Ekonomi

Evde çalışanlara emeklilik imkanı! Primlerde güncelleme! 10 günden az çalışırsanız…

Asgari ücretin yükselmesi ile ev işlerinde çalışanların sigorta primleri de güncellendi. İşte detaylar!Aynı şekilde ev işlerinde çalışanların sigorta primleri de yükseldi

2023 yılı asgari ücret ile birlikte emekli ve memur maaşlarına zam geldi. Aynı şekilde ev işlerinde çalışanların sigorta primleri de yükseldi. Bakıcı, temizlik gibi çeşitli ev işlerinde çalışanlar için emekli olma yolu açıldı.

İşte haberin detayları…

2023 yılı yeni asgari ücretle birlikte sigorta primleri de yükselmiş oldu. Prim tutarları çalışma süresine göre değişiklik gösterirken, isteyen çalışanlar primlerini tamamlayabilecek.  Takvim.com.tr'nin haberine göre; Ev hizmetlerinde çalışanların, en az 1 gün de 10 gün de çalışsa sigorta yaptırılması gerekmektedir. Evde çalıştırılan kişi için ödenecek primde çalışma süresine göre farklılık göstermektedir. Bu konuda bir uygulama söz konusudur. Burada en belirleyici olan kriter ise 1 ay içinde 10 günden az ya da fazla çalışması gerekiyor.

PRİMLER NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Evinde 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıran kişilerin, bu kişileri çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödemeleri yeterli oluyor. Sigortalı çalışan isterse kendi primini ödeyerek emeklilik ve genel sağlık sigortasını da yaptırabilir. Evde 10 gün ve üzerinde süreyle çalışanlar için de çalıştıran kişi tarafından genel sağlık sigortası ve emekliliği de kapsayan sigorta yaptırılmak zorunda kalacak.

AYDA 10 GÜN VE ÜZERİ SİGORTALI ÇALIŞTIRILANLAR NE KADAR PRİM ÖDEYECEK?

Ev hizmetlerinde ayda 10 gün işçi çalıştıranlar en az 1.251 lira (333,60 x 10 x yüzde 37,5) şeklinde yani 30 gün çalıştıranlar da 3.753 lira (333,60 x 30 x yüzde 37,5) prim ödenmesi gerekiyor. Ancak, primlerini düzenli ödeyenlere 5 puanlık indirim uygulanıyor.

ÇALIŞAN EMEKLİ İSE ÖDENECEK PRİM NE KADAR OLACAK?

Ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve üzerinde çalıştırılan işçi emekli ise bu halde 10 gün çalışanlar için en az 1.067,52 (333,60x 10 x yüzde 32), 30 gün çalışanlar için 3.202,56 lira (333,60 x 30 x yüzde 32) sosyal güvenlik destek primi ödenmesi gerekmektedir.

Ziraat Bankası hibe desteği veriyor mu? Ziraat Bankası 2 yıl geri ödemesiz kredi kimlere verilir?

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?