Evde yaşlı yakınına bakan binlerce kişiyi heyecanlandıran haber! Sigorta hamlesi geldi!
TBMM'den, evde yaşlı bakan binlerce kişiyi heyecanlandıran çok önemli bir haber geldi. Meclis Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu, yaşlı yakınlarına bakan kişiler için, bakım verdiği süre içinde kapsayıcı ve sürdürülebilir bir bakım güvence modelinin hayata geçirilmesini istiyor. Raporda, bakım sisteminin, ihtiyaç odaklı yaklaşımla, yaşa bakmaksızın bütün bireyleri kapsaması gerektiğine işaret edilerek, "Bakım alanında bireylerin kişisel-cepten ödemelerinin azaltılması, sağlık ve sosyal bakımın entegre şekilde sunulması ve ev-toplum temelli bakımın desteklenmesi önem arz etmektedir
Komisyon raporunda, ülkedeki yaşlı nüfus grubunun artışı ve yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak, kapsayıcı, uzun dönemli bakım modeline ve bakım sisteminin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Raporda, bakım sisteminin, ihtiyaç odaklı yaklaşımla, yaşa bakmaksızın bütün bireyleri kapsaması gerektiğine işaret edilerek, "Bakım alanında bireylerin kişisel-cepten ödemelerinin azaltılması, sağlık ve sosyal bakımın entegre şekilde sunulması ve ev-toplum temelli bakımın desteklenmesi önem arz etmektedir." ifadelerine yer verildi.
Raporda ayrıca, özel uzun dönemli bakım sigortasının da bakım sisteminde ele alınmasının önemine vurgu yapılarak, geniş kapsamlı ve sürdürülebilir bir bakım güvence modeline ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.
Yaşlı nüfusun yüksek olduğu ülkelerde uygulanan uzun süreli bakım sigorta sistemi için çalışmalar yapıldığına işaret edilen raporda, "2030 ve 2040 yaşlı nüfus projeksiyonları dikkate alınarak uzun süreli bakım sigorta sistemi için sosyal tarafların da iştirak edeceği bir çalışma ile ülkemize en uygun model üzerinde çalışılmalıdır" önerisi yapıldı.
Raporda, Türkiye’de de tıpkı dünyada olduğu gibi yaşlı bireylerin bakımlarını yapanların çoğunun kadın olduğu hatırlatılarak, resmi olmadan bakım veren bu kişilerin yükünün azaltılması ve bu alanda uzun dönemli bakım işgücü oluşturulmasının desteklenmesi ve aile bireylerinin iş gücüne katılımının sağlanması önem arz etttiği vurgulandı.
Ailenin içinde bakım hizmeti verenler için muhtaçlık kriterine göre evde bakım ücreti ödenmesine rağmen genellikle kadınlardan oluşan bu grubun sosyal güvenlik kapsamında yer almadığı hatırlatılan raporda,
“Ailede bakım veren birey, bakım verdiği sürece sürdürülebilir ve kapsayıcı bir bakım güvence modeli kapsamına alınmalı” önerisinde bulunuldu.
Söz konusu raporda ayrıca, evde sağlık ve sosyal hizmetlerin koordinasyon halinde yürütülmesi için tüm paydaşların yararlanabileceği bilgi iletişim sisteminin oluşturulması da talep edildi.
Komisyon raporunda kamu ve özel sektöre ait her bir yaşlı bakım kurumunun eşit standartlarda hizmet sunumu sağlamasında kalite standartlarının uygulanmasının, güvence altına alınmasının önemine de değinildi.