03 / 05 / 2024

Evdeki küçük önlemlerle bir çeyrek altın parası kadar tasarruf edilebiliyor!

Evdeki küçük önlemlerle bir çeyrek altın parası kadar tasarruf edilebiliyor!

Enerji Verimliliği Derneği'nce sürdürülen proje kapsamında "Enerji Hanım" olarak karşımıza çıkan oyuncu Süeda Çil, ev kadınlarının günlük yaşamlarında alabilecekleri küçük önlemlerle nasıl tasarruf yapabileceklerini anlattı




Enerji Verimliliği Derneği'nce, enerjinin verimli kullanılması amacıyla iki yıldır sürdürülen proje kapsamında "Enerji Hanım" olarak karşımıza çıkan oyuncu Süeda Çil, evdeki küçük önlemlerle 4 kişilik ailenin yılda bir çeyrek altın parası kadar tasarruf edebileceğini ifade ederek, "Denedim gördüm. Ben faturamı düşürdüysem herkes düşürebilir" dedi.


"Enerji Hanım" projesi kapsamında 2 yıldır düzenlenen eğitimlerle 34 bin kadına enerji tasarrufu konusunda bilgi veren Çil, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla küçük önlemleri AA muhabiriyle paylaştı.


Çil, proje kapsamındaki eğitimle küçük tasarrufların ne kadar büyük meblağlara varacağı konusunda uyarılar yaptıklarını anlattı.


Türkiye'nin fazla enerji ihtiyacını dışarıdan satın almak zorunda kaldığını belirten Çil, "Elimizdeki enerjiyi tasarruflu ve verimli kullanırsak, bu satın almadan arta kalan para, 200 tam teşekküllü hastane, bir okul yaptırmaya yeter. Bu hiç azımsanacak para değil. Evde alınacak küçük tedbirlerle bu meblağlara varabiliriz" diye konuştu.


Eğitim çalışmaları kapsamında ev kadınlarından yeni şeyler öğrendiğini dile getiren Çil, şöyle devam etti:


"Evdeki küçük önlemleri kullanmaya başladığımdan beri neredeyse faturalarımı yüzde 40 düşürdüm. Bir kere öğrenince vazgeçemiyorsunuz. Artık her tarafta, açık ampuller sinirlerimi bozmaya başladı. Hangi eve gitsem kullanılmayan küçük ev eşyalarının fişini prizden çekiyorum. Günümüzde enerji tasarruflu ürünler satılıyor. Çeyiz yaparken ya da eşyaları değiştirirken, ampule kadar enerji tasarruflu ürünleri tercih edersek uzun vadede katkı sağlar. Yılda bir çeyrek altın parasını kadınlara garanti ediyorum. Alınacak ufacık tedbirlerle faturalardan para artırabilirler. Evimizde alacağımız küçük önlemlerle 4 kişilik aile yılda bir çeyrek altın parası kadar tasarruf eder. Denedim gördüm. Ben faturamı düşürdüysem herkes düşürebilir."  


 


- "Küçük tedbirler, büyük adımlar"


 


"Enerji Hanım" Süeda Çil, kadınların en çok vakitlerini geçirdikleri mutfakta alınan küçük önlemlerle yapılabilecek tasarruf yöntemlerini şöyle sıraladı: 


"Mutfakta enerji tasarruflu ürünleri seçmekte fayda var. Buzdolabının buzluk ve soğutma ısısını doğru ayarlamak lazım. Pişen yemeği iyice soğumadan buzdolabına koymak doğru değil, çünkü sıcak yemeği soğutmak için daha çok enerji harcanıyor. Yemekler mutlaka kapalı kaplarda konulmalı. Buzdolabının hem buzluk hem de alt kısmının kapağı uzun süre açık tutulmamalı, kapak çok sık açıp kapatılmamalı. Buzdolabı diğer beyaz eşyalara yakın yerleştirmek dolap ısısını düşürür. Güneş alacak yerlerden, radyatör ve ısı kaynaklarından uzağa konulması gereken buzdolabı, mümkün olduğu kadar dolu ve düzgün yerleştirilmeli.  


Fişe takılı prizler fazla enerji harcadığı için mutfak tezgahındaki çay ve kahve pişiricileri, su ısıtıcıları, tost ve ekmek kızartma makineleri gibi küçük ev aletlerinin fişleri evden çıkarken ve kullanılmayan zamanlarda prizden çıkartılmalı. Oluşan kireç ve tortular sık sık temizlenmeli, filtre kullanılmalı, ihtiyaç duyulan miktarda su ısıtılmalı. 


Mutfaklardaki demirbaşlardan birisi de bulaşık makineleri. Bulaşıklar makineye konulmadan önce bol sudan geçirilmesine gerek yok. Küçük bir peçeteyle kaba kiri alınarak makineye yerleştirilmeli. Makine tamamen doldurulmadan çalıştırılmamalı. Uzun programlar seçilmemeli, kısa program ve düşük sıcaklık tercih edilmeli. Filtre ve tahliye kısımları temizlenmeli. İki tabak, iki çamaşır için makineler çalıştırılmamalı. Çamaşır makinesinde de ekonomik ve kısa programlar kullanmak zamandan da tasarruf sağlar, çamaşırların da yıpranmasını engeller. 90 derecelik ısılar, 3 saatlik programlar tercih edilmemeli. Düşük sıcaklık düşük enerji sağlıyor. Makinenin bakımları düzenli yaptırılmalı, daha az deterjan kullanılmalı."


 


- Kombiyi tamamen kapatma


 


Kombinin sabahları evden çıkarken tamamen kapatılmaması, ısısının minimum düzeyde tutulması gerektiğini anlatan Çil, tamamen kapatıp yeniden açmanın enerji israfını artırdığını söyledi.


Çil, "Radyatörler için de tedbirli davranmak gerekir. Isı tasarrufu için termostatik vana kullanılmalı, peteklerin yıllık bakımı yapılmalı. Radyatörlerin önünde eşya bulunmaması gerekiyor. Peteklerin önü boş bırakılarak, sıcaklığın dağılımı sağlanmalı" bilgisini verdi. 


Kullanılmayan lambaların söndürülmesinin önemine işaret eden Çil, kontrollü aydınlatmalar ve tasarruflu ampuller kullanılmasını önerdi.


Ev işleri yapılırken güneş enerjisinden faydalanılabileceğini belirten Çil, "Gün ışığında yapılan işler enerji tasarrufu sağlar. Çocuklar ders çalışıyorsa genel aydınlatma yerine kısmi aydınlatma kullanmak enerji tasarrufunun yanında çocuktaki konsantrasyonu da sağlıyor. Çok sayıda düşük güçlü lamba yerine yüksek güçlü lamba kullanılmalı, dekoratif aydınlatma yapmamaya çalışılmalı" dedi.


 


- Televizyonu kumandadan kapatma


 


Süeda Çil, özellikle akşam vakitlerinde zamanın büyük çoğunluğunun salonda geçirildiğini belirterek, televizyonun sadece kumandasından değil, düğmesinden de kapatılması, sesinin de kısık tutulması gerektiğini kaydetti.


Elektrik süpürgesinin torbasının sık sık boşaltılmasını, eskimiş fırçalar, motor, fırça ve boru bölümünün temizlenmesini isteyen Çil, ütü çekerken de buhar ayarı ve kapasitesi yüksek olan model seçilmesi gerektiğini aktardı. Çil, "Ütü, termostat ayarlı olmalı, kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilmeli, çamaşırlar nemli ütülenmeli, taban malzemesi çizilmeyen kaplama olmalı" önerilerinde bulundu.



AA


Geri Dön