Emlak Konut

Evden eve nakliyatçılar memur atamalarına kilitlendi

Evden eve nakliyat sektörü, yıl sonunda 1 milyar doları aşan büyüklüğe ulaşmayı hedefleniyor.

Sektörün bu durgunluğu kısa sürede üzerinden atması beklenirken, gözler memur tayinlerine çevrilmiş durumda..

Evden eve nakliyatta sadece İstanbul'da 500'ün üzerinde firma yer alırken, herkesin sektöre girmesi haksız rekabeti beraberinde getiriyor.

Konut sektöründeki yavaşlama nedeniyle yaz aylarını biraz durgun geçiren evden eve nakliyat sektörü 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Son birkaç yıldır yeni konut projelerinin verdiği ivmeyle yüzde 40'lık büyüme rakamlarına ulaşan evden eve nakliyat sektöründe, uzak mesafelere olan talep artıyor. 500 firmanın bulunduğu sektörde, mazot fiyatlarındaki artış en önemli sorun olarak görülürken, konuttaki sıkıntının bir an önce aşılması bekleniyor. Sektör umudunu tayinlere bağlamış durumda.

Umut memur tayinlerinde

Horoz Evden Eve Nakliyet Şirketi Yöneticisi Zeki Çito, bu yıl sektördeki talepte azalma görülmesine karşın sektörün yılı 1 milyar dolar büyüklükle kapatacağını söyledi. Ekonomik durumdaki kötüleşme nedeniyle bu yıl işlerin tam açılmadığını aktaran Çito, sektördeki boşluk nedeniyle herkesin istediği fiyatı verebilmesinin de haksız rekabete neden olduğunu kaydetti. Çito, geçen yıllarda yeni konutlara taşınanların ivme kazandırdığı sektörde bu yıl memur tayinlerinin hareketlenme getirdiğini ifade ederek, semtlere ve uzaklığa bağlı olarak fiyatların değişmekle beraber 500 YTL'ye taşıma yapıldığını, bu miktarların da maliyeti bile zor kurtardığını vurguladı.
 
Piyasanın düzelmesini bekliyoruz

Çito, "Bu yıl sektörün patlamasını bekliyorduk ama ekonomik sorun olunca insanlar taşınmayı azalttı. Sadece tayinlerle biraz iş yapabiliyoruz. Taşımacılık fiyatlarını iki yıl önceki oranlarında tutuyoruz. Oysa petrole sürekli zam geliyor. Ayrıca sektör emek yoğun bir çalışmayı gerektiriyor. Piyasanın bir an önce düzelmesini bekliyoruz" dedi.

Çito, taşınmayı düşünenlere de biraz ucuz olması nedeniyle işin ehli olmayanlara yönelmek yerine uzmanlara yönelmelerini tavsiye etti. Çito, "200 YTL az vermek için, açık kamyonetlerle taşıma yapılıyor ama bunun karşılığında eşyalarda daha fazla zarar yaşanıyor" uyarısında bulundu.

Eylülde hareket başlar

Alarko Nakliyat Yöneticisi Cengiz Tuzcuoğlu da, geçen yıla göre işlerin kötü olduğu bilgisini vererek, emlaktaki durgunluğun sektörü etkilediğini vurguladı. Tuzcuoğlu, şu görüşleri dile getirdi: "Bu yıl fazla taşınma yok. Eskiden yaz başlayınca bir hayli taşınan olurdu. Biz de en iyi işlerimizi hazirandan itibaren yapardık ama bu yıl öyle olmadı. Eylülde okulların açıldığı döneme umudumuzu bağladık. Sektördeki sorunlara da değinen Tuzcuoğlu, mazotun yüksekliğinin karlılığı zorlaştırdığını ve sektörde konsolidasyonu getireceğini vurgulayarak, "Evden eve nakliyatta sadece İstanbul'da 500'ün üzerinde firma var. İşlerin düşmesi ve mazotun artması sektörü yeniden şekillendirecek. Herkesin sektöre girmesi de haksız rekabete neden oluyor" diye konuştu.

Evden Eve nakliyatta dikkat edilmesi gerekenler

Firmanin paketleme sistemi, paketleme yaparken kullandığı malzemeleri, inceleyin.

Ambalaj maddesinde baloncuklu naylon kullanılmasını isteyin. Battaniye kullanılmak istenebilir. Battaniye toz ve kiri muhafaza ettiği için önceki nakliyelerin kirini barındırır.

İp yerine tek kullanımlık koli bantı çok daha iyi sonuç verir.

Varil türü kapları kabul etmeyin. Kutulu taşıma isteyin.

Elbiseler için özel askılı kutular ya da muhafaza kabinleri talep edin.

Firmanın deneyimine bakın.

Eşyayı mutlaka bir eksperin görmesini isteyin.

Tatil günlerinde taşımada asansör kullanımı zor olacağı için tatil günleri taşınma her zaman daha pahalı olur..

Hanife BAŞ / hurriyetemlak.com