29 / 04 / 2024

Evi olan herkes ödemek zorunda! Yeni sistem 2024 yılında başlıyor!

Evi olan herkes ödemek zorunda! Yeni sistem 2024 yılında başlıyor!

Tüm afetleri kapsayacak 'zorunlu afet sigortası' için geri sayım başladı. Gelecek sene hayata geçirilecek uygulama ile bina tamamlama ve yapı sorumluluk sigortası da yaygınlaştırılacak. İşte konuya dair tüm detaylar...



Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasıyla birlikte pek çok alanda yenilikler hayata geçmeye başladı. Türkiye'nin refah planı OVP'nin önemli özelliklerinden birini de 'afet yönetimi' konusu oldu. 

OVP'nin afet yönetimine dair olan alan politika ve tedbirler ile 32 başlıkla tek tek açıklandı. Böylece zorunlu deprem sigortasının ödemesi ve beyanının etkin takibi sağlanacak. Bina tamamlama sigortası yaygınlaştırılacak.

Tüketicinin mağdur olmaması, riskin en aza indirilmesi amacıyla inşaatın başlamasından bitimine kadar geçen zamanda sigorta şirketleri denetim gerçekleştirecek.

İnşaatın yapılma aşamasında şirketin iflasındna ötürü, konutlar sahiplerine teslim edilmezse devreye sigorta girecek, ev için o tarihe kadar ödenen tüm ödeme tüketiciye verilecek veya inşaat çalışmalarının tamamlanması sağlanacak.

İnşaat kalitesinin arttırılması için yapı denetim sürecinde bulunan yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası ve kuruluş ile kişilerin mesleki sorumluluk sigortası yaygınlaştırılacak. 

KONUTA ERİŞİM KOLAYLAŞACAK

Sabah'ın haberine göre, afet konut üretiminde mülk sahipliği süreçleri iyileştirilecek. Maliyet etkin afet ev üretimi sağlanacak, geri ödeme sistemleri mercek altına alınacak. 

Afetin meydana geldiği deprem bölgesinde turizm, üretim ve ticaret faaliyetlerinin afet öncesi eski haline kavuşturulmasına dair ayrılan finansman kaynakları çeşitlendirilecek.

Riskli yapı sorununun çözümü, kentlerin afetlere dayanıklı olmasını desteklemek için rezerv bölge ilan edilen Hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri sağlanacak. Mekânsal planlarda çoklu afet tehlikelerine karşı dirençliliğin sağlanmasına ilişkin kriter ve önlemlere yönelik mevzuatta düzenleme gerçekleştirilecek.

SOSYAL KONUTTA ÖNCELİK SAĞLANACAK

Sosyal konut çalışmaları için afet riski yüksek olan yerlere öncelik sağlanacak. Marmara bölgesi başta olmak üzere afet riski oldukça fazla olan bölgelerde yoğunluğun azaltılması için alan dışında yeni endüstriyel gelişim alanları ve lojistik hatları oluşturulacak.

Acil ve afet durumlarda kullanılacak toplanma ve barınma alanlarının sayısı yükseltilecek, kesintisiz güvenli haberleşme sistemi altyapısının kurulumu tamamlanacak.

ZORUNLU AFET SİGORTASI

Zorunlu afet sigortası 2024'ün 3. çeyreğinde devreye girecek. Zorunlu deprem sigortası yalnızca deprem teminatını kapsıyor. Zorunlu afet sigortası depremle beraber sel gibi afetleri de kapsayacak.

DASK poliçelerinde eşya teminatı yer almıyor, sadece konutun metrekaresine göre fiyat kesiliyor. Kiracılar ve kat malikleri eşyalarını da afet sigortası kapsamında sigortalatabilecek.

Ev almak isteyeler dikkat! Konut fiyatlarının düşeceği tarihi verdi: Yaşanacak hafif düşüş yeni alımlar için fırsat...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan peş peşe konut müjdesi! Toplam 650 bin konut inşa edilecek!

Yüksek ev kirası çiftçi emeklisini vurdu! 7 bin TL maaş alıyorum, 10 bin TL kira istiyorlar!


Geri Dön