Genel

Evde tasarruf nasıl yapılır Evde tasarruf yöntemleri!

Evlerde alınan küçük önemler ile enerji tasarrufu sağlamak çok kolay. Bulaşık makinelerini yerleştirirken çevresine 5 santim boşluk bırakmak gibi...

Bulaşık makinelerini yerleştirirken çevresine 5 santim boşluk bırakmak ve hava sirkülasyonunu bozacak maddeleri buzdolaplarından uzak tutmak bunlardan sadece birkaçı.

çağımızın en önemli gücü olan ve hayatımızın her alanına giren enerjinin boşa harcanması hem ülke ekonomisine hem de ev bütçesine büyük bir maddi külfet getiriyor. Uzmanlar, enerji tasarrufunun ilk önce evlerden başladığına dikkat çekiyor. Evlerdeki toplam enerji kullanımının büyük kısmı ısınma, yiyecek hazırlama, aydınlatma, kişisel bakım, eğlenme, dinlenme, bulaşık, çamaşır ve iletişim gibi faaliyetler için harcanıyor. Toplam enerji tüketiminin yaklaşık 1/3'ünün evlerde gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

YÜKSEK SICAKTA YIKAMAK İSRAF

Fazla tüketimin önüne geçmek için, elektrikli eşyaların gereksiz yere açık bırakılmamasından tutun, enerji tasarruflu ürünlere kadar bir dizi önlem alınabilir. Örneğin, çamaşır makinelerinde ilk dikkat edilmesi gereken konu, yüksek sıcaklıkta suyla yıkama yapılmaması ve çamaşırların soğuk suyla durulanması. Klimalar ise çoğu zaman gereksiz kullanımdan dolayı israfa neden oluyor. Pencere ve duvar tenteleri, cam filmleri kullanımı gibi ayrıntılar klimaların yükünü azaltabilir.

PRATiK ÖNLEMLER NELERDiR

Evlerde alınabilecek tasarruf önlemlerinden bazıları şöyle: Buzdolaplarını hava sirkülasyonunu engelleyecek maddelerden ve ısı kaynaklarından uzak tutmak, böylece cihaz soğutma için daha az enerji harcıyor. Bulaşıkları makineye yerleştirirken çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılması yine alınabilecek bir diğer önlem. Bulaşık makinelerini yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah ile akşam kullanmak da enerji tasarrufu sağlıyor. Tam kapasitesi doldurulmadan çalıştırılan ve 55 derecenin üzerinde sıcaklıkta yıkama yapan bulaşık makineleri de enerjinin boşa harcanmasına neden oluyor.

YALITIMSIZ BİNALARIN ZARARI 7.5 MİLYAR

Türkiye'nin yalıtımsız konutlar sebebiyle israf ettiği enerjinin bedeli yılda ortalama 7.5 milyar dolar gibi ciddi bir rakam. Bugün ülkemizde yaklaşık 18 milyon konut bulunuyor. 18 milyon konutun sadece yüzde 10'u gibi küçük bir bölümü standartlara uygun olarak yalıtılmış durumda. Bunun dışında yüzde 90'ı yalıtımsız. Yani Türkiye'de her yıl 7.5 milyar dolar gibi bir para yalıtımsızlık nedeniyle kaybediliyor. Yani aslında havayı ısıtıyoruz.

Isı yalıtımı, özellikle binalarda ısınma ve serinleme için ihtiyaç duyulan enerjinin azaltılması, verimliliğin artırılması ve konforlu yaşam alanları oluşturulması için gerekli tedbirlerin başında geliyor. Doğru ürün ve uygulamalarla yapılan ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma giderlerini ortalama yüzde 50 azaltıyor. Isı yalıtımlı bir binanın, yalıtımsız bir binaya göre yarı yarıya daha az enerji harcayarak hem ailelere hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

BARAJLARA RAKİP

Türkiye'de her yıl tüketilen enerjinin yüzde 12'si konutlarda kullanılan beyaz eşyalardan kaynaklanıyor. Yetkililer bu ürünlerin, 'A+' ile değiştirilecek olursa Keban Barajı, 'A++' ile değiştirilecek olursa Atatürk Barajı ve 'A+++' ile değiştirilecek olursa 2 Keban Barajı'nın ürettiği elektrik miktarı kadar tasarruf sağlanabileceğini söylüyor.

çEVRECİ çOCUKLARA ÖDÜL UEVF 2012'DE

12-13 Ocak 2012 tarihlerinde düzenlenecek UEVF 2012 - 3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nda enerji verimliliği üzerine ilköğretim düzeyindeki öykü ve resim yarışması kazananlarına ve proje geliştiren ortaöğretim öğrencilerine ödülleri verilecek. Yarışma, gençleri, konut, sanayi, ulaşım ve tarım sektörlerinde, enerjinin verimli kullanılması konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Yeni şžafak