27 / 04 / 2024

Evi, iş yeri, arsası olanlar dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son gün bugün!

Evi, iş yeri, arsası olanlar dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son gün bugün!

Ev, arsa, iş yeri gibi milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödeyeceği emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Peki emlak vergisinden kimler muaf? İşte emlak vergisi ile ilgili detaylar...



Konut, arsa, arazi, iş yeri gibi gayrimenkulü olanların ödemek zorunda olduğu emlak vergisinin 2023 yılına ait 2. taksit ödemeleri Kasım ayı itibarıyla başlamıştı. İki eşit taksit olarak ödenen emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında yapılmıştı. Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün itibarıyla sona eriyor.

EMLAK VERGİLERİ NASIL ÖDENİR?

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla anlaşmalı bankaların banka kartları ya da banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden, tüm vergi dairelerinden ödeyebiliyor.


EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Diğer bir taraftan brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutu olan emeklilerin vergi muafiyeti de bulunuyor. Üstelik konutta oturma şartı da aranmıyor.

Evi, iş yeri, arsası olanlar dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemelerinde son gün bugün!

Bu sene emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanıp emekli olan EYT'liler Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisinden muaf olmuş olacak. Mynet'te yer alan habere göre ister Nisan ayında isterse Aralık ayında emekliliğe hak kazanılmış olsun muafiyet aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren geçerli olacak.

EYT'liler bu seneki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin TL'yi geçmediyse gelecek yıldan itibaren muafiyetten faydalanacak. Emekli olup çalışmayı sürdürenler de bu muafiyetten yararlanamayacak. Yine verilen bilgilere göre emlak vergisi muafiyetinden, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar ile tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri olanlar da faydalanıyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NEREYE YAPILIYOR?

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler söz konusu bu işlemleri bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunmuş olduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebiliyor. 

Pek çok tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye direkt şekilde de yapılabiliyor.

Ayrıca yine paylaşılan bilgiye göre belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Ayrıca E-devlet üzerinden de emlak vergisi online şekilde de ödenebilir.

Kira tespit davalarında eksik tespit yapılabilir mi?

Düşük faizli konut kredisi başvuruları ne zaman başlayacak, kimler başvurabilir?

Uzman isimden kentsel dönüşüm yorumu! ‘Yüzde 49’a haksızlık oluyor’


Geri Dön