Ekonomi

Evi olanlara para iadesi müjdesi verildi! 5 yıllık geriye dönük ödemenizi hemen alın!

Evi olan vatandaşlara müjde verildi. 5 yıllık geriye dönük ödemeniz için hemen başvuru yapın. İşte detaylar!Karar, sıfır oranlı emlak vergisi muafiyeti ile tek evi olan kişilerin geri ödeme alabileceklerini içermektedir

Kamu Denetçiliği Kurumu, tek evi olanlar için emsal kararını duyurdu ve geriye dönük 5 yıllık emlak vergisi para iadesi kararı çıktı. Karar, sıfır oranlı emlak vergisi muafiyeti ile tek evi olan kişilerin geri ödeme alabileceklerini içermektedir.

İşte haberin ayrıntıları...

Tek evi olan kişilere güzel bir haber verildi. KDK'nın açıkladığı emsal karar, benzer durumu yaşayan vatandaşlar için para iadesinde bulunuluyor.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Emlak vergisi, tüm taşınmaz maliklerinin yıllık olarak ödemek ile yükümlü olduğu bir servet vergisine denir. KDK'nın açıklamasında; "Cumhurbaşkanı, bakmak ile yükümlü olduğu kimsesi olup 18 yaşını tamamlamamış olanlar dışında olmak üzere hiçbir geliri bulunmadığını belgeler ile ispatlayan, gelirleri yalnızca kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları maaştan ibaret olan gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içerisinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni, evi olması durumunda, bu evlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirebilir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek eve, meskene hisse ile sahip olmaları ile hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır" denilerek, söz konusu vatandaşlara emlak vergisi muafiyeti hakkı tanındığı ve vergi ödemelerine gerek olmadığı belirtildi.

KDK'nın açıklamasında belirtildiği üzere, Cumhurbaşkanı tarafından ispatlayanların, gelirleri yalnızca kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içerisinde brüt olarak 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olması ile bu meskenlere ait vergi oranlarının sıfıra kadar indirilebileceği ve vergi muafiyeti hakkının tanındığı belirtilmektedir. Aynı zamanda, bu muafiyetin hisse ile sahip olunan tek meskenler için de uygulanabileceği belirtilmektedir. Bu düzenleme, söz konusu kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüklerini ortadan kaldırıp, finansal açıdan destekleyici bir önlem olarak değerlendirilir. Vergi muafiyetinin, belirtilen koşulları sağlayan vatandaşlara vergi iadesi hakkı da tanıdığı açıklanmıştır. Bu halde söz konusu kişilere vergi konusunda daha avantajlı bir düzenleme sunuluyor.

Karar ile tek evi olan ve muafiyet hakkına sahip olan ama bunun farkında olmaksızın vergi ödemesi yapan herkesi kapsamaktadır. Geriye dönük son 5 yıla ait vergi tutarlarını toplu bir halde alma olanağı sunan söz konusu para iadesi, vergi mükellefleri için önemli bir konudur.