Ekonomi

Evde bakım parası alan kişi sigortalı olabilir mi? Evde bakım parası alanlar SGK’dan yararlanabilir mi?

Evde bakım parası alan vatandaşlar sigortalı yapılabilir mi, bu imkandan faydalanabilirler mi? İşte detaylar! Evde bakım maaşı 4 bin 336 lira iken, memur ve emekli zammı yapıldığı zaman artacak

2023 Temmuz zammı ile beraber bu aylıktan faydalanan vatandaşlar SGK kapsamına alınıp alınmayacağını merak ediyor. Evde bakım maaşı 4 bin 336 lira iken, memur ve emekli zammı yapıldığı zaman artacak. Peki “Evde bakım parası alan vatandaşlar, sigortalı olabilir mi, bu imkandan faydalanabilir mi?” İşte detaylar!

Evde bakım maaşı alanlar temmuz ayına az bir zaman kala maaşlarına ne kadar zam yapılacağı ve bununla beraber de sigortalı olup olmayacaklarını sorguluyor. 2023 yılı Ocak ile Temmuz dönemi için evde bakım maaşı 3 bin 336 liradan 4 bin 336 TL'ye yükseldi.

EVDE BAKIM AYLIĞI ALAN VATANDAŞLAR SİGORTALI OLABİLİR Mİ?

A habere göre yeni dönemde evde bakıma muhtaç olan engelli, yaşlıya bakan ve bunun için evde bakım maaşı alan kişilerin kısmi zamanlı olma şartı ile sosyal güvenlik kapsamına alınması öngörülüyor. Sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanarak olan emekli olmalarına olanak sağlanması amaçlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile çalışmaları beraber gerçekleştiriyorlar.

HAZİRAN AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATTI MI? HAZİRAN AYI EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN HESAPLARA GEÇECEK?

Haziran ayı evde bakım maaşı ödemeleri hala ödenmedi. Aile Bakanlığı tarafından yapılan ödemelerin önümüzdeki günlerde hesaplara geçeceği düşünülüyor. Evde bakım paralarının her ayın 15'i ile 31'i arasında hesaplara yatırılacak. Ödeme tarihleri, illere göre değişiyor.

EVDE BAKIM PARASI HANE GELİRİNE GÖRE VERİLİYOR!

Evde bakım maaşı verilirken haneye giren gelire bakılmaktadır. Haneye giren tüm gelir toplanıyor ve evde yaşayan kişi sayısına bölünüyor.

Bu bölüm sonucu kişi başı net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekmektedir. Evde bakım maaşı için gelir durumunun uygun olması, ağır engelli olduğunu açıklayan sağlık kurulundan alınmış olan sağlık raporu bulunmalıdır. Sağlık raporunda mutlaka "ağır engelli" ibaresinin yer alması gerekiyor. Yüzde 50'den daha düşük engelli olan vatandaşlara evde bakım maaşı ödenmez.