalı sistemde hanede kimlerin oturduğunun beyanı (ikametgâh adres belgesi).

- Hanede yaşayanların gelir durumunu belirten maaş bordrosu, varsa kira gelir beyanı, mal durumunu belirten belgeler,

- Engelli kişiye ait 2 tane resim,

- Engelli kişi okuyorsa öğrenim belgesi,

- Engelli birey için vasi kararı varsa vasi belgesi, anne ve babanın boşanmış olduğu durumlarda ise mahkeme kararı gerekiyor. 

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasını gören şaşkına döndü! Peş peşe açıklanan zamlı rakamlara şimdi bakın!

Bu 5 bankada adeta Ocak 2023 depremi! Garanti, Ziraat, TEB, ING, Akbank tek tek açıkladı! Görenin aklı başından gitti!

Doların hakimiyeti bitiyor mu? O isimden buz kestiren açıklama! 1 doları bile olan hemen baksın! 

Carrefoursa'da 646 ürün karne hediyesi yüzde 50'ye varan indirimlerle satışta! 19 Ocak 2023 fiyat listesi...