Ekonomi

Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı! Bugüne kadar 94,2 milyar lira destek sağlandı!

Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda şimdiye kadar 94,2 milyar TL evde bakım yardımı ödemesi gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen yönetmelikle, bakıma ihtiyacı bulunan engellilerin evde bakımı için gerçekleştirileceek yardımın başvuru şekli, değerlendirilmesi, ödenmesi ve diğer hususlara dair usul ve esaslar belirlendi.

Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, evde bakım yardımı ödemeleri ne kadar, kaç TL? İşte detaylar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle, bakıma ihtiyacı bulunan engellilerin evde bakımı için yapılacak ödemelerin başvuru şekli, değerlendirilmesi, ödenmesi ve diğer hususlara dair usul ve esaslar belirlendi.

EVDE BAKIM DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANACAK?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklama kapsamında, Engellilik sınıflandırmasına göre, "Belirgin ÖGV" ve "Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)", tam bağımlı çocuklar için "Çok ileri düzeyde özel gereksinim var (ÖGV)" ibareli raporu olanlardan, hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek durumdaki, evde bakım heyetince bakıma ihtiyacı olduğu belirlenmiş, ailedeki kişi başına düşen geliri net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olanlar, evde bakım yardımından faydalanacak

Öte yandan yönetmelikte evde bakım yardımı ödemelerinin devir, temlik ve haciz edilemeyeceği hükmü de yer aldı.

Yönetmeliğin yayımından önce destekten faydalanmaya başlayan vatandaşların evde bakım yardımı ödemeleri devam edecek. 

Hane, gelir, sağlık ve benzeri sebeplerle yardımdan yararlanma şartlarında değişiklik olması durumunda bu kişilerin durumu yönetmelik kapsamında yeniden değerlendirilmeye alınacak.

ŞİMDİYE KADAR 94,2 MİLYAR DESTEK SAĞLANDI! 

2006 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli bireylerin bakım ihtiyaçlarını onların yaşam şartlarını değiştirmeden, alıştıkları ortamda bakımlarının sağlanması için evde bakım yardımı programı başlatıldı.

Aile ve toplum temelli bakım anlayışı kapsamında kurumsal bakımın yanı sıra "birey odaklı" hizmet anlayışı ile engelli ve yaşlı vatandaşların kendi sosyal çevrelerinden ayrılmadan bakılmasına kolaylık sağlayan bakım hizmet modellerine ağırlık veren Aile Bakanlığı, aile yanında bakımı desteklemek için kurumsal bakım ile evde bakım yardımını, sosyal yardım ve gündüz bakım hizmetlerini birbirini tamamlayıcı tarzda bütünleşik olarak sağlanıyor.

EVDE BAKIM DESTEĞİ NE KADAR?

Evde Bakım Yardımı uygulaması ile tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen hanelere, aylık 4 bin 336 TL nakdi yardım veriliyor.

2006 yılında başlatılan evde bakım yardımı kapsamında, hizmetin başlangıcından 2023 Nisan sonuna kadar 94 milyar 253 milyon 780 bin 845 TL evde bakım yardımı ödemesi gerçekleştirildi.

Nisan ayı itibarıyla evde bakım yardımından 569 bin 627 vatandaş yararlandı. Bunların yaklaşık 140 binini engelli yaşlısına bakım veren kişiler oldu.

Altın fiyatlarında beklenmeyen düşüş! Nedeni belli oldu! Altın yatırımcıları hemen bakın!

Brent petrolün varil fiyatı bugün ne kadar?  26 Mayıs 2023 brent petrol varil fiyatı