Sektörel

Eve klima alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaz sıcaklarının başlamasıyla klima talebi tavan yaptı. Üreticiler kıyasıya rekabeti kampanyalara yansıtırken, yazın serinlememin maliyeti asgari 700 liradan başlıyor.

Kli­ma­da Av­ru­pa ve Af­ri­ka­’nın üre­tim üs­sü ha­li­ne ge­len Tür­ki­ye, 60 mil­yar do­lar­lık bü­yük­lü­ğe ko­şu­yor. Ci­haz­la­ra enf­las­yon ora­nın­da zam ge­lir­ken bu yıl 800 bin adet kli­ma sa­tı­şı he­def­le­ni­yor. İk­lim­len­dir­me So­ğut­ma Kli­ma İma­lat­çı­la­rı Der­ne­ği (İS­KİD) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Cem Sav­cı, Tür­ki­ye­’de kli­ma sa­hip­lik ora­nı­nın yüz­de 19 ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek bu alan­da po­tan­si­ye­lin çok bü­yük ol­du­ğu­nu söy­le­di.



Se­çim­ler et­ki­le­di


Ge­çen yıl sı­cak­lık­la­rın mev­sim nor­mal­le­ri­nin al­tın­da ol­ma­sı ne­de­niy­le sa­tış­lar­da is­te­nen se­vi­ye­nin ya­ka­la­na­ma­dı­ğı­nı ifa­de eden Sav­cı, “2015 yı­lı içe­ri­sin­de de se­çim ol­ma­sı ne­de­niy­le in­şa­at sek­tö­rü ya­vaş­la­dı. Bu dur­gun­luk­tan ik­lim­len­dir­me sek­tö­rü de et­ki­len­di. Bu yı­lın ikin­ci ya­rı­sın­da be­lir­siz­lik­ler aşıl­dık­ça pa­zar ha­re­ket­le­ne­ce­k” de­di.


Kur­lar zor­la­dı


Sav­cı ay­rı­ca, do­lar ve eu­ro ku­ru­nun art­ma­sı ne­de­niy­le kli­ma fi­yat­la­rı­nın enf­las­yon ora­nı ka­dar ar­tı­rıl­dı­ğı­nı kay­det­ti. Sav­cı­’nın ver­di­ği bil­gi­ye gö­re, sek­tör ih­ra­ca­tı, 2013 yı­lın­da 4 mil­yar 199 mil­yon do­lar iken 2014 yı­lın­da bu ra­kam bir ön­ce­ki yı­la gö­re yüz­de 5,5 ar­ta­rak 4 mil­yar 431 mil­yon do­lar dü­ze­yi­ne ulaş­tı.


25 milyar dolar ihracat


 Tür­ki­ye­’nin Av­ru­pa ve Af­ri­ka­’nın üre­tim mer­ke­zi ha­li­ne gel­di­ği­ne dik­kat çe­ken Sav­cı şöy­le ko­nuş­tu: “Türk İk­lim­len­dir­me Sek­tö­rü­nün 2023 yı­lın­da 25 mil­yar do­lar ih­ra­cat hac­mi ve 35 mil­yar Do­lar iç pi­ya­sa bü­yük­lü­ğü ile top­lam 60 mil­yar Do­lar bir hac­me ula­şa­ca­ğı dü­şünü­lü­yor.


Klima alırken dikkat edin


Uz­man­lar kli­ma alır­ken şu öne­ri­ler­de bu­lu­nu­yor:


*Ön­ce han­gi tip kli­ma alı­na­ca­ğı­na uz­man ki­şi­nin ona­yı ile ka­rar ve­ril­me­li­dir.


*Uy­gun ka­pa­si­te se­çi­mi ve­rim­li kli­ma kul­la­nı­mı için çok önem­li.


*Ener­ji ve­rim­li­li­ği göz önün­de bu­lun­du­rul­ma­lı, in­ver­ter kli­ma­lar ter­cih edil­me­li.


*Fil­tre­ler dü­zen­li te­miz­lik için ko­lay çı­ka­rı­lır ol­ma­lı­dır.


*Ku­man­da­sı ko­lay kul­la­nım­lı, ter­mos­tat aya­rı ko­lay gö­rü­lür ol­ma­lı.


*Yıl­da iki kez yet­ki­li ser­vis­ler ta­ra­fın­dan pe­ri­yo­dik ba­kı­mı ya­pıl­ma­lı.  


*Isıt­ma da kli­may­la ya­pı­la­cak­sa bu­na uy­gun mo­del­ler ter­cih edil­me­li.


Türkiye’den hızlı büyüyor


Isıt­ma, So­ğut­ma Kli­ma Araş­tır­ma ve Eği­tim Vak­fı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si Vu­ral Eroğ­lu da ik­lim­len­dir­me sek­tö­rü­nün her za­man Tür­ki­ye­’nin üze­rin­de bü­yü­dü­ğü­nü be­lir­te­rek, “Sek­tö­rün yur­ti­çin­de­ki bü­yük­lü­ğü 10 mil­yar do­lar, ih­ra­ca­tı­mız ise 4.5 mil­yar do­lar dü­ze­yin­de­” di­ye ko­nuş­tu.



Bugün - Murat Gülderen