Ekonomi

Evi olan evde bakım parası alabilir mi? Evde bakım maaşı alan emekli olabilir mi?

Evde bakım maaşına dair pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan bazıları da “Evi olan evde bakım parası alabilir mi? Evde bakım maaşı alan emekli olabilir mi?” soruları olmaktadır. İşte merak edilen soruların yanıtları!Bu araçlar, evde bakım maaşının kesilmesine neden olmaz ama alınan araç muhtaçlığın değerlendirilmesinde dikkate alınır

ARABA ALIRSAM EVDE BAKIM MAAŞI KESİLİR Mİ?

ÖTV istisnalı alınan otomobillerin, alım ve satımına dair bildirim yapılmalıdır. Bu araçlar, evde bakım maaşının kesilmesine neden olmaz ama alınan araç muhtaçlığın değerlendirilmesinde dikkate alınır.

İşte evde bakım maaşına dair merak edilen diğer detaylar…

EVİ OLAN EVDE BAKIM PARASI ALABİLİR Mİ?

Ev sahibi olmak evde bakım parasına engel teşkil etmemektedir. Fakat yeni bir ev alınması halinde de mutlaka yetkililere bildirim yapılması gerekir. Her türlü kira geliri, hane geliri toplamına dahil edilmektedir.

EVDE BAKIM PARASI ALANLARA SİGORTA VAR MI?

Yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi bulunmayan, bu nedenle de başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar kişilere “sosyal güvenlik” kapsamına alınmaktadır. Bu kişilerin sigorta primlerini devlet yatırır ve emekli olmaları sağlanır.

MUHTAÇLIK SINIRI NE KADARDIR?

Türkiye’de hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancı; asgari ücretin 1/3'ü ve altında olan vatandaşlar için muhtaçlık sınırının altında kabul ediliyor. Kişi başına düşen muhtaçlık sınırının da hesaplaması yapılırken asgari ücret üzerinde hesaplama yapılmaktadır. 2022 yılı için muhtaçlık sınırı; 1833,45 TL olarak değerlendirilir.

EVDE BAKIM MAAŞI ALAN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

İş hayatında olamayan, çalışmayan, evde engelli bakımını üstlenen ya da tamamen engelli yakınına bakan vatandaşlara yönelik şu an için yasal emeklilik hakkı bulunmamaktadır.

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Evde bakım maaşı alabilmek için ağır engelli raporu olan, hastalığından dolayı tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merpen inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar için başvurulabilir ve alınabilir.

EVDE BAKIM PARASI ALMAK İÇİN YÜZDE KAÇ RAPOR GEREKİR?

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve “Ağır engelli” İbaresi olan yerin "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekir.

Kızılay’dan KPSS’siz memur alımı! İlkokul mezunları hemen başvurabilir! İşte Kızılay memur alımı şartları!

Bekçi maaş ne kadar 2022? Bekçi maaşlarına zam geldi mi? Zamlı bekçi maaşı ne kadar?