28 / 04 / 2024

Evi kirada olanlar ve kirada oturanlar dikkat!

Evi kirada olanlar ve kirada oturanlar dikkat!

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri ile birlikte kira artış oranları da  da belli oldu. Peki bu ay kontratı yenilenecek olan kiracı ne kadar kira ödeyecek?



Kira artışıBorçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesine göre yapılıyor. Kanuna göre; sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe taşınmaz kiraları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre artırılıyordu. Bu uygulama 18 Ocak tarihinde çıkan torba yasa ile değişmişti. Posta gazetesinde yer alan habere göre, bu tarihten itibaren kira artışlarının ÜFE yerine 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirlenmesi hükme bağlandı.

İŞ YERİ İÇİN SÜRE VAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün enflasyon oranlarını dün açıkladı. Buna göre; 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 19.91 oranında oldu. Eğer ÜFE’ye ayarlı artış devam etseydi kira artışı yüzde 32 olacaktı. İş yerlerinde enflasyona göre kira artışı uygulamasına 1 Temmuz 2020 tarihinde geçilecek. Bu tarihten sonra iş yerleri kiraları için yenilenecek olan kontratlarda 12 aylık ortalama TÜFE baz alınacak. Fakat şu aşamada kira sözleşmesinde yazan hüküm ya da mülk sahibinin talebi dikkate alınacak.

ENFLASYONDA HEDEF TEK HANE

TÜİK, verilerine göre TÜFE, temmuzda beklentilerin altında aylık yüzde 1.36 artış gösterirken, yıllık enflasyon ise Haziran ayındaki yüzde 15.72’den yüzde 16.65’e yükseldi. Beyaz eşya, mobilya ve otomotivde KDV ve ÖTV indirimleri 30 Haziran tarihinde bitti. 

Evi kirada olanlar ve kirada oturanlar dikkat!


Geri Dön