Kent Haberleri

Evde hasta bakana müjde! Sigortalı olma imkânı geliyor!

Evde yaşlı ve engelli yakınlarına bakan kişiler ve destek ödemesi alan kişiler sosyal güvenlik kapsamına alınacak ve yaşlı bakım sigortası hayata geçecek. Bu sayede engelli ve yaşlıya düzenli bakan ve bunun için evde bakım yardımı alan kişiler kısmi zamanlı olarak sosyal güvenlik çerçevesinde sayılaİş hayatında yer almak isteyen yaşlılara ilişkin esnek çalışma şartları oluşturulurken, evde yaşayan yurttaşlar için profesyonel bakım personelleri yetiştirilecek ve ihtiyaç duyulan malzemelerin alımı sağlanacak

Yaşlı, engelli bireyler için sağlanan desteklere önümüzdeki dönemde yenileri ilave edilecek. İş hayatında yer almak isteyen yaşlılara ilişkin esnek çalışma şartları oluşturulurken, evde yaşayan yurttaşlar için profesyonel bakım personelleri yetiştirilecek ve ihtiyaç duyulan malzemelerin alımı sağlanacak. Yaşlı bakım sigortası uygulaması projesi başlayacak. Evde bakıma ihtiyacı olan engelli ve yaşlıya düzenli bakan ve bunun için evde bakım yardımı alan yurttaşlar kısmi zamanlı olarak sosyal güvenlik çerçevesine alınacak.

MEMUR ZAMMI GELECEK

Yaklaşık 560 bin yurttaşın yararlandığı evde bakım yardımının maaşı halen aylık 4 bin 336 lira 80 kuruş tutarında ve bu ücret de önümüzdeki dönemde artırılacak. Artışı memur maaş katsayısındaki değişim netleştirecek. Temmuz ayında memur aylıklarına toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 6 oranında zam ve enflasyon farkı yansıtılacak.

İşte detaylar...

Bu farkı ilk 6 ayda enflasyon oranının yüzde 8 seviyesini ne kadar geçtiği gösterecek. TÜİK’den elde edilen verilere göre, ilk 3 aylık enflasyon yüzde 12.52 olarak kayıtlara geçti. Bu kapsamda, memurların yüzde 6'lık Temmuz zammı, enflasyon farkı ile beraber yüzde 10.44 seviyesini buldu.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki enflasyon tahminlerine göre ilk 6 aylık TÜFE yüzde 21.43 olacak. Bu sayede, memurların temmuz zammı yüzde 19.18 olarak kayıtlara geçecek ama memurlara bir refah payı ilave edilmesi de bekleniyor. Böylece oran daha da yükselecek.

5 BİN LİRAYI AŞACAK

Eğer memur maaş katsayısı yüzde 19.18 seviyesinde yükselirse evde bakım yardımı 5 bin 168 lira 60 kuruşa varacak. Evde bakım yardımının ücreti, eğer refah payı ile beraber memur maaş zammı yüzde 30'u bulursa 5 bin 637, yüzde 35'e ulaşırsa da 5 bin 854 liraya yükselmiş olacak.

İşte detaylar...

3 ŞARTA BAKILIYOR

Evde bakım desteği; yüzde 50 oranında engelli raporu olan kendi ihtiyacını karşılayamayacak kadar hasta, yaşlı kişilerin bakımı kapsamında veriliyor.

Bu yardımdan faydalanmak için; alınacak sağlık kurulu raporunun ağır engelli alanında mutlaka "Evet" yazan bir ibare yer alması; engelli vatandaşın bakıma muhtaç olduğunun heyet raporu ile belgelenmesi; evde kişi başına düşen gelirin 1 aylık net asgari ücret tutarının 3'te 2'sinden az olduğunun gelir testi ile belgelenmesi gerekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan tam 2431 personel alımı! Alım yapılacak alanlar belli oldu!

SSK ve Bağ-Kur’da maaş enflasyon farkı belli oldu! İşte en yeni maaş tablosu!

2023 TOKİ sosyal konutlarda KDV indirimi! TOKİ Başkanı resmen peş peşe duyurdu!