Evi olan evde bakım parası alabilir mi?
Evde bakım maaşı nasıl alınır, Evi olan evde bakım parası alabilir mi? sorularına vatandaşlar yanıt arıyor. İşte detaylar!O şartların neler olduğu, hasta yakını olan vatandaşlar tarafından aranmaktadır
Evde bakım maaşını almak için belli başlı şartlar aranmaktadır. O şartların neler olduğu, hasta yakını olan vatandaşlar tarafından aranmaktadır.
İşte sıkça sorulan evi olan evde bakım parası alabilir mi? sorusunun yanıtı ve konuya dair detaylar…
EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR?
Evde bakım aylığını almak için başlıca şu 3 şart aranıyor. İşte o şartlar;
- Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu alınmalıdır,
- Bakıma muhtaçlık kriterinin olması gerekir,
- Gelir kriterlerinin uygun olması gerekmektedir.
- Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az yüzde 50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan raporun alınması gerekir. Ağır engelli, günlük hayatını başkasının yardımı olmadan devam edemeyeceğine sağlık kurulu tarafından karar verilen kişiler için bu bakım parası çıkmaktadır.
- Küçük çocuklar zaten başkasının yardımına muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre zeka olarak geri kalmış yani zeka yaşı ilerlemiyorsa bu durum ancak yaşları ilerledikçe net olarak kendini göstermektedir, erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespitinde zorluk yaşanabiliyor. Bu sebepten de genelde küçük çocukların raporları süresiz değil de 1 ya da 2 senelik veriliyor ve ağır engelli olduğunu gösteren belge de genelde işaretlenmiyor.
EVİ OLAN EVDE BAKIM PARASI ALABİLİR Mİ?
- Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak durumda olan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir.
- Engellinin bulunduğu hanedeki tüm yaşayanların kişi başı geliri net asgari ücretin 2/3′ü geçmemesi gerekmektedir. Kişi başı gelirin tespiti için bakmakla yükümlü engelli olduğu hanede sürekli yaşayan kişilerin her ne ad altında olursa olsun gelirleri toplanır ve hanede yaşayan kişi sayısına bölünmektedir.
- Son olarak yükümlü olmadığı engelliye bakan kişiler için, mesela engelli kardeşine bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari gelirin 2/3′ü geçmemesi gerekir.
Bu üç şartı uygunsa evde bakım parası için ikamet ettiğiniz yerde varsa Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğüne yoksa İl Müdürlüğüne engellinin yakını tarafından müracaat edilir, engellinin kendisinin gitmesine gerek yoktur.
Depozito ne kadar geri alınır?
Depozito son kiraya sayılır mı?
Depozito ne kadar alınır? Ev kiralanırken ne kadar depozito verilmelidir?